Переваги та шкода червоного буряка для організму



А ви знаєте про корисні властивості буряка? Цей коренеплід володіє чудовими лікарськими властивостями. Застосування буряка позитивно впливає на організм людини в цілому.

  • Упорядковує серцево-судинну, травну і нервову системи.
  • Зміцнює стінки судин і дрібних капілярів.
  • Розширяє судини, приводить в норму роботу серця.
  • Цей овоч знижує артеріальний тиск і насичує організм йодом.
  • Призначається для підвищення гемоглобіну, занепаді сил, анемії, так як містить в собі залізо.
  • Сприяє нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, очищенню організму від шлаків і токсинів, виведенню з організму зайвої рідини, зайвої ваги.
  • Допомагає при отруєнні важкими металами та виводить радіонукліди.
  • Рослина відома противосклеротичними і протизастудними діями.
  • Широко застосовується в вегетаріанському і дієтичному меню, так як містить всього 40ккал на 100 грам.
  • Використовується для загального зміцнення організму і профілактики різних хвороб.
  • Серед овочів має першість за змістом іонного кальцію.

У хід йде не тільки сам плід, а й бадилля і свіжовичавлений сік. У цій публікації далі, з’ясуємо які ще корисні властивості і протипоказання має такий овоч, як буряк.

Корисні властивості сирого буряка

Застосування сирого буряка — чим він корисний

У зв’язку з тим, що в буряку міститься бетаціанін, він використовується для профілактики ракових захворювань, знижує рівень гомоцистеїну. Цей же рослинний пігмент насичує буряк таким яскравим пурпуровим кольором.

Ще один корисний компонент бетаїн, перекладається з латинської, як буряк, основний роботою, якого є боротьба з мутаціями клітин. Надає позитивний вплив на печінку, серце, застосовується при лікуванні атеросклерозу та остеопорозу. Проводиться дослідження про його вплив на боротьбу з раковими клітинами простати і молочної залози, хворобою Альцгеймера.

Бетаїн широко застосовується в косметології, так як дає шкірі зволожуючий ефект, очищає і омолоджує організм.
Звичайно ж, користь сирого буряка для організму очевидна. Але для приготування їжі кулінари з задоволенням використовують молоде бадилля буряка. Для вегетаріанців воно є додатковим джерелом білка (1,5 грама).

  • Бадилля буряка за змістом іонного кальцію значно перевершує самі плоди.
  • Цілющі властивості буряка широко використовуються в домашніх рецептах.
  • Наприклад, гіпертонікам рекомендовано щодня до їжі, вживати ложку соку з медом, в пропорції 1 до 1.
  • Буряковий сік з додаванням оцту використовується для полоскання горла при ангіні.
  • Яблучно-буряковий сік (1 до ¼) при щоденному застосуванні допомагає при анемії.
  • При мастопатії допоможе прикладання капустяного листа, в якому загорнута суміш з тертого сирого буряка і меду в пропорції 3 до 1.
  • Полегшити симптоми при настанні клімаксу, порушення менструації, рясної кровотечі також допоможе свіжовичавленний буряковий сік.

Застосування сирого буряка

Застосування вареного буряка і його цілющі властивості

З сирого буряка роблять салати, але вживання буряка в вареному вигляді все ж привичніше. Тому варто розібратися, яка буде користь і шкода для здоров’я, в тому випадку якщо буряк варений. Отже, тут саме головне, що в процесі варіння зберігаються всі цінні вітаміни і мінерали. Такі, як:



  • Натрій,
  • Фосфор,
  • Хлор,
  • Магній,
  • Йод,
  • Залізо,
  • Калій, U, А, С,
  • Фолієва кислота та інші речовини.

Щоб буряк приносив користь необхідно правильно його варити, обов’язково неочищений в шкірці або запекти у фользі в духовці. До того ж в такому вигляді він менш агресивний для шлунково-кишкового тракту.

Застосування вареного буряка

Так чому ж так корисний буряк для організму? Будемо і далі приводити його корисні властивості.

  1.  Завдяки наявності природних антиоксидантів варений буряк сприяє збереженню молодості і краси.
  2. Допомагає боротися з негативними впливами навколишнього середовища, поганої екології, стресами, підтримує організм в період епідемій грипу, підвищує імунітет.
  3. Застосування буряка полегшує життя жінки в певний час, але звернути увагу на даний коренеплід рекомендовано і чоловікові.
  4. Статева система скаже йому спасибі за турботу.
  5. Для жінок які планують вагітність і для вагітних, буряк привабливий наявністю фолієвої кислоти, яка сприятливо впливає на розвиток плода і відсутність розвитку дефектів.
  6. Завдяки наявності клітковини варений буряк допоможе при запорах та інших проблемах травлення. Не випадково в народі так широко відомо його проносна властивість. За допомогою сирого і вареного буряка, додавання його в салати — очищають організм.
  7. Клітковина допоможе і сердечникам, скоротивши в крові кількість холестерину і тригліцеридів.

Астматики теж знайдуть для себе корисні вітаміни в буряках.

