Як боротися з хворобами часнику народними методами



Як не дивно, але часник також схильний до захворювань. Причому, хворіє він не менше, ніж інші рослини. Хвороби часнику і боротьба з ними будуть описані у цій статті. Шкідникита  хвороботворні організми цей овоч недолюблює. Дуже часто можна побачити грядки полуниці, солодкого перцю, баклажанів інших дарів городу, посаджених упереміш з часником.

Часник надає пікантності, доповнює, підкреслює смак м’ясних або овочевих страв. Але крім своїх видатних смакових якостей він ще неймовірно корисний не тільки як кулінарний продукт. Він приносить користь городу також. Для захисту насаджень використовують не тільки посадку цього овоча, але й обробку захисними розчинами, головним інгредієнтом яких  є часник.

Незважаючи на те, що ця культура є інсектицидом, грибки та різні види цвілі можуть істотно зіпсувати ваш урожай. Часник і хвороби часнику доставляють багато турбот городникам, але кінцевий результат того вартий — цей овоч неймовірно корисний. Втім, його вигідно вирощувати і для продажу.

Найчастіше страждають слабкі рослини, тому перед посадкою будь-якого сорту посадковий матеріал рекомендується попередньо залити гарячою водою (приблизно 50°С), витримати 10-15 хвилин. Після теплової обробки зубчики можна засипати подрібненою крейдою, а також провести ретельний відбір всіх підозрілих або зіпсованих зубчиків. Щоб не провокувати появу хвороботворних організмів, часовий проміжок між засівом цієї культури на одному і тому ж місці має становити не менше 3-х років.

Як позбутися іржі на часнику

Як позбутися іржі - хвороби часнику

Це досить-таки небезпечна штука, що вражає посіви цибулинних культур. Іржа часнику проявляється виникненням жовтих рисок, які стають все ширшими, охоплюючи весь листок. Іноді симптоми мають інший візуальний прояв — жовті круглі цятки (які потім червоніють), злегка випуклої форми.

Це захворювання здатне завдати значної шкоди посівам: рослини втрачають листя, накопичення корисних органічних речовин істотно знижується, головки не можуть повноцінно розвиватися, залишаються маленькими. Про смакові та товарні якості такого часнику говорити вже не доводиться, однак профілактична обробка зубчиків перед посівом допомагає скоротити ймовірність прояву хвороби. Посівний матеріал можна залити 40% -вим розчином формаліну (40 мл на 120 мл води) — двох годин витримки буде досить. Самі грядки слід полити розчиненим у воді препаратом «Фітоспорін-М» (15 мл на 10 л). Також для цих цілей можна використовувати хлорокис міді (неорганічний фунгіцид) або бордоською рідиною (1% розчином).

іржа на стеблах часника

Якщо хвороба вже проявилася — листки вкрилися іржею, то посіви можна обробити мідним купоросом або фунгіцидом «Хом». Він являє собою той же хлорокись міді. Особливо хороші результати дає змішування препарату з дрібно натертим дьогтярним милом. Зрошення  проводиться з інтервалом 10-14 днів, однак за місяць до збирання врожаю процедури слід припинити (солі міді шкідливі для людського організму).

Для обробки також можна використовувати ті ж самі препарати, які застосовуються при боротьбі з іншим захворюванням часнику — пероноспорозом. Засіб широкої антигрибкової дії «Алірін-Б» дає хороші результати при боротьбі з іржею, особливо на початкових етапах, підвищує імунітет рослини до хвороб (імунізуючий фунгіцид). Пригнічує великий спектр грибків препарат «Гамаір». Фунгіциди «Купроксат», «Чемпіон», «МЕДЯ Екстра 350 SC, к.с.» також рекомендовані до застосування.

Хвороби часнику: хибна борошниста роса або переноспороз

При цій хворобі часнику реакція починається з пожовтіння верхньої частини стебла, після чого воно всихає. У рослини сповільнюється зростання, вона слабшає, стебла бліднуть, потім жовтіють і деформуються. Пероноспороз може стати справжньою епідемією, яка вражає великі посіви цієї культури. До цього  захворювання особливо схильні насадження часнику в регіонах, де переважає вологий клімат. Однак грибок пероноспорозу дуже чутливий до яскравого світла, підвищеної температури, а при спеці просто гине. Виходить, що при ясній теплій погоді він практично не активізується, а при дощах — навпаки, розвивається досить швидко. Ці індивідуальні особливості грибка Peronospora destructor використовуються в профілактичних, а також радикальних заходах боротьби.

