Гарбуз Цукерка — опис і характеристика сорту з фото



Історія такого овоча, як гарбуз налічує більше семи тисяч років, а в країни Європи та США дана культура потрапила лише на початку шістнадцятого століття. Вона припала до вподоби багатьом людям за:

  1. дуже приємний і солодкий смак,
  2. здатність зберігатися довгий період часу (до півроку),
  3. при цьому повністю зберігати корисні властивості.

У нашій країні вважається популярним гарбуз сорту Цукерка. І саме про цей овоч будемо говорити докладно в рамках цієї публікації.

М’якоть гарбуза сорту цукерка містить в собі величезну кількість корисних організму людини вітамінів і мінералів, а насіння цього прекрасного овоча — можна віднести до розряду унікальних продуктів за хімічним складом і користю для всього організму людини.

Опис сорту гарбуза Цукерка

Отже, сьогодні ми запропонуємо вам опис сорту, який має гарбуз цукерка. І якщо вам цікава дана інформація, то варто з увагою поставитися до цієї публікації. Цукерка — є селекційним сортом, який призначений для вирощування на великих територіях .

На замітку! Основною відмінною особливістю гарбуза є великий вміст цукру. Даний сорт культивується, як для дитячого харчування, так і для промислового виробництва соків, а також на дачах та присадибних ділянках. Застосовується ще для приготування других і перших страв, випічки і всіляких десертів.

Через великий вміст цукру сорт Цукерка був удостоєний найвищої оцінки інституту консервної промисловості. Він є стандартом для виробництва дитячого харчування без цукру. За описом при повному дозріванні плід починає набувати яскраво насичений помаранчевий колір, а його шкірка розділена на сегменти. Вона досить щільна, тому гарбуз може зберігатися довгий час і також легко транспортуватися. М’якоть гарбуза сорту Цукерка дуже солодка на смак, а її шкірка тверда.

Опис сорту  гарбуза Цукерка

Основні характеристики гарбуза Цукерка

Гарбуз сорту Цукерка є середньостиглим великоплідним сортом. Батіг гарбуза по своїй довжині може досягати 1,5 метрів, на ньому і починають формуватися шість-вісім зав’язів. Даний сорт невибагливий, але при відмінній агротехніці ви можете добитися високих показників. Цей сорт має деякі характеристики, які більш детально варто описати нижче.

Висока врожайність

На батогах гарбуза з’являється від шести до восьми плодів. Їх середня вага може досягати 1,5-3 кілограмів. Але бувають випадки, коли гарбузи виростали і до двадцяти, п’ятдесяти і навіть ста кілограмів.

Харчова цінність

Сорт цукерка містить в собі двадцять відсотків сухої речовини, і 8 відсотків цукру. Основна кількість каротину і аскорбінової кислоти.

М’якоть м’ясиста

М’якоттю заповнений практично весь гарбуз. Насіннєве гніздо має невеликий розмір, володіє відмінним смаком, насіння велике. При довгому зберіганні плоди гарбуза пристигаючі, м’якоть стає солодше. м’якше і смачніше.

На замітку! Даний сорт є холодостійким. З цієї причини він вирощується в різних регіонах нашої великої країни. Період від появи сходів до отримання врожаю становить приблизно сто двадцять днів.



Основні характеристики гарбуза Цукерка

Агротехнічні особливості вирощування гарбузів сорту Цукерка

Ви, напевно, зрозуміли, що гарбуз Цукерка популярний в нашій країні. І зараз для вас ми пропонуємо опис цього сорту. Хоч гарбуз і є невибагливою рослиною, але все-таки, для того, щоб можна було отримати хороший урожай, перед початком посіву насіння слід розпочати підготовчі роботи.

Готуємо грунт для посадки

Практично будь-який сорт гарбуза, а тим більше такий урожайний, як Цукерка, віддає перевагу легкому суглинниому грунту, який буде добре присмачений органічними добривами (компостом або перегноєм — одне відро на 1 кв.м.). Перед початком посіву грунт слід гарненько скопати, додавши органічні добрива.

Якщо грунт досить родючий, то в кожну лунку слід внести п’ятдесят грамів суперфосфату і одні-дві склянки золи. В теплих кліматичних зонах, де грунт прогрівається досить рано, сорт Цукерка складно вже висаджувати насіннєвим матеріалом у відкритий грунт. У найбільш холодних умовах, в разі пізнього настання весни, найкраще завчасно проростити розсаду.

Агротехнічні особливості вирощування гарбуза

Підготовка насіння

Для посадкового матеріалу слід відібрати великі якісні і повні зерна. Але насіння гарбуза спершу потрібно перевірити на схожість:

  • Для цього відібране насіння слід загорнути у вологу тканину і на 24 години прибрати в тепле місце.
  • Насіннєвий матеріал з більш кращими показниками схожості в даний проміжок часу встигне прорости.
  • Далі, для загартовування їх потрібно помістити в холодильник на 2-3 дні.

