Мускатний гарбуз: опис, особливості посадки та вирощування з фото



Серед баштанних культур мускатний гарбуз займає особливе місце. Він цінується гурманами за мускатний смак м’якоті, який надає пікантності приготованим стравам. Мускатний гарбуз активно застосовується в дієтології за рахунок низького вмісту калорій.

Радимо прочитати статтю про терміни дозрівання гарбуза на нашому сайті.

Опис і характеристика мускатного гарбуза

Опис і характеристика мускатного гарбуза
Ззовні плід нагадує грушу, циліндр, овал, а іноді буває округлим

Гарбуз отримав свою назву завдяки мускатному запаху, що виходить від м’якоті плодів.Його не сплутаєш з іншими видами гарбузів через плодоніжки, за формою нагадує пятикутник.

Сорти мускатних гарбузів виділяються тривалим періодом дозрівання (110-120 днів) і відсутністю кущових форм.

Зовнішня оболонка гарбуза має жовто-коричневий відтінок. Розмір плоду залежить від сорту і коливаються від середнього до великого. М’якоть гарбуза безпосередньо після збору врожаю відрізняється блідістю, насиченість і солодкість приходять в процесі лежання. У народі культура отримала назву «зимова».

Відповідний регіон і клімат для вирощування мускатного гарбуза

Мускатним гарбузам потрібно багато часу для дозрівання. Посадка проводиться в південних широтах, де літо настає рано і триває до пізньої осені. Для вирощування гарбуза необхідний теплий, помірно вологий клімат з достатньою кількістю сонячних променів.

Корисні властивості мускатного гарбуза

Мускатні сорти володіють наступними якостями:

  • низькокалорійний продукт, активно застосовується в дієтотерапії;
  • гарбуз усуває набряклість завдяки сечогінним властивостям;
  • високий вміст калію і магнію підвищує тонус серцевого м’яза, а каротин впливає на гостроту зору.

Урожайність і застосування плодів мускатного гарбуза

Плоди мускатною гарбуза готові до збирання при затвердінні зовнішньої оболонки, іноді її колір змінюється. Вибирати варто сухий, сонячний день і не затягувати до настання заморозків. Перемерзла шкірка темніє, загниває і псується. Зрізати рекомендується гострим ножем, сильно забруднені плоди протираються вологою ганчіркою.

Зберігають гарбуз при кімнатній температурі не більше 3-12 місяців, бажано в коморах, льохах, сараях. Укладати плоди варто в коробки або дерев’яні полиці, на бетонній поверхні шкірка моментально зіпсується.

Фермери рекомендують облаштовувати спеціалізовані сараї з підігрівом. Термостат буде систематично підтримувати оптимальну температуру.

Урожайність і застосування плодів мускатного гарбуза
Плоди мускатного гарбуза готові до збирання при затвердінні зовнішньої оболонки

Переваги:

  1. наявність ранньостиглих сортів;
  2. стійкість до посухи;
  3. простота запилення;
  4. швидке утворення бутонів і зав’язі;
  5. тривалий період цвітіння і плодоношення.

Недоліки:

  1. схильність до грибкових захворювань;
  2. вимогливість до проріджування;
  3. скрутне проростання насіння у деяких сортів.

Опис культури буде неповним без згадки найпопулярніших сортів, які порадують садівника багатим урожаєм.

Гарбуз сорту — Арабатський

Великоплідний сорт зі середньопізнім строком дозрівання і здатністю до зростання в відкритому грунті. Плоду властива тонка світло-помаранчева шкірка, щільна і ароматна серцевина. Тривалість зберігання становить не більше 4 місяців.

Мускатний гарбуз — Перлина

Середньопізня культура з округло-циліндричними плодами помаранчевого кольору. Висаджені у відкритий грунт насіння приносять плоди масою до 8 кг. Перлина відрізняється морозостійкістю, вимагає додаткового добрива органічними речовинами.

Гарбуз сорту Вітамінний

Пізній сорт, готовий до збирання через 140 днів. Плоди овально-витягнутої форми, шкірка бура з жовто-рожевими вкрапленнями. Гарбуз Вітамінна відрізняється соковитою, хрумкою, солодкуватого смаку м’якоттю оранжевого відтінку.

