Цикорій — корисні властивості, протипоказання та застосування напою



Напевно, кожен коли-небудь звертав увагу на кущі часом до 1,5 метрів у висоту з яскравими синіми кольорами, чимось схожими на волошки. І росте цей кущ буквально всюди. Але не всі знають, що це і є той самий цикорій, з якого готують смачний і корисний напій. У цій статті нашого сайту піде мова про корисні і лікувальні властивості цикорію, про заготівлю і способах його використання. І, звичайно, про те, як можна з нього приготувати напій «майже як кава».

Цикорій - бур'ян, який замінить каву

Цикорій звичайний: лікарська рослина та її лікувальні властивості

Людство знайоме з цукром протягом тисяч років. Існують давньоєгипетські папіруси, що датуються 1536 до н.е., в яких згадується цикорій.

Є багато видів цієї рослини, але в їжу використовують тільки два — це цикорій салатний і цикорій звичайний. У цій статті мова піде про звичайний цикорий.

Цикорій звичайний (Cichorium intubus L.) — багаторічна трав’яниста рослина висотою від 30 до 150 см з потовщеним веретеновідним коренем, прямим стеблом і розчепіреними гілками. Відноситься до сімейства айстрових. Квіти в основному блакитні, але іноді зустрічаються білі і навіть рожеві. Цвіте з червня по серпень.

Поширений бур’ян від Африки до Сибіру. Рослина дуже чутлива до рівня освітленості. Квітки цикорію відкриваються вранці, як тільки починає вечоріти — вони закриваються.

У природі цикорій можна зустріти на лугах, галявинах, трав’янистих схилах, на пустирях, полях, вздовж доріг і навіть в горах. Деякі садівники вирощують його на квітниках — він дуже декоративно виглядає під час цвітіння.

Особливим попитом користувався цикорій в Європі під час Другої світової війни, коли виникли серйозні проблеми з поставками кави і його стали пропонувати, як заміну.

Короткий ботанічний опис цикорію.

Хімічний склад та корисні властивості Цикорію (Cichorium intybus)

Тепер найцікавіше: сучасна медицина довела, що в цикорию міститься унікальний полісахарид — інулін, який позитивно впливає на обмін речовин. Зокрема, він знижує рівень цукру в крові і підсилює метаболізм, що важливо для людей з надмірною масою тіла або ожирінням.

Також інулін знижує рівень холестерину в крові і тригліцеридів, які провокують атеросклероз і інші хвороби. Інулін нормалізує мікрофлору кишечника і, проходячи через весь шлунково-кишковий тракт, сприяє виведенню важких металів і токсичних речовин, які потрапляють в організм разом з їжею.

Вчені також довели, що, на відміну від кави, цикорій не виводить кальцій з організму, а навпаки, допомагає засвоїти його з їжі.



Висушений корінь цикорію звичайного містить до 75% інуліну.

Крім інуліну, в цикорию містяться білкові речовини, глікозид интибин, що надає гіркий смак напою, дубильні речовини, органічні кислоти. Він багатий на вітаміни групи В, С, А, Е, К, макро- і мікроелементи: такі, як цинк, магній, марганець, кальцій, залізо, а ще — пектин і каротин.

Завдяки такому багатому складу, цикорій споконвіку використовувався в народній медицині при хворобах шлунково-кишкового тракту, печії, цирозах печінки, артритах, інтоксикації організму, бактеріальних інфекціях, серцево-судинних захворюваннях, а також для посилення імунітету.

У лікувальних цілях застосовуються всі частини рослини. Листя цикорію їстівні і вживаються в салатах або як гарнір, їх можна їсти сирими або запікати, тушкувати, варити.

У селах здавна додавали худобі в корм листя цикорію, адже в них міститься багато білка, вітамінів і мінералів — вони дуже поживні. Помічено, що дикі тварини (лосі, олені) теж їдять листя цикорію.

Настій з квітів цикорію заспокоює нервову систему, а з кореня, що містить найбільшу кількість інуліну, роблять напій схожий на каву. Він теж має тонізуючу властивість, тільки, на відміну від кави, не виснажує нервову систему, адже в ньому немає кофеїну.

В цілому, напій з кореня цикорію має загальнозміцнюючі властивості, підвищує імунітет. До речі, завдяки тому що в корені цикорію міститься велика кількість цукрів, з нього роблять сироп, який використовують кондитери.

Напій з цикорію володіє також в’язким, антимікробну дію, підвищує апетит, зменшує потовиділення.

Хімічний склад і лікувальні властивості цикорію

Як та скільки зберігати цикорій — термін придатності цикорію

В Інтернеті повно рецептів приготування всіляких гарнірів і салатів з листя цикорію. Але мене цікавлять його квіти і, найголовніше — коріння.

