Домашні заготовки хрону на зиму: прості і дуже смачні рецепти заготовок


Домашні заготовки хрону на зиму: прості і дуже смачні рецепти заготовок




Домашні заготовки хрону на зиму: прості і дуже смачні рецепти заготовок

Корінь хрону був відомий ще з давніх часів. Його вирощували і використовували як пряність, що володіє антибактеріальними властивостями. Яскравий, характерний аромат, пекучий смак — забезпечили рослині широке застосування в приготуванні приправ, різних соусів для всіх м’ясних, рибних, овочевих страв. Розглянемо рецепти, як дуже просто і смачно заготовити хрін на зиму.

Радимо прочитати нашу статтю на тему: як виростити хрін Катран у себе на ділянці.

Як правильно зберігати хрін на зиму в домашніх умовах

Як зберегти хрін на зиму

Зберігання коренів рослини — справа непроста. Але якщо зробити все правильно, то зберегти його можна до кінця зими і довше, залежно від обраного способу збереження.

Існують наступні способи збереження коренів в зимовий період:

  • в свіжому вигляді в погребі;
  • сушка;
  • заморозка;
  • соління;
  • консервування;
  • стерилізація.

При використанні певного способу збереження продукту змінюється термін зберігання. Слід дотримуватися певних правил для того, щоб корінь зберігався в свіжому вигляді.

  1. Коренеплоди — 2-3-ня. Молодші не володіють необхідними смаковими характеристиками. Старі корінці грубі.
  2. Бадилля зрізати повністю не можна, потрібно залишити 2-3 сантиметри.
  3. Викопують кореневища пізньої осені, коли повністю зів’яне бадилля.
  4. Корінці для зберігання в свіжому вигляді відбирають без пошкоджень і видимих ​​ознак захворювань.
  5. Без особливої ​​обробки хрін зберігається 3 тижні, не втрачаючи товарного вигляду.
  6. Кожен корінь, що зберігається в холодильнику, потребує індивідуальній упаковці.

Зберегти корінь в погрібі допоможе річковий пісок. Беруть не сильно дрібний, насипають на дно ємності для зберігання, висотою 7-10 сантиметрів. На нього розкладають корешочки. Кожен індивідуально, зверху засипають шаром піску, і так до тих пір, поки не наповниться ємність.

Хрін благотворно впливає на людський організм, тому його рекомендується зберігати на зиму в будь-якому зручному вигляді.

Коли потрібно викопувати хрін

Коли потрібно викопувати хрін

Коли краще копати хрін? Як його правильно зберігати наче ясно, але коли треба викопувати кореневу систему хрону, в які терміни, за якими ознаками визначити, що хрін дозрів і його пора копати?

Для збору врожаю природа відвела людині два сезони, коли можна викопувати хрін — осінь і весна. Навесні потрібно встигнути викопати відразу після сходу снігу, поки пагони рослини не почали рости.

Восени в період домашніх заготовок городники намагаються обірвати листя хрону, щоб використовувати зелені листочки для консервації овочів. Викопувати кореневу систему хрону потрібно, через 7 днів, після настання осінніх заморозків.

Класичний рецепт консервування хрону на зиму

Класичний рецепт консервування хрону на зиму - фото

Найпростіший і вірний спосіб зберегти хрін протягом зимових місяців — це класика. Для нього знадобиться:

  • хрін;
  • вода;
  • сіль;
  • цукор;
  • оцет.

Будь-яку кількість кореня ретельно промивають, очищають від шкірки і перекручують на м’ясорубці, можна потерти на тертці. Вибір способу залежить від наявності певних кухонних помічників.

Масу розводять водою до стану густої кашки, солять, додають цукор за смаком. Виливають невелику кількість оцту для консервації і викладають в стерильні ємності. Якщо не використовувати оцет, його замінюють лимонною кислотою або соком лимона.

Встановлений для стерилізації, час залежить від обсягу баночок: чим більше банка, тим більше часу потрібно стерилізувати.