Урожайність і застосування плодів мускатного гарбуза
Вітаміний сорт гарбуза

Сорт мускатного гарбуза Прованський

Середньостигла з періодом вегетації в 120 днів і масою до 8 кг. Плід характеризується матово-помаранчевої шкіркою з яскраво-оранжевою м’якоттю. Інтенсивність смакових якостей посилюється в процесі зберігання.Гарбуз прованська рекомендується для десертів, соків і цукатів.



Сорт мускатного гарбуза Прованський
Прованський

Гарбуз сорту Медова принцеса

Головною відмінністю сорту є габарити, тому відстань між лунками має бути не менше 100 см. Середньостиглий сорт з періодом вегетації в 115 днів. Плоди виділяються яскраво-оранжевою м’якоттю, солодкої на смак. Культура стійка до хвороб і різких перепадів температури повітря.

Мускатний гарбуз 

Сорт відноситься до пізніх, плоди дозрівають на 140-150 добу вегетації. Процес вирощування та догляду здійснюється після висадки насіння у відкритий грунт. Завдяки помаранчевій, соковитій, ароматній і хрусткій м’якоті підходить для створення вітамінних соків.

Сорт Мускат де Прованс

Середньопізні культура, дозріває на 115-120 день вегетації. Відрізняється міцною шкіркою, яка продовжує термін придатності і зберігає смакові якості плодів. Мускат де Прованс формує гарбуза вагою до 8-10 кг. М’якоть характеризується виразним медовим присмаком.

Мускатний гарбуз сорту Хоккайдо

Улюблений сорт у садівників завдяки своїй ранньостиглості. Різноманітної форми плоди досягають невеликих розмірів (від 700 г до 2,5 кг). За смаком нагадує плоди червоної картоплі або каштанів.

Мускатний гарбуз сорту Хоккайдо
Хоккайдо

Гарбуз Іспанська гітара

Гарбузи досягають 1 м в довжину і ваги 5-10 кг. Плоди вкриті жовтувато-зеленою шкіркою, а всередині — помаранчева м’якоть зі смаком моркви. Гарбуз-гітара зовні нагадує кабачок.

Мускатний сорт гарбузу Билинка

Сорт виділяється плоскими плодами з сірої шкіркою, яка світлішає в міру дозрівання. Ідеальний продукт для дієтичного харчування.

Мускатний сорт гарбузу Билинка
сорт гарбузу Билинка

Сорт Віта

Середньостигла рослина, готова до збирання на 115 день вегетації. Відрізняється сірої шкіркою, соковитою, оранжевою м’якоттю. Прикубанських середньопіздній вид, що дозріває через 114-140 днів після висадки. Плоди невеликі, масою до 2,5 кг і тонкою шкіркою. Прикубанський різновид відрізняється від родичів грушоподібною формою.

Мускатний гарбуз — Мармуровий

Середньостиглий (130 днів) гарбуз з круглими, злегка приплющеними плодами. Шкірка мармурового забарвлення з зеленим і сірим відтінками. Придатна для тривалого зберігання, що не схильна до розтріскування.

Урожайність і застосування плодів мускатного гарбуза
Мармуровий

Мускатний гарбуз сорту Золота груша

Яскраво-помаранчевий плід каплевидної форми. Гарбуз досягає маси в 2 кг за 95 днів. М’якоть виділяється оранжуватим відтінком з характерним присмаком каштанів.

Сорт Августина

Культура з підвищеним плодоносінням. Збирати врожай можна на 105 день вегетації. Циліндричні плоди із зеленою шкіркою, прикрашеної світлими плямами. Подається сироюабо додається в оладки, пюре і каші.

Урожайність і застосування плодів мускатного гарбуза
Прикубанський

Особливості посадки і вирощування мускатною гарбуза

Правильний підбір сорту є першим кроком в тривалому процесі вирощування культури.