Хвороби часнику: хибна борошниста роса або переноспороз

Дослідження показали, що виникнення хвороби походить від зараженого посівного матеріалу, а також від залишкових органічних елементів, які залишаються в грунті після засіву і збору врожаю. Примітний також той факт, що зараження здорових посівів може відбуватися за допомогою спор грибка, які переносить вітер на значні відстані.

Щоб попередити захворювання з самого початку, перед посівом головки часнику рекомендується прогрівати на яскравому сонці день-два, при бажаній температурі +40°C. З зібраним урожаєм слід чинити аналогічно. Боротися з цією хворобою можна за допомогою складних фунгіцидів типу «Тірам» (згідно з інструкцією), «Фентіурам» (3 кг на 10 л води), «Полікарбоцін» (40 г на 10 л води), «Арцерид» (30 г на 10 л води). Тим же розчином препарату «Тірам» (2-3%) можна обробляти зубчики перед посівом, витримавши їх в цій суспензії приблизно 20-25 хвилин. Також можна обробити молоді рослини 1% розчином бордоської рідини. Для обробки бутонів підійде фунгіцид «ПОЛІХІМ».



Бактеріоз часнику або бактеріальна гниль — небезпечні хвороби часнику

Різновидів бактеріальних захворювань цієї рослини набагато менше, ніж грибкових. Проте, така хвороба, як бактеріальна гниль завдає значної шкоди врожаю і товарному вигляду  головкам часнику. Бактеріоз часнику вражає рослини під час вегетаційного періоду, а також при зберіганні вже зібраних запасів. Багаторічні форми збудників атакують рослину виключно під час вегетації, а заражені бактеріями зубчики піддаються гниттю під час росту, не даючи сходів. На головках часнику захворювання проявляється у вигляді жовтувато-коричневих ранок, що покривають поверхню зубчиків, згодом вони охоплюють всі зубчики часнику. Інші прояви хвороби виражаються в прозорості зубчиків, яка потім переходить у форму слизу з різким неприємним запахом.

Бактеріоз часнику або бактеріальна гниль - небезпечні хвороби часнику

Зачатки бактерій живуть в органічних залишках врожаю. Вони проникають всередину посівного матеріалу через мікротравми. А такі шкідники, як нематода, цибулева муха, тютюновий трипс тільки погіршують ситуацію, будучи переносниками бактерій. Додатково імунітет рослини послаблюють такі фактори, як бідна мінералами земля, придбані під час вегетації опіки.

Заходи профілактики, боротьби з цими хворобами — це дотримання часового проміжку між посівами на одному місці (мінімум 4 роки). Обробка землі препаратом «Хом» також дає хороші результати. Не рекомендується висаджувати часник поруч з овочами пізніх сортів, не поспішайте із збиранням врожаю — витримайте повний термін дозрівання головок. Буде добре, якщо ви попередньо удобрите грунт фосфорними підживленнями. Залишки врожаю слід ретельно прибирати, а саму землю глибоко орати. Не знімайте бадилля передчасно, дайте йому гарненько висохнути, приблизно 10 діб при температурі 23-30°C.

Застосування інсектицидів для купірування активності комах є відмінним профілактичним фактором, також не забувайте обробляти посівний матеріал розчином формаліну, як це було зазначено вище. Дотримуйтесь умови зберігання головок: вологість не повинна перевищувати 70%, температура може варіюватися від +1 до + 4 ° C — для озимого сорту або + 16..18 ° C (при вологості 60-70%) для ярих різновидів.

Фузаріоз — одна з небезпечних хвороб часнику 

Його іноді називають хворобою спекотного клімату, так як фузаріоз найбільш активно проявляє себе на півдні, де дуже спекотно влітку або не дуже холодно взимку. Втрати врожаю, які є внаслідком ураження фузаріозом, можуть досягати вражаючих масштабів — до 70-80%. Регіони, в яких  особливо спекотне літо — теж є іноді зоною ризику. Фузаріозна гниль часнику, іншими словами — гниль денця, вражає посівний матеріал прямо в землі. Залишки минулих урожаїв, вода для поливу, можуть містити спори фузаріозу. Для посіву слід ретельно відбирати цілі, неушкоджені зубчики, так як наявність будь-якої мікротравми — це прямий вхід для грибка.