Посадка насіння на розсаду

Сорт гарбуза Цукерка в цій статті буде продемонстрований на фото. Але, щоб виростити саме такий гарбуз варто підготувати розсаду.

  • У цьому випадку насіння гарбуза слід висаджувати в окрему ємність, або ж в дерев’яні ящики, в заздалегідь підготовлений грунт.
  • У ящики необхідно насипати деревну тирсу в місце дренажу для того, щоб в момент пересадки рослини на постійне місце, не була пошкоджена його коренева система.
  • Тару найкраще вибирати без дна і ставити на піддони.
  • У момент пересадки у відкритий грунт можна опустити в лунку розсаду разом зі стаканчиком, при цьому ви зможете уникнути травмування кореневої системи у рослини.

Посадка насіння на розсаду

Сіяти насіння слід приблизно за двадцять два-двадцять чотири дні до висадки на постійне місце (обов’язково з огляду на місцеві кліматичні особливості вашого регіону) плюс п’ять днів для сходу, при дотриманні наступних правил:

  • Насіння гарбуза слід висаджувати на глибину в 3-4 сантиметри, потім засипати грунтом, трохи зволоживши його.
  • Відстань між зернами в ящику повинно бути не менше 5 см.
  • Ємності слід накрити плівкою ПВХ і виставити в освітлене місце до появи перших сходів, далі плівку зняти.
  • Після появи двох-трьох справжніх листочків, розсаду необхідно буде висадити у відкритий грунт, температура якого до даного періоду часу повинна становити не менше 13 градусів.

На замітку! Розсаду гарбуза слід висаджувати в грунт вже при появі двох, трьох справжніх листочків!

Посадка насіння гарбуза безпосередньо в грунт

Найбільш оптимальними термінами загортання насіння гарбуза в грунт є 2-а половина травня. Грунт до цього часу вже прогрівається досить, а сходам не загрожують заморозки.

В завчасно підготовленому грунті слід зробити лунки, зволоживши кожну з них, і помістити 3-4 зерна на глибину приблизно в 8 см.

Після того, як зерна зійдуть, в кожній лунці слід залишити один паросток, а що залишилися не прибрати, а дуже акуратно зрізати. Дана процедура проводиться тому, що коріння сходів починають розвиватися досить швидко, і переплітатися між собою. З цієї причини, паростки слід зрізати, для того, щоб не завдати шкоди корені.

Посадка насіння безпосередньо в грунт

Такий овоч, як гарбуз воліє теплі, вільні і сонячні місця. Висаджувати паростки на постійне їх місце потрібно з розрахунку одна рослина на однин квадратний метр.

Догляд та підживлення

Сорт гарбуза Цукерка розвивається досить швидко. З цієї причини, головне в догляді за ним рахується:

  • розпушування,
  • підгодівля,
  • прополка,
  • видалення бур’янів.

Дані процедури слід проводити ще до того моменту, як зімкнуться листочки гарбуза. Варто відзначити те, що цей сорт гарбуза відмінно реагує на внесення всілякої підгодівлі — коров’яку, курячого посліду, які розводяться в співвідношенні з водою — 1 * 20 і 1 * 10. Для того, щоб отримати великі плоди гарбуза батоги слід пріщипати, залишаючи необхідну кількість зав’язей.

На замітку! Рослину слід поливати тільки теплою водою — 20-22 градуси.

Догляд та підживлення

Захворювання гарбузових та їх профілактика

Гарбуз сорту Цукерка, як і багато гарбузові культури, схильні до різних видів захворювань.

  • Біла гниль.
  • Бактеріоз.
  • Коренева гниль.
  • Борошниста роса.

Виявляються вони, в основному, в період формування зав’язі і плодів. В такому випадку уражену рослину слід обробити певними препаратами і обов’язково дотримуватися основного правила профілактики всіляких хвороб — сівозміни. Для такої культури, як гарбуза він становить три, чотири роки.

Більшість дачників вирощують на городі «господиню» всіх овочів. Вона відрізняється особливою витривалістю до зовнішніх чинників, але деякі хвороби гарбуза можуть принести їй непоправної шкоди. Щоб впоратися з ними, городникиам вкрай важливо помітити їх на ранній стадії розвитку і негайно діяти. Більше читайте в нашій статті.

На закінчення

Гарбуз сорту Цукерка дуже корисний, смачний і невибагливий овоч. Відмінні смакові властивості гарбуза даного сорту роблять його дуже затребуваним продуктом в дитячому дієтичному харчуванні. Саме з цієї причини, солодка цукерка є улюбленим овочем у городників!

Відео: Огляд солодкого сорту гарбуза Цукерка

Ще більше про вирощування гарбузів ви можете знайти на нашому сайті fermerstvo.org.ua