Коли знімати груші з дерева на зберігання: Терміни збору плодів


Коли знімати груші з дерева на зберігання: Терміни збору плодів




Коли знімати груші з дерева на зберігання: Терміни збору плодів

Дозрівання груш починається з другої половини літа і триває до середини осені. Рослина дає смачні, соковиті плоди. Для подачі фруктів прямо до столу їх зривають нt зрілими. Але для тривалого зберігання такий варіант не підходить, оскільки плоди швидко псуються. Фрукти, зірвані занадто рано, з часом твердіють, смак їх змінюється в гіршу сторону. Щоб зберегти груші свіжими і смачними до зими, при знятті врожаю враховують особливості сорту, час дозрівання і погодні умови в регіоні.

Рекомендуємо прочитати нашу статтю на тему: роботи в саду і на городі в серпні місяці.

Визначення стиглості плоду груші

Визначення стиглості плоду груші - фото.

Для кожного сорту є свої терміни дозрівання плодів. Але на ці терміни впливають кліматичні особливості кожного регіону, кількість опадів, що випали, догляд і склад грунту. Основними ознаками стиглості груші вважають зовнішній вигляд і смакові показники. Також враховують терміни середнього дозрівання певного сорту в своєму регіоні.

З основних ознак виділяють:

  • Колірне забарвлення шкірки. В ході дозрівання воно із зеленої стає жовтуватим або з червоними бочками, все залежить від сорту.
  • Легкість зняття. Від гілки плодоніжка знімається легко.
  • Щільність шкірки зникає і з’являється незначна м’якість.
  • Зміни насіння. Вона робиться коричневого або бурого кольору.
  • Запах. Стигла груша володіє ароматним запахом.
  • Ще важливо враховувати терміни збирання врожаю в минулому році. Якщо літо видалося спекотним і сухим, то фрукти дозрівають швидше, а при прохолодній температурі, навпаки, повільніше. Тому погодні умови враховують в першу чергу.

Період збору врожаю триває від 3 до 7 днів. За цей час у міру зрілості груші і збираються. Якщо можливості розтягувати збір немає, то збирають все. Тверді плоди через пару днів лежання дозрівають.

Але незважаючи на всі умови, один і той же сорт на різних деревах може дозрівати по-різному. На це впливають умови розміщення дерева, освітлення, склад грунту і загущенність саду. Також на терміни впливає якість догляду, наскільки вчасно роблять підгодівлю і обробляють дерева від хвороб і шкідників.

Терміни збору груш для зберігання на зиму

Терміни збору груш - фото.

Спочатку визначають, для яких цілей відбувається збір врожаю груші. Наприклад, ранні сорти достигають рано і не призначені для тривалого зберігання. А пізні не вживають відразу після збору, їм потрібен час відлежатися. Якщо своєчасно не зробити прибирання, то якість фруктів погіршиться. За часового інтервалу прибирання розрізняють літні, осінні та пізні зимові сорти груш. Між собою вони різняться за термінами збирання, за умовами зберігання, переробки і споживання.

Літні сорти груш для зберігання на зиму

Літні сорти груш - фото.

Спіють такі сорти на початку серпня, вони не призначені для тривалого зберігання і використовуються одночасно. Так як плоди достигають нерівномірно, то зривають їх у кілька етапів. Для цього періоду збору характерні темні кісточки, і фрукт легко знімається з гілки. Аромат і колір відповідає параметрам сорту.

У разі безвітряної погоди, кілька фруктів впали з дерева, значить необхідно терміново збирати весь урожай. Навіть якщо груші цілі і не піддалися атаці шкідників чи хвороб.

Плоди річного збору довго не зберігають. Максимальна кількість днів, при яких вони не псуються — 15 днів. Є винятки у вигляді декількох сортів, які можна зберігати до одного місяця. Як правило, літні сорти відразу переробляють, так як не встигають все з’їсти. Для переробки і заготовок груші знімають в технічній стадії зрілості.

Час збору осінніх сортів груш

Час збору осінніх сортів груш

Період збору середньостиглих різновидів припадає на другу половину серпня і вересень. Їх поділяють на ранньоосінні, що нагадують за якістю літні, і пізньоосінні, які більше схожі на зимові.

Збір ранніх сортів проводять на кордоні ботанічної і споживчої стиглості. У деяких вони збігаються, у інших відрізняються на декілька діб. Плоди їдять відразу або зберігають протягом 60 днів. Якщо урожай знятий в фазі технічної стиглості, його пускають в переробку.

Збір врожаю пізньоосінніх сортів проводять до стадії ботанічної зрілості. Протягом 15-30 днів вони дозрівають в домашніх умовах. Потім їх можна зберігати свіжими ще 3 місяці. Для консервування чи виготовлення страв ці сорти використовують рідко, оскільки вони добре зберігають свіжість до середини зими.



Пізні зимові сорти груш

Пізні зимові сорти груш - фото.

