Борщова заправка на зиму: 8 простих і дуже смачних рецептів приготування з фото


Борщова заправка на зиму: 8 простих і дуже смачних рецептів приготування з фото




Борщова заправка на зиму: 8 простих і дуже смачних рецептів приготування з фото

Борщова заправка популярний вид консервації на зиму. Вона дозволять економити час під час готування, а деякі рецепти приготування розраховані на те, що страва буде використовуватися не тільки як заправка, але також як салат або соус. Зберігатися подібне блюдо може по-різному, в залежності від рецепту, типу кришок і інших подібних нюансів. Але найдовше, зрозуміло, вона буде стояти в прохолодному, темному приміщенні, а не в кімнатних умовах.

Рекомендуємо прочитати нашу статтю на тему: солодкий перець: найкращі сорти для вирощування в Україні.

Борщова заправка з болгарським перцем і томатною пастою

Борщова заправка з болгарським перцем і томатною пастою

Така заготовка підійде любителям болгарського перцю. Борщ виходить ароматним, смачним і пахне літом.

Продукти:

  • 1 кг. буряка і моркви;
  • 3 півкіло цибулі білої;
  • 400-500 г солодкого перцю;
  • 5-7 зубків часнику;
  • 400 г томатної пасти;
  • 250 мл олії без запаху;
  • 5 ст. ложок цукру;
  • 90 мл оцту;
  • 3 ст. ложки солі;
  • За бажанням 1⁄2 перцю чилі.
  1. Всі коренеплоди почистити, помити, з перцю видалити плодоніжки і насіння.
  2. Подрібнити в такий спосіб: цибулю і часник порубати дрібно, буряк і моркву на великій тертці або гострим ножем тонкою соломкою, перець маленьким кубиком.
  3. У великий сотейник налити половину масла, викласти буряк, влити половину порції оцту, згасити хвилини 3, потім моркву гасити 3 хвилини і так всі овочі.
  4. В кінці вилити масло, всипати сіль і цукор, додати томат пасту.
  5. Все добре перемішати, залишити на середньому вогні на 20-25 хвилин, періодично перемішуючи. В кінці влити оцет, дати закипіти і розкласти по стерильним банкам, наповнюючи заготівлею до верху.

Борщова заправка з часником, петрушкою і кропом

Борщова заправка на зиму з буряком і морквою виручає, коли під рукою немає свіжих овочів, а порадувати себе смачно наваристою першою стравою хочеться. За запропонованим рецептом з фото вийде зробити дуже корисну заготовку, ідеальну для використання в холодну пору року.

Складові:

  • буряк 2,5 кг;
  • помідори 750 г;
  • солодкий перець 250 г;
  • ріпчаста цибуля 250 г;
  • морква 250 г;
  • соняшникова олія 250 г;
  • цукор 100 г;
  • столовий оцет 100 г;
  • часник 100 г;
  • сіль 30 г;
  • пучків кропу 3 шт, а петрушки 1 пучок.

Приготування:

  1. Очистити часник і вимити томати. Прокрутити компоненти на м’ясорубці і відправити в глибоку і широку каструлю.
  2. Покласти в заготовку сіль, цукор, залити 200 грамами соняшникової олії. Змішати до однорідності.
  3. Подрібнити за допомогою великої терки буряк і морква, додати до решти інгредієнтів.
  4. Покласти в заправку нарізаний смужками перець і пучки кропу. Змішати і поставити на плиту, почекати кипіння. Після цього варити 15 хвилин, періодично помішуючи.
  5. У залишках олії підсмажити подрібнену цибулю. Як тільки вона буде готова, відправити її в заготовку. Обережно все змішати і знову закип’ятити. Потомити хвилин 10 на маленькому вогні.
  6. Ввести оцет і нарубану петрушку, закип’ятити заправку. Дати поваритися пару хвилин.
  7. Розкласти заготовку по підготовленим банкам і закрити. Тепло укутати і почекати остигання.
  8. Для зберігання найкраще прибирати банки в льох або комору.

Борщова заправка з капустою — покроковий рецепт на зиму

Борщова заправка з капустою

Для борщової заправки з капустою на зиму потрібно:

  • капусти білокачанної 1,0 кг;
  • буряка столових сортів 3,0 кг;
  • цибулі 1,0 кг;
  • морквини 1,0 кг;
  • помідорів 1,0 кг;
  • цукру 120 г;
  • масла 220 мл;
  • солі 60 г;
  • оцту 100 мл.