Вибір ділянки та часу посадки

Гарбуз вимогливий до сонця і тепла. Висаджувати насіння або розсаду рекомендується на височинах, щоб уникнути застою вологи. Ділянка вибирається без затінення, оскільки це знизить або повністю позбавить рослину можливості плодоношення. Оптимальний період посадки — перші числа червня. Це вбереже рослина від можливих пізніх заморозків.

Підготовка грядок для посадки

Місце посадки повинно бути розчищено від бур’янів, просякнуте органічними добривами і розбите на окремо стоять лунки. Кожну з них засипають перепрілим гноєм і компостом. Оптимальним рішенням буде облаштування компостної ями поблизу посадок.

Підготовка і посадка насіння мускатного гарбуза

Підготовчий процес вимагає знезараження насіння, які поміщаються на 30 хвилин в розчин марганцівки. Потім на 30 хвилин переміщаються в розчинений стимулятор росту. Вимочене насіння загортаються в марлю і відправляють в тепле місце для проростання.

Пророщений матеріал повинен сформувати здорову розсаду. Для цього виконують такі дії:

  • 30 днів розсада витримується в домашніх умовах;
  • заздалегідь підготовлені ємності заповнюються спеціалізованим грунтом;
  • одна ємність — 2 насінини;
  • засаджені горщики ховаються плівкою і відправляються в темне і тепле місце;
  • проклюнулися сходи відправляють на підвіконня з гарним освітленням;
  • рослини проріджують, залишаючи найсильніше з двох отриманих;
  • загартовування починається через 15 днів, з цією метою горщики періодично виносять на балкон;
  • на початку червня паростки висаджують у відкритий грунт.

Полив і догляд за грунтом

Рослина вимагає помірного, регулярного поливу. Оптимальним часом для внесення води вважається ранок і вечір, коли сонце ще не спекотне. Поливати гарбуз варто під корінь, щоб листи не піддавалися сонячним опікам в процесі висихання.

Обов’язкова умова утримання гарбузових грядок — прополка. Вона бореться зі шкідниками, які забирають з грунту корисні речовини, призначені для гарбуза.

Підживлення грунту для вирощування мускатного гарбуза

Збільшення плодоношення і маси гарбузів безпосередньо залежать від підживлення рослини корисними речовинами. Перевага віддається коров’яку, компосту, перегній гною. Удобрювати грунт потрібно систематично — 1-2 рази на місяць.

Запилення мускатного гарбуза
Догляд за гарбузом передбачає полив, підживлення і розпушування грунту

Запилення грунту

Подбати про запилення садівник повинен на початку циклу. З урахуванням погодних умов комахи не завжди справляються із завданням перенесення пилку з квітки на квітку. Рекомендується відшукати чоловічу квітку (він з’являється першим) і його товкачем торкнутися жіночих квіток.

Формування батогів мускатного гарбуза

Збільшення розмірів плодів досягається шляхом відсікання додаткових батогів. Залишається центральна з двома розгалуженнями до 70 см.

Формування батогів мускатного гарбуза
Схеми формування батогів рослини

Хвороби і шкідники мускатного гарбуза

Мускатні гарбузи стійкі до захворювань, проте погано загартовані або продезінфіковані рослини можуть постраждати від різних шкідників. Відгуки досвідчених садівників вказують на схильність культури до бактеріозів, борошнистої роси, білої кореневої гнилі, антракнозу.

Схожа ситуація склалася з шкідниками, які атакують окрема рослина і поширюються на сусідні. Виділяють павутинного кліща, баштанну тлю, слимаків, дротяники.

Сорти мускатного гарбуза при правильному догляді нагороджують садівника рясним врожаєм. Ароматні плоди з вираженим мускатним смаком — відмінне джерело вітамінів. Крім того, м’якоть гарбуза низькокалорійна, тому застосовується в дієтотерапії.

Хвороби і шкідники мускатною гарбуза
Гарбуз схильний до бактеріозів, борошнистої роси, білої кореневої гнилі, антракнозу

В цьому відеосюжеті представлені найпоширеніші сорти мускатного гарбуза

Надіємось,що вам сподобалась наша стаття. Ще більше про город ви зможете дізнатиися на нашому сайті