Збір подібних сортів здійснюють під кінець вересня. Головне — це встигнути до настання заморозків. Якщо плоди прихопить невеликим морозом, довго вони зберігатися не зможуть. Щоб використовувати в їжу зимові сорти, їм дають час відлежатися до чотирьох тижнів. При несвоєчасному вживанні, годі й розкуштувати смак і аромат сорту. Якщо зберігати правильно, то груші лежать 5-6 місяців.

Час збору врожаю груш по регіонах

Час збору врожаю по регіонах - фото.

У Києві, а також в середній смузі України вирощують груші, здатні витримати морози до -30 С. Найбільше тут поширені літні різновиди, що достигають в перших числах серпня. Урожай осінніх плодів знімають в кінці літа. Вони зберігаються набагато довше ранньостиглих аналогів. Період збору зимових різновидів припадає на вересень. Ці фрукти зберігаються найкраще і залишаються свіжими до Нового року.

В Чернігові вирощування груш ускладнюється суворим кліматом. Багато сортів теплолюбивої культури не здатні вижити в умовах сильних морозів взимку і не встигають дати плоди. Пізні груші для цих регіонів не підходять. Тут вирощують тільки ранньостиглі літні та осінні різновиди, що дозрівають в кінці літа і на початку осені.

Для визначення зрілості груш оцінюють забарвлення шкірки, смак і запах м’якоті. Також враховують період дозрівання врожаю і сортові характеристики плодового дерева. Великий вплив на цей процес надають погодні умови і клімат в регіоні вирощування. Термін знімання плодів визначається метою використання врожаю. Несвоєчасний збір погіршує смак фруктів і впливає на їх лежкість.

Стадія зрілості груш

Виділяють кілька стадій визначають зрілість плодів. Розраховують відповідну відштовхуючись від подальшого використання фрукта: вживання в свіжому вигляді, переробка або зберігання.

Стадія зрілості груш - фото.

Всього їх 4:

  1. Технічна. Це найперша стадія, коли плід ще зелений, але має коричневе насіння, активність зростання значно сповільнюється. У цій фазі після збору фрукти готові до переробки. На смак вони терпкі, малоароматні, але мають високу соковіддачу.
  2. Знімна. На цьому етапі поживні речовини в повному комплекті, ріст плодів зупинений, вони легко піддаються зняттю. Фрукти дозрівають або готують їх до тривалого зберігання, якщо це груші зимових сортів.
  3. Споживча. Всі якості сорту вже сформовані: колір, аромат, щільність, смакові особливості. Плоди готові до вживання. Поживна цінність знаходиться в максимальній концентрації.
  4. Повна. Завершено накопичувальні процеси. Користь фрукта загублена, м’якоть пухка, що не соковита, крохмаль і корисні компоненти відсутні. Такі груші вже не їдять і не переробляють. Вони потрібні лише для того щоб зібрати насіннєвий матеріал. Садівничі установи не допускають наявність таких груш на своїх деревах.

Сам процес стадії зрілості груш вивчається вже довго, але єдиної відповіді не існує. Ось напрацювання помічені людьми, з яких згодом були зроблені висновки:

  • За середньорічним температурам, які були в попередніх роках.
  • За зміною забарвлення плодів. Придумали навіть відповідну шкалу, розроблену для кожного сорту окремо.
  • В Америці придумали спеціальний прилад — пенетрометр.
  • Аналіз статистики часу плодів в попередні роки.
  • Визначення зрілості по окрасу насіння.
  • Способів наводиться багато, але серед них немає, жодного 100%.

Який сорт груші вибрати і скільки вони зберігаються

Груша — це улюблений фрукт багатьох. Він ніжний і солодкий, і часом хочеться їсти його взимку в НЕ замороженому вигляді. Якщо знати деякі правила і тонкощі зберігання, ви зможете її вберегти на довгий час. Але, тривалість зберігання залежить і від того, про який плід йдеться:

Літні (ранні). Такі як — «Рання річна», «Мліївська рання», «Джулія», «Космічна», «Вікторія», «Серпнева роса» та ін. За назвою очевидно, що тут мова йде про плід, який зріє рано. Знімна зрілість настає в кінці серпня — початку вересня, до дозрівання осінніх сортів. Залежно від сорту літні груші зберігаються в прохолодному місці від 7 до 17 днів. Зовні вони не великі, але при цьому не дуже солодкі. Як показала практика літні сорти не підходять для тривалого зберігання, але зате, її не обробляють. Господині знають, що з них виходить непоганий джем і смачне варення;

Осінні (середні) сорти груш, — «Осіння мрія», «Красуня Черненко», «Конференція», «Бере Московська» та ін. Їх дозрівання перепадає на вересень, початок жовтня. У порівнянні з першим сортом груш, даний плід, трохи крупніше. Сам плід жорсткуватий, але дуже солодкий і соковитий. Ці сорти в прохолодному місці можуть пролежати від 1,5-2,5 місяців. Ці сорти теж підходять для зберігання на зиму.