Корисні властивості вареного буряка

Наприклад:

  • Вітамін С, перешкоджає появі астми.
  • Бета-каротин буде хорошою профілактикою раку легенів.
  • Наявність вітаміну А корисно відіб’ється на покращенні зору.
  • Калій захистить від інсульту.
  • Флавоноїди зміцнять капіляри.
  • Бетаїн полікує печінку.
  • Бета-каротин захистить від макулярної дегенерації.
  • Бор розбереться з гормонами.

Всі ми знаємо, що ставити діагнози і призначати лікування може тільки лікар. З ним же необхідно обговорити і застосування народної медицини.Наприклад, при проблемах зі шлунком, гастроентеролог може заборонити вживання буряка в період загострення. У таких випадках краще використовувати варений. Але і він може принести шкоду, якщо у вас гастрит або підвищена кислотність.

Протипоказання лікаря можуть поширитися і на діабетиків, яким слід стежити за рівнем цукру в крові, і бути з буряком гранично акуратними.Не варто вживати також буряк при сечокам’яній хворобі. Проносні властивості даного овоча ще погано діють на людину, яка страждає слабким шлунком і хронічним поносом.

Як правильно пити буряковий сік

Буряковий сік

Сік буряка має також певні лікувальні властивості і, звичайно ж, протипоказання. Звичайно ж, корисним може бути вживання буряка у вигляді соку. Свіжовичавленний сік буряка перед вживанням повинен настоятися близько двох годин.

Важливо пам’ятати про те, що при вживанні в чистому вигляді може виникнути нездужання (слабкість, різка зміна тиску, блювання, нудота). Так як буряковий сік в чистому вигляді дуже активний, то фахівці рекомендують змішувати його з соком селери, гарбуза або моркви. У такому складі він надає м’який корисний вплив на організм.

Вводити буряковий сік в свій раціон потрібно поступово в співвідношенні 1 до 10 частин соку іншого овоча. Так організм насититься усіма корисними вітамінами без шкоди для здоров’я. Поступово збільшуйте дозування бурякового соку і коли організм повністю звикне, зможете спокійно пити буряковий сік без добавок.Робіть проміжки для відпочинку від соку.

Наприклад, два тижні п’єте, два відпочиваєте. Головне, стежте за своїм здоров’ям і уважно слухайте організм.

Корисні властивості буряковоо соку

Вище ми поговорили про те, як правильно пити сік буряка. Ви зрозуміли, що він сприяє:

  • Виведенню токсинів і очищенню організму,
  • Лікуванню застуди,
  • Лікуванню нежиті,
  • Лікуванню запалення горла.
  • Ще сік буряка позитивно впливає на роботу печінки і нирок, виводить камені, сечову кислоту.
  • Використовується, як профілактичний засіб при анемії і перешкоджає утворенню тромбів. табілізує тиск.
  • Покращує слух.
  • Позитивно впливає на жіноче здоров’я, захищає від менопаузи, збою менструального циклу і менопаузи.
  • Рекомендується при тромбофілії і збої в роботі серця.
  • Заспокоює нервову систему і сприяє здоровому сну.

Найбільш корисним вважається поєднання по одній частині яблучного, бурякового та морквяного соків. Виходить вітамінна бомба для організму.

Не забуваємо настоювати буряковий сік дві години, а решту додаємо свіжовичавленні. Зазвичай термін вживання бурякового соку становить 3 місяці. Цього періоду буде досить для того, щоб захистити себе від:

  • Виразки,
  • Інфаркту,
  • Гіпертонії,
  • Рака.

Як можна поєднувати сік буряка з іншими соками

Як можна поєднувати сік буряка з іншими соками

  • Для насичення організму вітаміном С додайте до попереднього рецепту апельсин. Цей рецепт добре допомагає при застуді і лікує похмільний синдром.
  •  А для лікування сечової системи, чищенні печінки і нирок використовуйте мікс з журавлинним соком.
  • Якщо додавати до бурякового соку селеру, сливу, огірок або грейпфрут можна схуднути.
  • Додавши до соку імбиру — лікує травний тракт, а добавка шпинату підвищує працездатність.
  •  При сильній слабкості або після хвороби додавайте сік картоплі.
Велике число недосвідчених садоводів — городників впевнені в тому, що вирощування на городі такого овоча, як буряк не складе ніяких труднощів. Але все ж, дане твердження не можна назвати правильним. Вирощування розсади буряка полягає в дотриманні деяких правил. Більше читайте в нашій статті.

Як бачите спектр застосування такого простого продукту, як буряк, дуже великий. За допомогою нього можна не тільки готувати смачні, дієтичні та корисні страви, а й лікувати багато хвороби. Додайте в свій щоденний раціон трохи буряка і через місяць ви не впізнаєте себе. Природний лікар подарує вам здоров’я, молодість і красу.

Відео: Чим корисний червоний буряк для здоров’я

Ще більше про вирощування буряка і інших овочей ви можете знайти на нашому сайті fermerstvo.org.ua