Болгарський перець – кращі сорти з фото та описом



Болгарський перець — це прикраса будь-якого святкового столу, а також незамінний компонент багатьох салатів, закусок, зимових заготовок. Болгарський перець — рослина, яке обожнює тепло. Вперше його вивели в Америці, але сьогодні цей овоч відомий і вирощується в усьому світі. Крім відмінних смакових якостей, цей овоч є джерелом природним вітамінів і мікроелементів. Особлива гордість кожного городника — самостійно вирощений болгарський перець. Щоб вразити всіх прекрасним урожаєм, необхідно правильно вибрати сорт і насіння перцю.

Щоб розібратися у всьому різноманітті насіння цієї рослини, варто відразу розділитийого на чотири великі підгрупи:

  • раннє;
  • середніє;
  •  пізнє;
  • гібридне.

Болгарський перець — ранні сорти для вирощування в Україні

До ранніх сортів болгарського перцю відносяться BigMama та «Купець». Варто відзначити, що на вітринах насіннєвих крамниць можна побачити набагато більшу кількість сортів, але ми зупинимо свою увагу на кращих представниках кожної групи.

«Біг мама» — болгарський перець раннього сорту, який славиться своїми смаковими якостями, соковитою м’якоттю і розмірами самого плода, який може досягати 200-250г. Зовні овоч більше нагадує прямокутник, оранжевого кольору. Придатний цей сорт перцю як для вживання в свіжому, так і в термічно обробленому вигляді.

Болгарський перець - ранні сорти

«Купець» — ще один популярний сорт перцю раннього дозрівання, який відрізняється соковитою і м’ясистою шкіркою плоду правильної пірамідної форми. При дозріванні, болгарський перець «Купець» має насичене червоне забарвлення.

Сорт перцю Купець

Болгарський перець – його середньостиглі види

Для даної групи характерний більше тривалий період вегетації, який триває від 110 до 130 днів. Характерна риса всіх сортів даного виду — тривалий період плодоношення. Найяскравішими представниками цієї групи є перці сорту «Атлант» і «Ластівка».

«Ластівка» завоювала любов городників тим, що насіння відрізняються високою схожістю, а самі плоди хоч і невеликого розміру (до 10см), але з відмінними смаковими якостями і високою врожайністю.

Болгарський перець – його середньостиглі види

«Атлант» — улюблений сорт не тільки городників, але і господинь. Справа в тому, що даний сорт перцю має м’ясистий щільний плід, який відмінно піддається термічній обробці і може використовуватися для приготування зимових закусок. Городники ж полюбили цей сорт, завдяки його стійкості до численних хвороб. Зрілі плоди досягають дійсно великих розмірів, близько 400 г кожен. Шкірка щільна, але не товста, насиченого червоного відтінку. Смак — виражений солодкий з характерним ароматом болгарського перцю.

Болгарський перець – його середньостиглі види



Болгарський перець – його пізні сорти

Пізні сорти перцю болгарського частіше всього вирощуються в південних регіонах країни. Це пов’язане з тим, що період вегетації даних сортів триває близько 150 днів і вимагає хороших клімактеричних умов.
Найбільш поширеними сортами даної групи насіння, є:

«Зефір» — високоврожайний сорт, який відрізняється округлою формою плодів, колір яких може варіюватися, від зеленого до насичено червоного;

Перець Зефір

«Богатир» — класика городництва, високоврожайний і витривалий до природних умовами сорт перцю, який має правильну кубічну форму, соковиті плоди червоного кольору з характерними смаковими якостями;

Перейь Богатир

«Геракл» — низькорослі кущі, на яких дозріває велика кількість плодів, з щільною шкіркою, кубічної форми, червоного кольору, це болгарський перець, м’якоть якого надзвичайно смачна і соковита;

Перець Геракл

«Жовтий дзвін »— популярний сорт насіння, плоди якого за формою нагадують перевернутий дзвін, жовтої форми, які мають м’ясисту щільну м’якоть з характерним ароматом і свіжим смаком.

Перець Жовтий дзвін

Окремо варто виділити ті сорти, які краще всього використовувати для зимової заготовки. Для консервування ідеально підходять такі сорти, як «Ідеал», «Адепт F1», «Янтар», «Авангард».

Перець солодкий

Тоді як для заготовки в сушеному вигляді, кулінари радять використовувати довгасті плоди, типу «Чудо паприка» або «Сабелька».

Чудо-Паприка

Ідеально заготовлювати болгарський перець даного сорту шляхом висушування на відкритому повітрі. Вибираючи сорт перцю для фарширування, варто враховувати смакові переваги сім’ї. Деякі люблять, щоб було більше начинки, а для більшості важливо поєднання смаку начинки з ароматною м’якоттю перцю. Ідеально для даного виду кулінарної обробки підходять такі сорти перцю, як «Степашка», «Диво», «Антей».

Перець Антей

Болгарський перець — сорти для вирощування в більш холодному кліматі

Вважається, що болгарський перець — споконвічно південна рослина, але завдяки зусиллям селекційних організацій, на сьогоднішній день виведені сорту, які можна вирощувати навіть у холодній клімактеричний зоні. Для даної території краще вибирати ранні і середньостиглі сорти. Більше всього користуються популярністю таке насіння болгарського перцю, як Товстосум, Щеголь, Золотий тілець. Все, перераховані вище сорти характеризуються наявністю середніх за розміром плодів з щільною м’якоттю, товщина якої досягає 2-8 мм.

Солодкий перець — дуже смачний овоч, до того ж багатий на вітаміни і мікроелементи, які необхідні для людини. Багато городників вирощують перець на розсаду на своїй ділянці. Новачкам потрібно ознайомитися з деякими особливостями його вирощування: як висаджувати насіння на розсаду, які добрива використовувати, як поливати і доглядати за рослиною. Більше читайте в нашій статті.

Болгарський перець — популярні гібриди

Особливість всіх гібридних сортів в тому, що вони мають відмінні смакові якості, високі показники врожайності, стійкість до хвороб і температурному режиму, але, на жаль, не придатні для повторної висадцки, тобто рослини -однорічні. Найбільш поширеними сортами є:

«Тритон» — надзвичайно високоврожайний сорт, плоди якого мають правильну конусоподібну форму, червоний колір і тонку стінку, ідеально підходять для подальшої переробки;

Перець Тритон

«Маринчин язичок »— довгі плоди червоного кольору, які мають приємний солодкий смак, але короткий термін зберігання в свіжому вигляді;

Перець Маринчин Язичок

« Атлантик »— класичний гібрид, який має м’ясисті і соковиті плоди, червоного кольору з приємним смаком і ароматом, його можуть використовуватися як в свіжому, так і в термічно обробленому вигляді.

Перець Антантик

Варто відзначити, що будь-який сорт перцю — це природне джерело вітамінів, мікроелементів і клітковини. Не дарма, в дієтології цей овоч називають «плодом краси». Регулярно вживаючи його в свіжому вигляді можна значно поліпшити стан шкіри, волосся і нігтів, без застосування фармацевтичних препаратів. Один плід болгарського перцю покриває добову потребу людського організму в аскорбінової кислоті, вітаміні Е і бета-каротин.

Відео: Болгарський перець – популярні сорти для посадки в Україні

Ще більше про вирощування перців ви можете знайти на нашому сайті fermerstvo.org.ua