Квіти я збираю під час масового цвітіння — це липень-серпень. Вранці, обов’язково в суху сонячну погоду. Зриваю трохи — мені їх просто шкода. Далі залишаю квіти сушитися на веранді між двома аркушами паперу і потім зберігаю в паперовому пакеті.

Чай або «напар» з таких квітів добре приймати ввечері при безсонні, в стресових ситуаціях. Квіти цикорію — відмінний заспокійливий засіб.

З корінням інша справа. Їх треба заготовлювати восени — з кінця серпня по вересень (коли в рослині припиняється сокоруху) або ранньою весною (до його початку).

Я збираю коріння восени, коли рослина починає в’янути. Дуже зручно це робити після рясного дощу або навіть зливи, коли земля добре промокне — у цикорію стрижневий корінь, він дуже добре висмикується із землі.

Інший спосіб (коли немає дощу) — просто викопати його лопатою. Корінь у цикорію дуже глибокий, до 1.5 метрів в глибину, тому я фізично не зможу його викопати весь, а тому і шкоди рослині не принесу — на наступний рік воно обов’язково виросте з залишився шматочка кореня.

Отже, після того як я назбирала собі коренів і принесла їх додому, їх треба як слід промити. Для цього я замочую їх у холодній воді на деякий час, після чого вони дуже добре промиваються.

Далі все по-різному вчиняють. Хтось каже, що коріння треба чистити, хтось — що ні в якому разі не можна. Тому я для себе вибрала золоту середину — намагаюся їх добре промити водою, а якщо в якихось місцях ніяк не вдається очистити від землі, тоді зачищаю там ножем.

Потім корінь треба трохи обсушити паперовими рушниками і подрібнити. Зізнатися, це зробити не просто. Тонкі коріння ще можна розрізати ножем, а ось якщо корінь хоча б товщиною з палець, у нього дуже тверда серцевина і порізати такий корінь уже нереально.

Деякі навіть виймають серцевину через це і викидають. Вона легко виймається якщо скрутити корінь в різні боки обома руками. Але ж в серцевині теж містяться корисні речовини, тому я її залишаю.

А подрібнюю корінь, нарізаючи його спочатку секатором поперек на дрібні шматочки, а потім акуратно ножем розщеплюю його вздовж на більш тонкі волокна. Може бути, для цих цілей підійде пристосування для чищення картоплі.

Деякі любителі цикорію після подрібнення коренів дають шматочках підсохнути, потім обмивають і все — далі просто заварюють, як чай. При цьому вдається максимально зберегти всі корисні речовини в цикорію, адже ми знаємо, що термічна обробка їх руйнує.

Але багато хто після подрібнення корінь обсмажують на сковороді, як кавові зерна, і тільки потім відправляють їх в кавомолку. Цикорій при цьому набуває приємний запах, золотисто-коричневий колір і справді стає на смак схожим на каву.

Але потрібно врахувати, що при температурі + 180 … + 200 оС губляться майже всі його корисні властивості. Тому і тут я вибрала для себе золоту середину — подрібнені коріння цикорію я ставлю в духовку на деку при температурі 40-50 оС на кілька годин. І коли починає поширюватися приємний запах, горіховий і злегка карамельний — я мій цикорій витягаю з духовки.

Далі його залишається тільки обмолоти в кавомолці, пересипати в чисту, суху, скляну баночку і зберігати в темному місці, в шафі, наприклад.

Як приготувати смачну каву з цикорію в домашніх умовах

Отже, у нас є порошок кореня цикорію, тепер нам залишилося заварити з нього «каву». Для цього я беру маленький чайничок для чаю (я не буду його варити в турці, як кава). Замість чайника, і гуртка також підійде. 1.5 чайні ложки порошку кореня цикорію заливаю 200 мл окропу. Даю трохи постояти. По суті, у мене вийшов напар кореня.

Далі мені знадобиться маленьке ситечко, через нього я з чайника проціджую рідина в чашку. Напій готовий. На мене він має тонізуючу дію і, як помітили мої домашні, піднімає настрій.

Він, на самій-то справі, на каву не схожий, хіба тільки кольором. У напою з цикорію свій гіркуватий смак і дуже приємний горіхово-карамельний аромат. Це корисний і в той же час дуже смачний напій.

Кому не можна пити (протипоказаний) напій з цикорію?

Як і у випадку з лікарськими травами або з трав’яними чаями, хочу сказати кілька слів про протипоказання до застосування напою з цикорію. Корінь рослини містить дуже багато оксалатів, тому його не можна застосовувати людям з сечокам’яною хворобою, захворюваннями нирок, зниженим тиском, анемією або виразкою шлунка.

Крім того, напій з цикорію потрібно з обережністю пити людям, схильним до алергії і вагітним жінкам. Тому, якщо є сумніви, краще порадьтеся з лікарем.

Відео: Користь, шкода та вплив цикорію на організм людини