Мікрозелень — що це таке, користь та правила вирощування в домашніх умовах


Мікрозелень - що це таке, користь та правила вирощування в домашніх умовах




Мікрозелень - що це таке, користь та правила вирощування в домашніх умовах

Слово «мікрозелень» в лексиконі прихильників здорового способу життя та любителів дачних експериментів з’явилося порівняно недавно, тому поки не всім зрозуміло, про що йде мова. Що це — чергове модне захоплення або новий городній формат? Хто придумав харчуватися крихітними паростками, в чому їх користь, як правильно виростити мікрозелень і як потім її використовувати? Давайте розбиратися.

Корисна мікрозелень

Радимо також прочитати статтю про те, як зберегти зелень на зиму в домашніх умовах на нашому сайті.

Що таке мікрозелень та як її вирощувати

Мікрозелень називають паростки овочевих і зелених культур, що використовуються в їжу в фазі 1-2 справжнього листка (зазвичай у віці не більше 10-14 днів, для скоростиглих культур — наприклад, салату — досить 4-6 днів). Максимальна висота таких рослин — 4 см, вище можуть бути хіба що горох і соняшник.

Вирощувати мікрозелень легко: не потрібно великих площ і спеціальних умов, не потрібно довго чекати врожаю і піклуватися про його зберігання. Налагодити власний «зелений конвеєр» під силу навіть дуже зайнятому городянину; все, що для цього буде потрібно, — трохи місця на підвіконні, насіння і ємності з відповідним субстратом.

Як виростити мікрозелень в домашніх умовах

Мікрозелень як прикраса готових страв в кінці минулого століття почали використовувати каліфорнійські ресторани. Поступово ця мода поширилася, перетнула океан, але лише в останні роки інтерес до мікрозелені почав стрімко зростати.

Хто першим виявив її корисні властивості — історія замовчує, однак зараз в їх існуванні вже ніхто не сумнівається, а вчені знаходять все нові і нові докази незаперечної цінності такої їжі для нашого організму.

Як виростити мікрозелень в домашніх умовах.

Сьогодні вирощування мікрозелені стає популярним видом бізнесу; фермери постачають її в ресторани і магазини, де бажаючі можуть придбати цей корисний продукт. Але чому б не спробувати виростити її самостійно?

Як садити мікрозелень

Які рослини можна вирощувати у вигляді мікрозелені

Підійдуть найрізноманітніші культури: крес-салат, коріандр, базилік, редис, дайкон, всілякі капусти (брокколі, кольрабі, червонокачанна і інші), рукола, буряк, амарант, соняшник, горох, злаки. Оскільки у кожної з них є свої особливості і свої нюанси смаку, варто поекспериментувати і вибрати те, що виявиться кращим саме для вас. Уникати рекомендується хіба що квасолі — в її паростках містяться токсичні для людського організму речовини.

У чому саме полягає користь мікрозелені

Чи справді цей продукт такий корисний, як про нього говорять? І в чому відмінності мікрозелені від звичних овочів або модних проростків — іншого виду рослинної дієтичної продукції? Стикаючись з чимось новим, природно, починаєш сумніватися. Але у випадку з мікрозеленню переваги зрозумілі і їх легко пояснити.



Молоді рослини містять високу концентрацію біологічно активних речовин, якої значно вище, ніж в зрілих овочах, фруктах або зелені і навіть більше, ніж в проростках. До того ж, при зберіганні будь-якої рослинної їжі завжди втрачається частина її корисних властивостей, а мікрозелень завжди вживається свіжої, зберігаючи максимум цінних елементів.

Більшість видів мікрозелені має виражену антиоксидантну дію і благотворно впливає на травлення. Тих же, хто дотримується дієти, порадує низька калорійність цього продукту.

Особливості та корисні властивості окремих видів мікрозелені

Бруква дуже багата вітамінами (A, С, Е, К, групи B), мінералами та мікроелементами, органічними сполуками і клітковиною. Постійне вживання в їжу цієї мікрозелені допоможе організму протистояти передчасного старіння, зміцнить імунну систему, а також послужить профілактичним заходом в попередженні остеопорозу.

Редис має пікантний гоструватий смаком; стимулює травлення, має слабку жовчогінну дію; містить ефірні масла, а також комплекс вітамінів і мінеральних елементів;

Як виростити мікрогрін (мікрозелень)

Дайкон багатий вітамінами A, B1, B2, C, РР і мінеральними речовинами. Вживання мікрозелені дайкона підсилює захисні сили організму, стимулює виділенню шлункового соку, покращуючи травлення.