Фузаріоз - одна з небезпечних хвороб часнику 

Хвороба вражає рослину під час вегетаційного періоду, при температурі + 15..30°C. Підвищений рівень вологості сприяє цій хворобі. Фузаріоз часнику проявляється ще на грядках, коли стебла починають прискорено жовтіти або засихати, починаючи з кінчиків. Іноді стебла покриваються коричневими штрихами, а в листових пазухах збирається рожевий наліт. Ураження головок, зубчиків починається з розм’якшення, появи в заражених місцях міцелію фузаріозу (його колір може бути білим, жовтим або рожевим).

Коріння рослини починає гнити, відмирає, часник при цьому, ясна річ, гине. Що стосується вже зібраного врожаю, то гниль денця активізується в теплих приміщеннях з високою вологістю. При цьому зараження відбувається досить швидко — міцелій грибка з’являється між зубчиками, набирає силу, «муміфікує» головки.

Радимо прочитати: Як боротися з хворобами і шкідниками огірків народними методами

Заходи профілактики та боротьби з цією хворобою особливо не відрізняються від інших методів, використовуваних при інших грибкових захворюваннях. Ретельний контроль посівного матеріалу, обробка препаратами типу «Хом», «Фітоспорін» або «Максим», знезараження грунту фунгіцидами та прибирання торішніх органічних залишків — все разом забезпечує стійкий профілактичний ефект. Дуже хороші показники дає препарат «Квадріс», він же застосовується і для лікування іржі часнику. Щоб ваш город не вразив фузаріоз, заходи боротьби повинні прийматися з усіх боків: контроль грунту, обробка посівного матеріалу, дотримання сівозміни, витримування термінів посіву і збирання врожаю. Зберігати добре просушені головки слід в належних температурних умовах.

Шийкова гниль — небезпечні хвороби часнику

Найчастіше ця хвороба приходить не одна, а разом з фузаріозом, бактеріозом, чорною, зеленою цвіллю. Буває навіть так, що цибулева культура виявляється одночасно атакованою  грибками та бактеріями. Гадати тут нічого — ослаблений імунітет рослини просто не справляється, тому комплекс профілактик і лікування повинен бути спрямований на придушення всіх вищезазначених хвороб.

Сіра шийкова гниль часнику завдає значної шкоди врожаю, який вже зібраний, закладений на зберігання, а також вражає головки під час транспортування. Першими хворіють недозрілі, недосушені головки. Грибок починає атакувати посіви під час дозрівання цибулин. Джерелом зарази є неприбрані вчасно залишки рослин з минулого сезону. Сіра гниль проникає всередину часникових головок через зовнішні пошкодження, активізується вгорі шийки. Спори хвороби розносяться вітром, осідають на стеблах. Найнебезпечніше те, що на перших порах захворювання складно виявити, так як видимі симптоми не дуже помітні оку. Таким чином, уражені головки відправляються в сховище разом зі здоровими, заражаючи згодом всі запаси.

Шийкова гниль - небезпечні хвороби часнику

Сіра гниль проявляється внизу стебел як маленькі білясті плями з зеленими межами. На цьому місці стебло ламається, жовтіє, відсихає. На голівці вгорі проявляються сірі цятки, які з часом охоплюють всі зубчики. Розм’якшення зубців починається зверху, вони набувають водянистої консистенції, різкого неприємного запаху. На цьому етапі сіра цвіль впевнено захоплює весь верх головки часнику.

Слід проводити ретельний аналіз зібраного врожаю, уражені головки треба видалити, бажано їх спалити. Після чого місце для зберігання потрібно надійно продезінфікувати формаліном або сірчистим ангідридом.

Цей грибок добре себе почуває при температурі +20°C, здатний активно розвиватися при +3…+5°C. Виходячи з цього, для зібраного врожаю під час зберігання необхідно забезпечити відповідний рівень вологості (70%) та температурний режим 0-2°C. Запаси слід періодично перевіряти на предмет уражених головок, самі головки можна пересипати подрібненою крейдою. Чим краще буде просушений часник — тим менше ризик зараження сірою шийковою гниллю. Як рекомендувалося вище, землю під посів бажано попередньо обробити хлоргексидом міді (препарат «Хом») або мідним купоросом.

