Виноград: опис, характеристика та класифікація сортів з фото



Всім виноградарям-початківцям перед розбивкою плантації необхідно отримати початкові знання про відмінні характеристики рослини. Звичайно, кожен знає, як виглядає виноград, але не всі мають уявлення про те, за якими географічними ознаками він класифікується. Ознайомитеся з ботанічним будовою виноградної лози і дізнайтеся про сортові групи для зон з різним кліматом.

Рід Виноград (Vitis) відносять до сімейства виноградних (Vitaceae), що складається крім винограду ще з 13 пологів, деякі з яких представляють інтерес як декоративні рослини. У свою чергу, рід виноград підрозділяється на два підроди: Muscadinia, що включає в себе всього два види V. Rotundifolia і V. Munsoniana, природно виростають в Північній Америці. Як самостійна плодова культура ці види не становлять великої цінності. Однак, V. Rotundifolia, що володіє стійкістю до філоксери, використовують для виведення філоксеростійких сортів. Другий підрід — Euvitis, або справжній виноград, за різними оцінками включає в себе до 70 видів. Саме до цього виноградам відносяться всі культурні сорти.

Групи сортів винограду: фото і характеристика

Групи сортів винограду: фото і характеристика

Види підроду винограду Euvitis за походженням поділяються на три групи.

Європейсько-азіатська група сортів винограду складається всього з одного виду V. Vinifera. По суті, є прабатьком переважної більшості відомих сьогодні сортів. А відомо їх кілька десятків тисяч.

Всі вони поділяються на 4 еколого-географічні підгрупи:

1. Східна: сорти цієї підгрупи поширені в Середній Азії і Закавказзі. В основному це сорти столового призначення. Серед них чимало і безнасінних, використовуваних для отримання родзинок. Сорти цієї групи високоврожайні, великоплідні і відрізняються солодким смаком ягід. Вони мають низьку морозостійкість і тривалий вегетаційний період.

Виноград Хусайне
Виноград Хусайне білий

"<yoastmark

"<yoastmark

Кишмиш
Кишмиш білий
Кишмиш чорний
Кишмиш чорний

"<yoastmark

"<yoastmark

"<yoastmark

Мускат білий
Мускат білий
Виноград Мехалі
Виноград Мехалі

2. Басейну Чорного моря:сорти цієї підгрупи набули найбільшого поширення на європейській частині Росії.Це здебільшого винні сорти, досить урожайні і відносно морозостійкі, з коротким періодом вегетації.

"<yoastmark



"<yoastmark

"<yoastmark

3. Північноафриканська:підгрупа представлена солодкоплідними теплолюбними сортами столового призначення.

4. Західноєвропейська:повністю складається з винних сортів, відносно морозостійких і з коротким періодом вегетації.Ці сорти відомі нам переважно за назвою одержуваних з них вин: Каберне Совіньон, Рислінг, Аліготе, Піно.

Східно-азіатська група включає в себе 39 видів, які природно виростають в лісах Далекого Сходу, Кореї, Японії, на Сахаліні. Ця група до цього дня залишається мало вивченою і не набула поширення. З усіх східно-азіатських видів в класифікації винограду становить інтерес тільки амурський виноград (V. Аmurensis), що відрізняється дивовижною морозостійкістю до -40°С.

Східно-азіатська група винограду

Завдяки цьому виду ми отримали такі сорти винограду як Сапераві північний та Фіолетовий ранній.

Американська група складається приблизно з 30 видів, поширених від центральної Америки до Канади.

Американська група винограду

Найбільшого поширення з них отримали V. Riparia, V. Rupestris І V. Labrusca, які активно використовують в селекції при виведенні морозостійких і філоксеростійких сортів. За смаковими якостями вони не становлять великої цінності: їх ягоди дрібні, мають слизову м’якоть і своєрідний, так званий «лисячий» або «суничний» присмак, який, на жаль, при гібридизації, стійко передається потомству. За участю американських видів були отримані такі популярні сорти як Ізабелла, Лідія, Конкорд.

Подивіться фото винограду, з характеристикою якого ви ознайомилися вище:

Будова виноградної лози: фото і опис

Будова виноградної лози: фото та опис

Згідно ботанічному опису культурного винограду, це – потужна швидкозростаюча ліана з червоною, грубоволокнистой корою. Листя завжди просте, з трьома, п’ятьма або сімома більш-менш вираженими лопатями. Листова пластинка може бути хвилястою з перекриваючими один одного лопатами або рівною з обережно вирізаним зубчастим краєм. Черешкова виїмка буває широко відкритою або ж змикатися до краю нижніх лопатей. Забарвлення листя варіює від темно- до світло-зеленого з бронзовим або сірим відтінком. Всі ці характеристики є сортовими ознаками і дозволяють визначити сорт, навіть якщо рослина ще не плодоносить.

Говорячи про будову куща винограду, важливо відзначити, що у цієї рослини існує два типи бруньок: вегетативні (безплідні) і змішані (плодоносні). З вегетативних бруньок формуються ростові пагони, а з змішаних — плодоносні. По розташуванню, бруньки бувають верхівкові, що живуть всього один сезон, до початку заморозків, і бічні. Скоростиглість бічних бруньок сильно розрізняється. Пасинкові бруньки пробуджуються в рік утворення. Зимуючі бруньки винограду зібрані в групи по 3-7 шт.Вони мають спільні брунькові луски і утворюють так зване вічко.