Буряк корисний для підтримки імунітету; відрізняється високим вмістом заліза, йоду, магнію, вітамінів А, С, Е, фолієвої кислоти;

Гірчиця сарептські паростки гірчиці містять в достатку вітаміни (А, С, К, рутин, вітаміни групи В), мікро- і макроелементи, Омега-3, Омега-6 жирні кислоти, пантотенову кислоту, ефірні масла, харчові волокна і є відмінним антиоксидантом, покращують травлення, володіють антибактеріальними, протизапальними і антиканцерогенними властивостями. Велика кількість аскорбінової кислоти і рутина уповільнює процес старіння і зміцнює стінки судин.

У чому саме полягає користь мікрозелені

Які умови потрібні для вирощування мікрозелені

Тепло, вологість та світло — ось, мабуть, і все, що буде потрібно для «мікрогорода». Причому, на відміну від звичайних овочевих культур, яким необхідно досвічцвання, мікрозелень може рости при звичайному освітленні (хоча на північному вікні, наприклад, додаткова лампа все ж знадобиться).

Корисно знати: при недостатньому освітленні рослини будуть більш блідими; для отримання паростків насиченого забарвлення забезпечте їм досвічуванння (10-12 годин на добу) з моменту утворення справжніх листків до вживання.

Вологе середовище необхідне для проростання насіння і подальшого розвитку зелені. Але при цьому дуже важливо, щоб не з’явилася цвіль, розвитку якої сприяє підвищена вологість. При перших ознаках появи цвілевих грибів продукт знищують — до вживання в їжу він непридатний.

Купувати якесь спеціальне обладнання немає необхідності — ви можете успішно вирощувати мікрозелень в будь-якій зручній ємності, використовуючи найрізноманітніші види субстрату: готові грунтові суміші для розсади, кокосове волокно, тирсу, вермикуліт, перліт, гідрогель і так далі — підійдуть навіть звичайна марля, бавовняна тканина або ватяні диски.

Навіщо купувати спеціальне насіння для вирощування мікрозелені

Справа в тому, що звичайне насіння овочевих і зеленних культур, які продаються в магазинах, як правило, проходять передпосівну підготовку, в ході якої їх обробляють різними хімічними препаратами для захисту від хвороб, поліпшення схожості і т.д. Таке насіння не годиться для отримання мікрозелені, тому що використані для їх обробки речовини можуть потрапити в організм разом з молодими паростками.

Який субстрат найкраще підійде для вирощування мікрозелені

На цей рахунок існують різні думки, і ви можете вибрати той варіант, який вам більше подобається і здається найзручнішим. Оскільки термін життя мікрозелені обчислюється навіть не тижнями, а днями, рослинам вистачає запасів поживних речовин, що містяться в насінні, так що вони цілком можуть рости навіть зовсім без ґрунтового субстрату — на вологій тканині, наприклад.

Що б ви не вибрали, головне — дотримуватися технології. Сіяти потрібно дуже густо і до появи сходів тримати ємності з посівами в теплі під плівкою (кришкою, склом). Слідкуйте, щоб не з’явилася цвіль!

Коли з’являться сходи, плівку знімають, контейнери виставляють на вікно або в інше світле місце. Оптимальний температурний режим залежить від вимог культури, але взагалі-то, будь-яка мікрозелень успішно вирощується при кімнатній температурі.

Ось і все, залишається дочекатися врожаю.

Мікрозелень: що це таке, користь та правила вирощування

Виростили мікрозелень — і що з нею далі робити?

Найпростіший спосіб вживання — використовувати мікрозелень для прикраси звичних страв: салатів, бутербродів, омлетів і так далі. Можна приготувати соус, змішавши подрібнену мікрозелень зі сметаною або оливковою олією, а можна просто додавати її в салати як звичайні зелену культуру.

Мюслі з мікрозеленню і горіхами

Запарити 3 столові ложки вівсяних (або будь-яких інших) пластівців, змішати їх з 0,5 склянки дрібно порізаної мікрозеленню і 1 ст.ложкой подрібнених горіхів (краще всього — кедрові, можна мигдаль). Додати дрібно нарізане яблуко або сухофрукти за смаком.

Сирна паста з мікрозеленню

Ретельно змішати 100 г знежиреного сиру, 1 столову ложки сметани і 0,5 склянки подрібненої мікрозелені. Можна підсолити за смаком. Таку пасту добре намазувати на хрусткі хлібці або крекери.

Регулярне вживання в їжу різних видів мікрозелені благотворно впливає на всі органи і системи організму, покращує самопочуття і укріплює імунітет. Їсти її можна не тільки дорослим, але й дітям. Вирощуйте мікрозелень — і будьте здорові!

Відео: Вирощування мікрозелені в домашніх умовах

Надіємось вам сподобалась ця стаття. Ще більше про город ви можете прочитати на нашому сайті.