Коли збирати соснові шишки для смачного домашнього варення на зиму


Коли збирати соснові шишки для смачного домашнього варення на зиму




Коли збирати соснові шишки для смачного домашнього варення на зиму

Ароматне варення із соснових шишок — одне з найбільш недорогих, смачних і корисних делікатесів. Ці солодощі не тільки смачні, але й мають лікувальні властивості. Соснове варення показано при захворюваннях органів дихання, серцево-судинної системи, гіпертонії, авітамінозі, застудах і хронічному порушенні мозкового кровообігу. Уже заінтриговані і вирішили йти в ліс? Пропонуємо дізнатися оптимальні терміни, коли збирати соснові шишки для варення.

Рекомендуємо прочитати: Як та чим годувати птахів взимку у годівниці на нашому сайті про фермерство

 Користь і шкода соснового варення з шишок

В медицині соснові шишки застосовуються досить давно. Існує тисячі рецептів приготування мазей, настоїв, відварів, чаїв. Секрет сильної лікувальної дії в фітонциді, якими багаті шишки. Їх біологічно активні речовини пригнічують ріст і розмноження патогенних грибків, бактерій, вірусів.

У народній і традиційній медицині соснові шишки застосовують при цілому ряді захворювань, а саме:

  • ГРВІ, грипі, вірусних бронхітах, пневмонії і туберкульозі;
  • при зниженні імунітету, авітамінозі;
  • бронхіальній астмі і астматичному бронхіті;
  • стоматиті, гінгівіті і інших запаленнях в ротовій порожнині;
  • неврологічних і судинних захворюваннях;
  • захворюваннях крові, що призводять до зниження згортання;
  • захворюваннях шлунка, що супроводжуються зниженою секрецією травних соків;
  • онкопатологіях, станах після хіміотерапії та опромінення.


Соснові шишки містять велику кількість вітамінів і мікроелементів. Прийом варення і настою тонізує організм, допомагає відновити сили після важкої роботи, операцій, затяжної хвороби. Вчені відносять шишки сосни до найсильніших природних антиоксидантів. Їх прийом показаний людям будь-якого віку, які проживають в екологічно несприятливих регіонах.

Коли збирати соснові шишки для варення в лісових широтах

Шишки сосни починають заготовлювати в кінці червня та на початку липня. Для приготування солодощів вибирають молоді зелені шишки, липкі на дотик. Їх розмір не грає ролі. Більш важливий фактор — щільність і колір. М’які, молоді, зелені шишки легко різати, і саме вони багаті корисними речовинами.

Сосновий ліс фото

Знахарі і народні цілителі ніколи не миють шишки перед приготуванням ліків на їх основі, адже смола, що покриває шишку, теж має лікувальні властивості, містить цінні ефірні масла.

Коли збирати зелені соснові шишки для варення в лісостеповій смузі

Дачники відправляються збирати шишки для варення в кінці травня і початку червня. Однак навіть у другій половині червня шишки ще ніжні і заготовлювати їх не пізно.

Для збору плодів сосни краще відійти подалі від промислової зони, доріг, підприємств. Молоді шишки липкі. Пил і інші дрібні частинки швидко прилипають до них. Тому краще збирати урожай в екологічно чистих місцевостях.

Домашні рецепти приготування варення з соснових шишок 

При сухому кашлі, туберкульозі, бронхіті, пневмонії та астмі рекомендують приготувати настій із соснових шишок. Зробити це дуже просто. Шишки нарізають гострим ножем, відправляють в літрову банку і заливають горілкою або самогоном. Настоюють протягом двох тижнів в захищеному від сонця місці. Потім настоянку зливають в ємність з темним склом, а шишки можна використовувати повторно.

Деякі господині для приготування настою використовують кагор з травами. Шишки заливають кагором або домашнім вином і додають кілька ложок меду. Такий настій показано приймати натщесерце по одній столовій ложці вранці, в обід і ввечері.

Варення з соснових шишок фото

Відвар шишок можна приготувати швидко і просто. Для цього їх подрібнюють, заливають водою так, щоб вони повністю були покриті водою. Всю цю суміш кип’ятять 5 хвилин. Відвар зберігають у прохолодному місці і приймають 3 рази на день після прийому їжі. Відвар ідеально підходить для лікування дітей, літніх і вагітних жінок.

Для приготування однієї порції варення з шишок потрібно подрібнити кілограм плодів сосни. Шишки відправляють в каструлю з 1 кг цукру, заливають водою і млоять на повільному вогні протягом 90 хвилин. Варення вживають в їжу в будь-який час дня.

Хочете дізнатися, коли збирати шишки для варення із соснових шишок? Ці солодощі мають не тільки оригінальний смак і аромат. Користь соснових шишок довели вчені, які рекомендують приймати в їжу варення, відвари і настої. У період зимових застуд варення з шишок сосни виявиться незамінним засобом для профілактики грипу та гіповітамінозу.

Відео — Коли збирати зелені соснові шишки для домашнього варення