Сприятливі дні для закваски капусти на зиму в 2020 році: таблиця


Сприятливі дні для закваски капусти на зиму в 2020 році: таблиця




Сприятливі дні для закваски капусти на зиму в 2020 році: таблиця

Період, коли квасити капусту, багато хто вибирає, орієнтуючись по часу збору врожаю або закупівлю овоча, але нерідко соління не виходить смачним. Проблема полягає в тому, що час для приготування заготовки було вибрано неправильно або сорт овочу підібраний невірно. Тому кулінарам рекомендують солити капусту за місячним календарем в 2020 році. Це допомагає приготувати смачну соління, яке буде довше зберігати свіжість.

Рекомендуємо прочитати нашу статтю на тему: як законсервувати капусту на зиму в банках зі стерилізацією і без неї.

Сприятливі дати для засолу капусти в 2020 році

Сприятливі дати для засолу капусти в 2020 році - фото.

Квашення капусти є дуже відповідальним процесом для городників, адже від грамотного вибору дати залежить результат: те, яке часом збережеться продукт, чи не втратить він свої якості, чи залишиться хрустким. Щоб скоротити ризики, необхідно скористатися сприятливими днями для засолювання. Це перехід зростаючої планети в сузір’ях: Овна, Тельця, Скорпіона. Стрілець і Козеріг (на спадання).

Таблиця з днями, коли солити капусту за місячним календарем у 2020 році

МісяцьЧисло
Січень1, 14-16, 21-25
Лютий1, 26, 28, 29
Березень6, 21, 22
Квітень9, 15, 23
Травень13, 14, 20
Червень4, 11, 18
Липень1, 2, 8
Серпень11, 20, 25
Вересень9, 10, 16
Жовтень4, 8, 14
Листопад2, 10, 15-24
Грудень1, 2, 7, 24

Квасити капусту в 2020 році за місячним календарем потрібно також враховувати положення нічного світила щодо зодіакальних сузір’їв. Було відзначено, що при обліку сприятливих для засолювання днів, продукт, отриманий після бродіння, довше зберігає свої якості і приємніше на смак. Кращі знаки зодіаку для засолу — Овен, Телець, Козеріг, Лев і Стрілець.

Відео: Як та коли квасити капусту за місячним календарем

Коли не можна квасити капусту за місячним календарем

Коли не можна робити заготовки із капусти

Дати повні або, коли супутник Землі убуває, вважаються негативними, щоб засолити овоч. Квашення ці дати спричинить те, що капуста вийде м’якою. Відкривати заготовки в такі дні також не можна. Це спровокує пересиханням і закисання капусти.

Несприятливі дати засолювання капусти:

  • 5, 7, 10, 16 січня;
  • з 22 лютого і аж до 8 березня;
  • з 26 до 30 березня — не можна;
  • 1-19 квітня;
  • 8, 9, 12 травня;
  • 1-6 червня;
  • 1-15 липня;
  • 1-5 і 31 серпня.

Квашення капусти в жовтні, листопаді, вересні не проводять на початку кожного місяця.

Коли зрізати капусту для засолювання за місячним календарем

Розповімо про сприятливі дні для зрізу капусти в 2021 році на прикладі найбільш врожайних місяців — вересня і жовтня.

У вересні для зрізу капусти під засолювання чимало вдалих днів: 6, 11, 15, 20, 22.

У жовтні для зрізу пізньої капусти, сортування, закладки на довгострокове зберігання найбільш сприятливі 11 і 22 число.



Які сорти капусти підходять для засолювання

Тільки капустяні вилки, які зрізані безпосередньо перед першими осінніми морозами, підходять для тривалого зберігання і квашення. Це обумовлено тим, що за такий тривалий час знаходження на грядці овоч встигає повністю дозріти, а також в ньому досягають максимальних концентрацій корисні сполуки.

З середньостиглих сортів капусти рекомендують використовувати такі:

  • Менза F1;
  • Подарунок;
  • Білоруська;
  • Купчиха F1;
  • Слава 1305;
  • Ювілей F1;
  • Доброводская;
  • Мідорі F1;
  • Краутман F1;
  • Мегатонн F1;
  • Атрія F1.

Проте, якщо можливість виростити або купити пізнозрілу капусту є, краще не використовувати для приготування солінь середньостиглі різновиди. Є певні пізньостиглі види, які фактично завжди (при дотриманні технології приготування) смачні в заквашеному стані.

До таких пізніх сортів капусти, яка добре підходить для солінь, відносять:

  • Агресор F1;
  • Колобок F1;
  • Валентина F1;
  • Женева F1;
  • Амагер F1;
  • Мара;
  • Тюркіз;
  • Білосніжка;
  • Харківська зимова;
  • Московська пізня.

Ранньостиглі різновиди капусти для засолювання не використовують, так як в нижньому листі таких качанів присутньо вкрай мало цукрів. Якщо використовувати таку сировину, готове соління буде не хрустким і надмірно м’яким. Проте, навіть якщо взято відповідний різновид капусти — пізній або середньостиглий, не кожен вилок можна використовувати для квашення.

В якій тарі квасити капусту на зиму

В якій тарі квасити капусту

Дерев’яна бочка — краща посудину для закваски капусти, але містити подібну тару в умовах квартири складно. З недоліків такого варіанту також виділяють — великий обсяг і складність купити посуд гарної якості. Для засолу може підійти звичайна емальована каструля або скляна банка. Металеві ємності, в тому числі і посуд з пошкодженим покриттям не придатні для бродіння — смак готового продукту буде зіпсований.