Приблизний час — від 5 до 15 хвилин.

Після закінчення процесу закручують і прибирають до повного охолодження в тепле місце, під ковдру.

Хрін з вареним буряком — покроковий рецепт з фото

Хрін з вареним буряком

Зберегти до наступного сезону аромат, користь і смак овочевої заготовки допоможе консервування знайомій багатьом закуски з буряком і оцтом. Варений буряк смачніше натерти на самій дрібній тертці. Буряк забарвить хріновий соус в рожевий колір, зробить його дуже яскравим і привабливим.

Склад інгредієнтів:

  • хрінові корінці — 200 грамів;
  • буряк варений — 1 коренеплід;
  • оцет столовий 9% — 2 ст.л .;
  • вода звичайна — 50 мл;
  • прованські трави — 0, 5 ч.л .;
  • цукор — 1 ст.л .;
  • сіль — 0,5 ч.л.

Рецепт покроково:

  1. Буряк відварюємо в каструлі цілком.
  2. Корінці очищаємо від шкірки. Відрізаємо кінчики корінців і ділимо коренеплід на частини, щоб зручніше було його перемолоти.
    Для подрібнення хрону ідеальний стаціонарний блендер з чашею або кухонний комбайн. Найпростіший і доступний спосіб перемелювання кореня хрону — в м’ясорубці, перетирання — на тертці.
  3. Відварений буряк натираємо на самій дрібній тертці. Тертий хрін викладаємо в зручний посуд. Додаємо в нього оцет, цукор, сіль і буряк (бурякову кашку). Перемішуємо і всипаємо ароматні трави і вливаємо води.
  4. Столовий хрін готовий. Приготовану гостру приправу пробуємо на смак і регулюємо кількість солі, цукру та оцту на свій смак.
  5. Приправу розкладаємо в стерильні скляні баночки. Заготовки хрону з буряком на зиму закриваємо металевими кришками і зберігаємо в холоді.


Заготівля хрону з лаймом і морською сіллю

Заготівля з лаймом і морською сіллю

Оригінальний спосіб консервування хрону. Не потрібно замінювати лайм лимоном, необхідний саме цей фрукт. Смак готової закуски вразить уяву найвибагливішого гурмана.

Складові:

  • хрін — 500 грам;
  • цедра лайма — 30 грам;
  • сіль морська — 30 грам;
  • чорний перець — 30 грам;
  • цукор — 40 грам;
  • вода — 1 літр;
  • оцет 9% — 0,2 літра.

Приготування:

Корінці перекручують на м’ясорубці. Воду змішують з усіма інгредієнтами, крім хрону і оцту. Доводять суміш до кипіння, вливають оцет. Після цього подрібнений хрін добре перемішують і гарячим розливають по банках.
Ставлять для стерилізації 1-літрові банки на 20 хвилин, ємності менше розміром — на 15 хвилин. Готову приправу закручують і прибирають холонути під ковдрою.

Хрін з часником і помідорами

Хрін з часником і помідорами

Цей рецепт простий у виконанні. Знадобиться трохи часу на його приготування. Взимку ця приправа добре підійде до м’ясних і рибних страв.

Складові:

  • хрін і часник в рівних кількостях, на розсуд домогосподарки;
  • томати — 3 кілограми;
  • сіль, цукор і перець за смаком.

Томати, коренеплоди і часник перекручують на м’ясорубці, додають спеції, солять і розкладають в банки. Забирають в холодильник. Зберігається така заготовка трохи, потрібно враховувати цю ознаку при приготуванні великого обсягу закуски.

Маринований хрін на зиму без стерилізації

Маринований хрін без стерилізації

Хрін з томатною пастою готується простіше, швидше класичної заготовки зі свіжими стиглими помідорами. Натуральна томатна паста 25% без крохмалю ідеально підійде для приготування на зиму.