Як консервувати:

  1. Капусту нашаткувати тонкою соломкою.
  2. Морквину і буряк добре помити. Коренеплоди очистити і натерти на тертці крупно. За бажанням їх можна подрібнити за допомогою кухонного комбайна.
  3. Цибулини очистити і нарізати ножем на шматочки.
  4. Помідори вимити, обсушити. Їх можна або нарізати на дуже дрібні кубики, або подрібнити блендером.
  5. Всі овочі скласти в миску, перемішати. Всипати сіль і цукор, перемішати ще раз.
  6. У каструлю влити олію і перекласти овочеву суміш.
  7. Поставити на плиту, нагріти до закипання, прибрати вогонь до мінімуму і тушкувати близько 20 хвилин.
  8. Додати оцет, перемішати, готувати ще 5 хвилин.
  9. Після цього киплячу масу розкласти в банки, закатати кришками. Укутати ковдрою в перевернутому вигляді.
  10. Після того як овочева заправка з капустою охолоне, банки повернути в нормальне положення.
  11. Заправка для борщу без стерилізації
  12. Борщова заправка без стерилізації банок повинна зберігатися в холодному місці. Тільки в цьому випадку вона може простояти довго і не зіпсуватися. Запропонований нижче рецепт підходить не тільки для борщу, а й для супу.

Складові:

  • Томати 1 кг;
  • Головки цибулі 1 кг;
  • Перець болгарський 300 г;
  • Морква 300 г;
  • Селера 300 г;
  • Петрушка 300 г;
  • Кріп 300 г;
  • Сіль 1 кг.

Приготування:

  1. Зелень гарненько промивається під проточною водою і дрібно ріжеться.
  2. Болгарський перець, цибуля, томати очищаються, миються і також подрібнюються.
  3. Моркву необхідно очистити від шкірки і подрібнити блендером.
  4. Всі інгредієнти викладають в миску, засипають сіллю і змішують.
  5. Отриману масу необхідно розфасувати в вимиті ємності і закрити капроновими кришками або закатати залізними.
  6. Масу і тип зелені в тому рецепті можна змінювати за бажанням. За рахунок великої кількості солі, така приправа без проблем зберігається і не псується тривалий час.
  7. Оцет в борщовій заправці продовжує термін зберігання страви і робить смак більш кислуватим. Так що якщо необхідно отримати солодкувату заправку, оцет краще не класти.

Овочева заправка для борщу пальчики оближеш

Цей рецепт гарний тим, що тут немає ні оцту, ні лимонної кислоти, тільки одні овочі, сіль і рослинне масло.

Для її приготування знадобиться:

  • Солодкий перець 0,5 кг,
  • Помідори 4 кг,
  • Цибуля ріпчаста 1 кг,
  • Морква 1 кг,
  • Буряк 1 кг,
  • Рослинна олія рафінована 300 мл,
  • Сіль 3 ст. л.,
  • Цукор 1 ст. л.

Як приготувати:

  1. Пропускаємо помідори через м’ясорубку. Помідорну масу переливаємо у велику каструлю, ставимо на вогонь і чекаємо, коли вона почне закипати.
  2. Потім на крупній тертці натираємо буряк і моркву.
  3. Томати вже закипіли, туди додаємо сіль і масло, перемішуємо.
  4. Чекаємо, коли закипить, і додаємо туди моркву і буряк. Знову добре перемішуємо. Після закипання закриваємо кришкою і кип’ятимо 10 хвилин. Тим часом нарізаємо перець і цибулю дрібними шматочками, засипаємо їх в каструлю, знову добре перемішуємо.
  5. Додаємо ложку цукру, щоб смак овочів краще розкрився. Чекаємо, коли овочева маса закипить, і з цього моменту тушкуємо 30 хвилин.
  6. Через півгодини вогонь зменшуємо до повільного, щоб заправка потихеньку кипіла, і її в гарячому вигляді розкладаємо по стерилізованим баночках, закупорюють прокип’яченими кришками.

За цим рецептом виходить 14 півлітрових баночок заправки.