Харчові пластикові контейнери і відра використовувати можна, але потрібно уважно дивитися на маркування такої тари. Дешеві судини для бродіння і закваски вилок листового овоча не підійдуть. Велика частина такої тари не призначена для приготування і зберігання харчових продуктів. Кислота, яка утворюється в процесі засолювання, вступить в реакцію з матеріалом, з якого зроблено таке відро і набере сторонніх компонентів в підготовлюваний продукт — запахи і присмаки.

Умови для засолювання капусти

Щоб вийшов якісний продукт, в більшості рецептів вказані такі доповнення — де поставити тару з капустою або якщо потрібен гніт зверху. Такі особливості прив’язані до рецептурних моментам. Але, вантаж, покладений поверх нарізаного капустяного листа потрібен в безроссольних способах приготування. Якщо для квашення готують сольовий розчин, то такий захід не потрібен.

Бродіння капусти починається через 24-48 годин. При дотриманні температурних показників на рівні від 18 oC до 20 oC бродіння буде завершено на 11-12 добу. Якщо показники на градуснику будуть від 20 oC до 25 oC, то готовність продукту очікують через 7-8 днів. Прискорене або уповільнене бродіння сильно впливає на смак готової квашеної капусти, тому порушувати нормальний температурний режим неї слід.

Простий рецепт приготування квашеної капусти

Простий рецепт приготування квашеної капусти

Основний рецепт популярної закуски містить трохи інгредієнтів — капусту і сіль. Але для поліпшення смаку додають моркву, насіння кропу, кмину, гарбуз, буряк, цукор. Менш поширені в якості добавок брусницю, яблука або журавлину. Їх розміщують в прошарку для додання незвичайного аромату і смаку.

Складові:

  • 4 кг білокачанної капусти;
  • 4 ст л. кухонної солі крупного помелу;
  • 400 г моркви.

Приготування:

Капустяні вилки шаткують соломкою і перекладають в емальовану ємність. Додають сіль і ретельно перетирають руками, щоб капуста дала сік. Такою же соломкою шаткують очищену моркву і додають до загальної маси. Кілька разів вміст ємності ретельно перемішують.

Підготовлену суміш перекладають у трилітрові скляні банки, попередньо простерилізувавши їх. Масу щільно утрамбовують, щоб не залишилося бульбашок повітря. Через кілька годин стан капустяно-морквяної маси перевіряють. Сік, що виділився повинен повністю покривати її. При необхідності рівень рідини підвищують, доливши кип’ячену воду.

Банки закривають поліетиленовими кришками з отворами і ставлять на піддон. У нього буде стікати зайва рідина. Щодня банки відкривають і протикають капустяну масу дерев’яною шпажкою до дна, щоб випустити скупчені гази. Коли закуска буде готова, банки переставляють в холодне місце, щоб вона не прокисла.

Часті помилки при засолюванні капусти на зиму

Одна з найчастіших причин, чому капуста розм’якшується і втрачає хрест, — порушення рецепта готування. Шаткують овоч тільки поперек прожилок. Дуже дрібно шинкований качан також перетвориться в кашу, тому шматочки залишають середніми (приблизно 5-6 мм).

До причин проблем приготування можна віднести такі:

  1. Додавання великої кількості цукру — інгредієнт прискорює бродіння, але він робить капусту м’якше.
  2. Перетирання нашаткованого продукту в дрібній тарі — правильно брати велику каструлю, щоб при змішуванні капуста збагачувалася киснем, який потрібен для окислення.
  3. Дефіцит розсолу — маринад заливають так, щоб він повністю покрив капусту, при нестачі обов’язково додають.
  4. Багато солі — оптимальна кількість: 1,5 ложки на літр води або 20 г на кіло капусти.
  5. Банки зберігають в теплі, потім переміщують в прохолодний підвал або холодильник, дістають у міру необхідності.
  6. Невідповідний посуд також призведе до проблем. Для заготівлі беруть 3-х літрові банки. У великих бочках капуста повільно поїдається і через тривале збереження розм’якшується. Не заготовляють капусту в неемальовану, металевому посуді: дія металу додасть продукту темний колір, це некрасиво.
  7. У тарі алюмінієвої або з нержавіючої сталі продукт стає небезпечним для життя: кислота, що утворюється роз’їдає стінки посуду, вбираючи виділяючі токсини.

Дуже добре підходить для готування тара зі скла або дерева.

Надлишок морквини також не корисний. У закуску нерідко додають моркву, вона надає особливий аромат, приємну солодкість і навіть посилює хрест. Але надлишок моркви погано впливає на процеси бродіння.

За якою рецептурою і коли заквасити капусту в 2020 році — дачник вирішує індивідуально. Місячний календар — це не догма, він тільки помічник в правильному підібранні часу, коли закуска буде по максимуму смачною і принесе користь. Доведено на практиці, прогнози астрологів позитивно впливають на результат праці городника.

Відео: Кращі дні для квашення капусти у 2020 році за місячним календарем

Надіємось вам сподобалась наша стаття. Ще більше про рецепти і консервацію ви зможете прочитати на нашому сайті.