Склад:

  • томатна паста — 400 г;
  • хрінові корінці — 1 кг;
  • болгарський солодкий перець — 0,5 кг;
  • гострий пекучий перець — 200 г;
  • рослинне масло — 200 г;
  • цукор — 1 склянка;
  • сіль — 1 ст. л .;
  • оцет 9% — 100 г.

Спосіб приготування:

  1. Корінь і перці очищаємо, пропускаємо овочі через м’ясорубку.
  2. Змішуємо подрібнену овочеву кашку з томатною пастою. Варимо масу протягом 10 хвилин.
  3. Додаємо решту складових і проварюємо все ще пару хвилин.
  4. Викладаємо приправу по стерилізованих банках і закручуємо металевими кришками.

Закуска «Чортівня»

Закуска «Чортівня»

Рецепт дуже смачної і соковитої закуски на зиму:

  1. Помити і замочити на 2 години 3 кг хрону, після зняти шкірку, нарізати. Вимити 3 кг помідорів, обшпарити окропом, зняти шкірку і порізати дольками.
  2. Очистити 14 часточок часнику, дрібно порубати. Пропустити через м’ясорубку хрін і томати, додати часник, 5 ст. л. цукру і 3 ст. л. солі.
  3. Ретельно змішати, розкласти по стерильним банкам, відразу закрити кришками. Зберігати в холодильнику до півроку, в погребі — до 2 місяців.

Приправа з хрону та волоським горіхом

Приправа з волоським горіхом

Горіх пом’якшує смак, робить закуску більш приємною, маслянистою.

Інгредієнти:

  • корінь хрону — 900 г;
  • горіхи волоські — 150 г;
  • цукор — 2 ч. л .;
  • сіль — 2 ч. л .;
  • оцет з яблук — 270 мл;
  • вода тепла — 270 мл.

Рецепт приготування:

  1. Коренеплоди замочити на 2 години, потім очистити, дрібно натерти.
  2. Горіх обсмажити, видалити перегородки, перемолоти.
  3. Змішати воду, оцет, цукор і сіль, розмішувати до розчинення.
  4. У розчин покласти хрін і горіхи.
  5. Розподілити по банкам, прибрати на холод.

Хрін з майонезом — покроковий рецепт з фото

Хрін з майонезом - фото.

Тепер пекучий корінь можна консервувати не тільки в свіжому вигляді, але і в якості соусів. Добре поєднується з м’ясом, рибою і овочами. Як заготовити хрін з майонезом по смачному рецепту на зиму?

Продукти:

  • свіжий корінь хрону — 0,4 кг;
  • майонез «Провансаль» — 800 м

Як зробити хрін на зиму:

  1. Основний інгредієнт добре промити. Тонким шаром зрізати шкіру і подрібнити на тертці.
  2. Викласти в миску і з’єднати з майонезним соусом. Ретельно перемішати. Прикрити і залишити на столі, на чверть години.
  3. Банки вимити, простерилізувати. Розкласти смачний соус, герметично закрити. Прибрати в холодильник.
  4. Заготівля зберігається недовго — не більше 3-4 місяців.

Хрін з яблуком і морквою

Хрін з яблуком і морквою

Для більш тривалого зберігання пропонуємо розглянути салат з додаванням яблука і моркви. Як правильно заготовити хрін на зиму розповімо нижче.

Продукти:

  • корінь хрону — 700 г;
  • яблука зелений — 700 г;
  • морква — 0,7 кг;
  • відфільтрована вода — 1 л;
  • сіль кам’яна — 40 г;
  • цукор-пісок — 80 м

Алгоритм дій:

  1. Овочі очистити від шкірки і насінної коробки. Моркву, яблука нашаткувати на терці дрібного розміру. Корінь подрібнити в кухонному комбайні.
  2. В окремій великій мисці з’єднати всі інгредієнти. Розкласти гостру і пряну суміш по стерильним банкам, прикрити.
  3. У сотейник вилити відфільтровану воду, засипати сіль і цукор. Довести до кипіння і варити до повного розчинення сипучих інгредієнтів.
  4. Наповнити ємність овочами, стерилізувати півгодини. Герметично закрити, укутати, попередньо перевернувши тару з вмістом.
  5. Корінь хрону на зиму, приготований у цьому смачному рецепті, необхідно зберігати в погребі чи холодильнику.