Борщова заправка з квасолею — рецепт на зиму

Борщова заправка з квасолею фото

Для приготування чотирьох літрів борщової заправки з квасолею потрібно:

  • буряка 600 г;
  • помідорів 2,5 кг;
  • перців солодких 600 г;
  • квасолі 1 кг;
  • солі 40 г;
  • масла 200 мл;
  • оцту 80 мл;
  • цукру 60 м

Рецепт:

  1. Квасолю заздалегідь замочити на 8-10 годин. Злити з неї воду, промити набряклі боби і відварити до готовності. Відкинути на друшляк, почекати поки стече вся волога.
  2. Помідори вимити, обсушити, видалити місце прикріплення плодоніжки і прокрутити на м’ясорубці.
  3. Вилити помідорну масу в каструлю, нагріти до кипіння, варити 10 хвилин.
  4. З перців видалити насіння і нарізати їх невеликими шматочками.
  5. Очищені буряки натерти на тертці з великими зубчиками.
  6. У киплячу масу викласти буряк, варити п’ять хвилин.
  7. Додати перець, готувати ще стільки ж.
  8. Слідом всипати цукор і сіль, влити олію.
  9. Додати квасолю.
  10. Влити оцет і гасити заправку ще 10 хвилин.
  11. Заготівлю для борщу з квасолею киплячу розлити по банках, та закрутити закаточною машинкою кришки і перевернути дном догори. Укрити ковдрою. Тримати так до повного охолодження.

Борщова заправка з буряка

Борщова заправка з буряка

Представлений нижче рецепт з буряка в народі називають борщовою приправою «Торчин». Він настільки смачним виходить, що просто пальчики оближеш! І хоч містить багато інгредієнтів, але готується просто.

Складові:

  • Буряк 2 кг;
  • Морква 500 г;
  • Цибуля — 500 г;
  • Болгарський перець — 500 г;
  • Томатний сік — 500 мл;
  • Чилі — 1 стручок;
  • Часник — 5 зубчиків;
  • Рослинна олія — 250 мл;
  • Цукровий пісок — 100 г;
  • Оцет — 65 мл;
  • Сіль — 1⁄2 ст. л.

Рослинну олія для рецепта «Торчин» з буряка, можна брати будь-яку — оливкову, соняшникову, кукурудзяну і т. д. Головне щоб смак і запах подобався домочадцям, тому що в готовій приправі воно може сильно відчуватися.

Приготування:

  1. Овочі вимиваються і очищаються.
  2. Буряк, морква, цибуля, болгарський перець і чилі з часником подрібнюються. Їх можна нарізати, пропустити через м’ясорубку, кухонний комбайн — як зручно.
  3. В отриману овочеву суміш необхідно додати томатний сік, масло, цукровий пісок, сіль. Після ретельного вимішування можна поставити борщову заправку на вогонь і проварити все 2-5 хвилин.
  4. За півхвилини до виключення вогню потрібно влити оцет.
  5. Готова заправка розливається по стерилізованих ємностям і закручується. Залишається перевернути банки кришкою вниз, вкрити щільною тканиною і залишити на добу остигати. Після закінчення цього часу, можна перенести заправку до іншої зимової консервації.
  6. Підсумкове блюдо з буряка можна не тільки брати для готування борщу, але і використовувати як соус на хліб або до других страв.

Гостра заправка для борщу на зиму

Тим, хто любить щедро приправлений перцем борщ, варто спробувати приготувати гостру борщову заправку.

Складові:

  • Буряк — 1,5 кг;
  • Томати — 1,5 кг;
  • Болгарський перець — 1,5 кг;
  • Цибуля — 1 кг;
  • Морква — 1 кг;
  • Часник — 3 головки;
  • Чилі — 2 стручки;
  • Рослинна олія — 1 стакан;
  • Цукровий пісок — 150 г;
  • Сіль — 2,5 ст.

Приготування:

  1. Помідори ошпарюють, і з них знімається шкурка. После цього потрібно перебити їх блендером, злити отримау масу у велику каструлюі додати масло, цукор, сіль. Каструля ставиться на вогонь,і приправлена ​​томатна паста доводитися до кипіння.
  2. Як тілько паста закипить, в неї можна додати натертий буряк, моркву, нарізаний солодкий перець і цибулю. Овочева суміш повинна кипіиі чверть години.
  3. З гострого перцю прибирають насіння (можна його залишити, але приправа буде гострішою). Разом з часником, перець подрібнюється і додається до овочів під кінець гасіння.
  4. Потім заправку потрібно протушкувати на малому вогні ще 3 хвилини. До цього часу вона вже буде досить густою, так що потрібно її постійно помішувати.
  5. Заправка розкладається в стерільні ємності і закривається залізними кришками. Після консервації перевернути банки і вкрити рушником на добу.
  6. Зберігати гостру приправу для борщу можна в підвалі до 6 місяців.

Відео: Як приготувати смачну борщову заправку на зиму

Надіємось вам сподобалась наша стаття. Ще більше про рецепти і консервацію ви можете прочитати на нашому сайті.