Відео: Хвороби часнику та боротьба з ними народними та хімічними засобами

Зубчики для посіву можна попередньо знезаразити суспензією «Тірам» (згідно з інструкцією), а вже вирощені головки — «Фундазолом». Після обробки (хвилин 15-20) головки слід гарненько просушити, а потім вже відправляти на зберігання. Часові проміжки між посівами дотримуємо, як сказано вище. Стебла з дозрілих головок зрізаємо після остаточного їх засихання, не занадто коротко. Варто також згадати про тип ґрунту. Рослина, вирощена на суглинках, більш схильна до ураження сірою гниллю. Субпіщаний грунт в такому випадку набагато кращий.

Чорна  гниль (аспергільоз) — поширені хвороби часнику

Чорна  гниль (аспергільоз) - поширені хвороби часнику

Якщо в сховищі для овочів спекотно і задушливо, то чорна гниль не змусить себе довго чекати. За умов поганої вентиляції між зубчиками часнику заводяться чорні пилоподібні спори. А самі зубці втрачають твердість. У категорію ризику потрапляють погано визрілі, неякісно просушені головки, вогкість — ідеальне середовище для цього грибка. Хвороботворний грибок живе в неприбраних залишках минулого врожаю, а також на пошкоджених овочах або фруктах. Якщо при теплій погоді стебла часнику перебувають понад 6-ти годин у вологому стані, то ризик активізації грибка істотно зростає.

Чорна цвіль на часнику, також як інші грибки — хвороби часнику, не любить бордоської рідини. Приблизно за 3 тижні до збору врожаю зробіть зрошення часникових грядок 1% розчином цього препарату. Взагалі, для профілактики або боротьби з таким захворюванням, потрібно застосовувати ті ж препарати, які рекомендовані для усунення наслідків бактеріальної гнилі. Решта заходів аналогічні — контроль цибулин після збирання врожаю, якісне просушування, відповідний температурний режим зберігання. Слід оберігати посівні зубчики, стебла сходів, а також дозрілі головки від пошкоджень.

Зелена гниль часнику або пеніцильоз

Зелена гниль часнику або пеніцильоз

Це захворювання переймає пальму першості у сірої шийкової гнилі. Воно досить поширене, проявляється як підсушування окремих зубчиків часнику. Трохи пізніше на поверхні зубців починають з’являтися маленькі жовтуваті цятки, які начебто злегка втиснуті всередину. На наступній стадії ураження плями покриваються білою цвіллю, згодом набувають зеленуватого відтінку. Далі —  засихають зубчики, вони змінюють колір. На останній стадії така головка здається порожньою. Бо при натисканні зморщені висохлі зубчики стають пилом. Якщо розкрити вражену головку, то можна побачити трухлявий вміст зеленого або блакитного відтінку, яким стали колись білі щільні зубці.

Зелена  гниль активізується після закінчення 2-х або 3-х місяців після збирання врожаю. Підвищена вологість тільки сприяє прояву хвороби. Пошкоджені головки — це перші претенденти на зараження. Заходи боротьби аналогічні тим, що неодноразово описувалися вище — надійне просушування зібраних головок. Перед відправкою часнику на зберігання, його можна обробити розведеним у воді препаратом «Заслін» (три ковпачка на 1 л води).

Хвороби часнику і їх лікування віднімають ваш час і значну частину врожаю. Як і будь-які інші захворювання, їх краще попередити на самому початку, застосувати радикальні профілактичні заходи з обробки грунту і посівного матеріалу. Головне — пильність, не лінуйтеся ретельно оглядати стебла, прикореневу частину паростків. При найменшій підозрі пожертвуйте декількома рослинами, витягніть головки  з землі, перевірте їх стан. Заздалегідь запасіться відповідними фунгіцидами, профілактичними препаратами. Тепер ви знаєте, як виглядають хвороби часнику, та знаєте, як з ними боротися. Нехай цей корисний овоч радує вас щедрим урожаєм, дарує здоров’я вам та вашим близьким.

урожай часнику

На цьому наша стаття про хвороби часнику — способи захисту і боротьба з ними підійшла до кінця. Сподіваємося, що за допомогою наших порад ви отримаєте хороший урожай, а шкідники та хвороби ваш город не турбуватимуть. Ще більше корисних порад для свого саду та городу ви можете прочитати на нашому сайті. Нехай щастить і до нових зустрічей!