Пекучий рослинний інгредієнт можна не тільки консервувати, а й заморожувати або сушити. Все залежить від того, в якому вигляді найзручніше його зберігати.

  1. Сушка коренів або листів. Підготувати на зиму яскраву і ароматну спецію нескладно. Ретельно промити, очистити. Листочки порубати, а корінь — натерти. Розкласти на сухе деко, вставити в духову шафу, попередньо розігрівши його до температури 45 градусів. Дверцята закривати не потрібно. Перекласти в скляну тару і прибрати в темне і сухе приміщення. За необхідності скибочки подрібнюють в кавомолці і додають за призначенням.
  2. Якщо в морозильній камері досить багато місця, то можна використовувати рецепт заморозки хрону на зиму. Для цього основний продукт потрібно очистити, промити. Нарізати ножем або подрібнити на тертці. Скласти готову масу в поліетиленові мішки або пластикові контейнери, прибрати в морозилку. Як різноманітності, господині заморожують інгредієнт з яблуком або з’єднують з соком лимона.

Хрін — корисний корінь для організму людини. Саме тому багато господинь прагнуть зберегти всі позитивні якості використовуючи різні методи заготовок.

Як правильно заморозити хрін на зиму

Замороження коренів хрону

Щоб зберегти корінці, їх слід заморозити. Для цього ретельно вимите коріння очищають від шкірки і нарізають зручними для переробки шматочками. Далі складають в мішечки і прибирають в морозильну камеру. Там хрін здатний зберігатися тривалий час, повністю зберігаючи корисні властивості.

Тільки не потрібно постійно піддавати їх розморожуванню і повторному заморожуванню — плід втрачає користь.

Сушка хрону в домашніх умовах

Сушка хрону

Хрін можна засушити, а потім використовувати порошок як гостру приправу до риби або м’яса або розбавити водою і приготувати приправу з будь-якого рецепту. Для висушування хрону можна використовувати духовку або електричну сушарку.

Принципи сушки:

  • добре вимите коріння;
  • мінімальна температура — в межах 50-70 ° С;
  • тривалий час — коренеплоди повинні стати абсолютно сухими, інакше вологі шматочки зіпсують всю приправу;
  • тонка нарізка — чим менше будуть фрагменти, тим швидше вони будуть готові;
  • шкірку можна не очищати, якщо корінці добре очистилися від землі.

Зберігання коренів рослини — справа непроста. Але якщо зробити все правильно, то зберегти його можна до кінця зими і довше, залежно від обраного способу збереження.

Існують наступні способи збереження коренів в зимовий період:

  • в свіжому вигляді в погребі;
  • сушка;
  • заморозка;
  • соління;
  • консервування;
  • стерилізація.

При використанні певного способу збереження продукту змінюється термін зберігання. Слід дотримуватися певних правил для того, щоб корінь зберігався в свіжому вигляді.

  1. Коренеплоди — 2-3-ні. Молодші не володіють необхідними смаковими характеристиками. Старі корінці грубі.
  2. Бадилля зрізати повністю не можна, потрібно залишити 2-3 сантиметри.
  3. Викопують кореневища пізньої осені, коли повністю зів’яне бадилля.
  4. Корінці для зберігання в свіжому вигляді відбирають без пошкоджень і видимих ​​ознак захворювань.
  5. Без особливої ​​обробки хрін зберігається 3 тижні, не втрачаючи товарного вигляду.
  6. Кожен корінь, що зберігається в холодильнику, потребує індивідуальної упаковки.

Відео: рецепт приготування хрону в домашніх умовах на зиму

Надіємось вам подобалась наша стаття. Ще більше про рецепти і консервацію ви можете прочитати на нашому сайті.