Центральна брунька у вічку проростає наступної весни. Вона, як правило, буває змішаного типу. Решта брньок — заміщаючі. Вони проростають в разі пошкодження центральної бруньки  або у тому разі, якщо з неї виросла лоза. Ті бруньки, які не проросли відразу, перетворюються в сплячі і залишаються в спокої багато років. З них утворюються порослеві пагони. При описі куща винограду важливо відзначити, що пагони в їх серцевинній частині не містять деревини, а складаються з великоклітинної повітряпроникної тканини. У вузлах з вусиками або суцвіттями повітряпроникна тканина переривається діафрагмою. А у вузлах, що несуть тільки листя, у більшості сортів діафрагми немає. Це важливо враховувати при обрізанні пагонів.

На пагонах винограду є вусики, за допомогою яких лози підіймаються по опорах. Для своєї життєдіяльності вусики вимагають великої кількості поживних речовин, і якщо вусик не зміг ні за що зачепитися, рослина його скидає.

Відео: Біологічна будова винограду

Що ще важливо відзначити при описі винограду, так це те, що розташування вусиків на лозі не випадкове: на кожному третьому вузлі їх немає. Цікаво, що вусики і грона НЕ чергуються один з одним, і якщо вже утворився вусик, вище нього суцвіття не з’явиться. Суцвіття винограду — складна кисть, що містить до 2000 квіток. Квітки злегка зеленуваті, дрібні, діаметром 3-5 мм. 95% всіх сортів мають нормально розвинені двостатеві квітки. І лише у 5% сортів утворюються функціонально жіночі квітки, а значить, вони потребують сортів-запильників. Віночки квіток зростаються у формі ковпачків і на початку цвітіння просто опадають.

Запилення відбувається за допомогою вітру. Для запилення оптимальною є суха погода з температурою 25-30°С. Закладання квіткових бруньок відбувається на початку літа. Кисть винограду може бути різного розміру, різної форми і щільності. У сортів, призначених для переробки, кисть дуже щільна. Такі сорти зовсім не придатні для зберігання і частіше врааються хворобами.

У сортів, які вживаютьс безпосередньо в їжу, кисть пухка. Величина і маса кистей винограду сильно варіюється. У одних сортів маса грон не перевищує і 100 г, а у інших — може сягнути кілограма і навіть більше!

Кисть складається з ніжки і розгалуженої частини — гребеня, на якому розташовані соковиті ягоди. Форма, забарвлення, смак і аромат ягід сильно розрізняються і є сортовими характеристиками. Але, тим не менш, можуть певною мірою варіювати в залежності від умов вирощування і під впливом погодних чинників. М’якоть ягід — справжня комора, що зберігає в собі багато корисних для людини сполук. За своєю консистенцією вона буває хрусткою, ніжною і соковитою або слизоподібною Останній тип м’якоті притаманний технічним сортам, призначеним для переробки. Формування ягід в більшості випадків відбувається після запилення і зав’язування насіння, але буває і по-іншому. Так, кишмишні сорти теж вимагають запилення, але насіння, яке почало формуватися, незабаром припиняють розвиток і утворюються безнасінні ягоди.

Відео: Виноград та формування виноградного куща

У деяких сортів розвиток насіння припиняється пізно, і в цьому випадку в ягодах є їх оболонки. Існують і такі сорти, яким запилення і зовсім не потрібно. Однак безнасінні сорти мають дрібні ягоди, і для отримання хорошого врожаю при вирощуванні потрібне застосування певних прийомів.

При описі виноградної лози важливо відзначити, що чим менше насіння в ягоді, тим більше цукрів у ній накопичується. Весь кущ винограду формується на одному стовбурі — штамбі, який умовно поділяють на надземну і підземну частини.

Надземний штамб може бути різної висоти в залежності від форми ведення куща. На підземній частині штамба формується коріння. Коріння винограду буває трьох типів. Самі верхні — росяні корені. Вони формуються у самої поверхні грунту і тому особливо сильно страждають від посухи або морозів. Нижче знаходяться бічні корені. Вони проникають в грунт на глибину 40-60 см. Постачання рослини елементами живлення відбувається в основному завдяки цмуь корінню. В основі підземного штамба формуються так звані шпори коріння. Це дуже важливі корені! Вони, проникаючи в глибокі шари грунту, забезпечують довговічність куща. Розвиток різних типів коренів відбувається нерівномірно.

Перевага тієї чи іншої групи залежить від типу грунту, якості підготовки посадочних ям і подальшого догляду за рослиною. Виноград — вітрозапилювана рослина, але при несприятливих умовах потрібно штучне запилення. При несприятливих умовах під час запилення у звичайних сортів, у яких зав’язується насіння, можуть утворюватися дуже дрібні недорозвинені безнасінні ягоди, що призводить до значних втрат врожаю.

Радимо прочитати: Обрізка винограду для початківців

На цьому наша стаття «Виноград: ботанічний опис та класифікація сортів винограду з фото для вирощування» підійшла до кінця. Сподіваємося, що за допомогою наших порад ви отримаєте гарний врожай винограду. Ще більше корисних порад для свого саду та городу ви можете прочитати на нашому сайті.  Нехай щастить і до нових зустрічей!