Пізня (зимова). Цей сорт був виведений спеціально для того, щоб вживати їх взимку. Від інших сортів він відрізняється тривалими термінами зберігання, морозостійкістю і придатністю до консервації. Термін зберігання груш цього сорту до 5-6 місяців. Такі сорти зможуть пролежати в погрібі чи холодильнику тривалий час. Зняти цей плід потрібно до того, як він поспіє. І знову ж за термінами зберігання зимові сорти ділиться на три групи:

Ранньозимові (Кюре, Нарт, Листопадова, Олена, Золотоворітська і ін.) — можуть зберігається до середини січня — початку лютого;

Зимові (Саратовка, Кіндратівка, Пасс-Крассан, Олів’є де Серра, Киргизька зимова та ін.) — ці сорти зберігаються до кінця березня;

Пізньозимові (Тихонівка, Смарагдова, Родзинка Криму, Марія, Деканка зимова та ін.) — можуть пролежати до початку травня.

Який сорт груші вибрати і скільки вони зберігаються - фото.

Як правильно збирати груші

Збір груші зазвичай починають в суху погоду після того коли ранкова роса вже зійшла. Не беруть плоди мокрими або в дощ, це категорично забороняється, так як вологі зберігаються недовго і найімовірніше покриються цвіллю і почнуть гнити. Пізні (зимові) груші збирають в рукавичках. На них не можна сильно тиснути, щоб не пошкодити захисний шар. Відривають обережно, разом із плодоніжкою намагаючись не пошкодити. Тягнути з силою, відкручувати або смикати забороняється, тоді плодоніжка залишиться на дереві, а фрукт пропаде.

Як правильно збирати груші - фото.

Дістають з високих дерев плоди, використовуючи різні пристосування і інструменти:

  • Якщо плоди не потрібні для зберігання і швидко будуть використані, то дерево трясуть за стовбур. Під впливом груші падають, які після збирають.
  • Дотягнутися допомагають гаки, сходи, кошики і т.п.
  • Як відомо найсмачніші і стиглі плоди ростуть саме на верхівці ближче до сонця. Дуже зручно в такому випадку застосовувати телескопічний секатор, який обережно обріже плід, не завдавши проблем гілці.
  • Найбільш поширені в народі це загнуті гаки, якими підтягують до себе обережно гілки і обривають плоди.
  • Дуже популярний зараз плідоз’їмник, є варіанти заводські і зроблені народними умільцями зі звичайних пластикових пляшок.
  • Щоб запобігти опадання плодів з дерева спочатку починають збирати з нижніх гілок, потім переходять до середніх гілок і далі поступово добираються до верхівки.

Зберігання груш в домашніх умовах

Зберігання груші в домашніх умовах може здійснюватися в підвалі, або в погребі. Там повинна бути температура від -1 до 0 градусів, при цьому вологість повітря повинна бути 85%. Якщо вологість повітря підвищується, вона швидко починає псуватися.
Логічно, що перед тим, як відправити туди фрукт, місце потрібно продезінфікувати.

Наприклад парами сірки. Обов’язково зверніть увагу на те, щоб на стінках приміщення не було ні цвілі, ні грибка. Обов’язково стежте за температурою, так як це дуже важливо, адже це фрукт ніжний і крихкий. Також важливо стежити і за вологістю. На превеликий жаль, якщо ви фрукт тримайте в підвалі, не потрібно там тримати інші овочі.

Ящики з плодами краще ставити ближче до стін. І періодично оглядати на появу зіпсувалися або пошкоджених груш.
У приміщенні де буде зберігатися наш урожай можна допускати різкий перепад температур. Це призведе до появи конденсату, і наші фрукти почнуть гнити.

Про те, як правильно зберігати грушу знають не всі, адже вони трохи вередливі на відміну від яблук, та й зберігаються вони не так само добре. Якщо у вас немає можливості зберігати фрукт в погребі (просто у вас його немає), ви можете зробити це і в домашніх умовах.

Наприклад, можна використовувати балкон:

  • Найважливіше, щоб там не було низької температури. Температура там не повинна бути нижче -1 градуса.
  • Зберігати фрукти можна і потрібно в ящиках з вентиляцією. Знову ж, плід, потрібно викласти шарами і між ними прокласти солому, або пісок. Якщо ж соломи і піску немає, потрібно звернути кожен фрукт окремо в чистий папір. Викладати плоди потрібно не щільними рядами, живцями вгору.
  • Ні в якому разі не перекладайте плоди газетою. Це пов’язано з тим, що на газеті є фарба, яка негативно вплине на фрукт.

Все ще задаєтеся питанням, як зберігати груші в домашніх умовах? Їх можна зберігати і в холодильнику. Але тут важливо пам’ятати, що велику їх кількість вам не вдасться зберегти. Говорячи про холодильники, то тут важливо розуміти, що температура там повинна бути від +1 до +5 градусів. І там вони будуть зберігається найменше, тому що немає ізоляції від інших продуктів.

Відео: Коли потрібно збирати урожай груш ✔️ коли знімати груші з дерева ✔️ поради садівникам

Надіємось вам сподобалась наша стаття. Рекомендуємо прочитати статті про город на нашому сайті.