Найкращі сорти редиски для відкритого ґрунту



Редиска — поживний і корисний коренеплід, без якого неможливо уявити літній салат. Всі сорти редиски легко вирощувати у відкритому ґрунті. Цей овоч не вимагає особливого догляду – важливими є тільки передпосівна підготовка ґрунту, своєчасна прополка і регулярний полив. Для того, щоб отримати хороший урожай на ділянці, потрібно правильно вибрати насіння з урахуванням часу дозрівання коренеплодів.

Радимо прочитати: Посівний календар огородника на 2018 рік — таблиця з датами посіву

Найкращі сорти редиски для відкритого ґрунту

Характеристика редису для відкритого ґрунту

Редис – культурна рослина, селекція якої ведеться протягом століть. До появи наукової агрономії в Європі і Азії селяни століттями відбирали найміцніші і найбільші коренеплоди, щоб отримати з них урожай кращого насіння. Сьогодні виведені сотні сортів культурного редису.

Ця рослина відноситься до сімейства капустяних, хрестоцвітних, редис – найближчий родич селекційної і дикоростучої редьки. Сучасний культурний редис був виведений в різних регіонах, а всі сорти ділять на китайську і європейську групи (і невелику японську групу).

Характеристика редису для відкритого ґрунту

Важливо! Редис для відкритого ґрунту буває однорічним і дворічним. З однорічних рослин насіння збирають в кінці сезону вегетації, з дворічних – в наступному сезоні. Коренеплоди в обох видів придатні в їжу в перший сезон. Цікаво, що у цього овоча їстівні не тільки коренеплоди, а й листя (бадилля), а своєрідний смак м’якоті створює міститься в ній гірчичну олію.

Редиска – найперший овоч, який можна виростити на городі на початку літа. Це джерело природних вітамінів і мікроелементів. Ніжна і хрустка м’якоть містить багато вітаміну С, всі вітаміни групи В, саліцилову кислоту, вітаміни РР і Е. У коренеплодах багато заліза, магнію, калію, фтору, фосфору, натрію та інших мікроелементів. На відкриті грядки садять як насіння, так і тепличну розсаду.

Редис для відкритого ґрунту буває однорічним і дворічним

Кращі скоростиглі сорти редиски

Існують десятки сортів скоростиглої редиски, селекціонери раз в декілька років постачають на ринок нові ранньостиглі гібриди цього коренеплоду. Селекційні ранньостиглі сорти редиски мають ряд переваг перед середньо- і пізньостиглими. Вони дозволяють швидко, протягом місяця після посіву, отримати урожай, який мало схильний до вірусних і грибкових захворювань.

Час від посадки насіння до збору врожаю – 16-25 днів. Черви, що вражають коренеплоди, не встигають їх зіпсувати. Ось деякі переваги ранніх сортів редиски:

Кращі скоростиглі сорти редиски

  • Ранні сорти редиски частіше мають круглий або плоский, рідше – довгий коренеплід.
  • Діаметр круглих плодів становить 2-6 см. Довжина овальних коренеплодів – 4-6 см при діаметрі до 1,5 см.
  • Листя рослини поїдає тільки хрестоцвіта блоха, з якою борються за допомогою народних засобів і пестицидів.
  • Період вегетації від посіву до збору товарного врожаю – 16-25 днів, тому ранні сорти можна садити до 3-4 разів за літній сезон.
  • Скоростиглу редиску висаджують в основному насінням в грунт, не вирощуючи розсаду.

Найкращі і популярні ранньостиглі сорти – Зоря, Дуро, Жара, Рубін, Дитячий, Французький сніданок, Злата, Рондар F1, Первісток  F1, 18 днів, Ранній Червоний.

Первісток F1

Первісток F1

Цей гібридний сорт дозволяє отримати урожай вже на 16-19 день. Бадилля овоча невисоке, а коренеплід яскраво-червоний, малиново-червоний і досить великий (30-35 г). На одному квадратному метрі отримують до 3,9 кг врожаю. М’якоть солодкувата і не має сильного гіркого присмаку.

Рослина добре переносить спеку, садити цей овоч можна кілька разів, в період  з квітня по серпень. Позитивною якістю є хороша стійкість до розтріскування коренеплодів. Первісток F1 стійкий до стрілкування.

Відео: Найпопулярніші сорти редьки для вирощування на городі

Жара

Популярність цього сорту забезпечує висока врожайність (до 2,8-3 кг на квадратний метр). Вага плодів — 15-30 г. Квітневий посів редиски потрібно захищати від весняних заморозків за допомогою поліетиленової плівки.

Редиска сорту Жара чудово росте не тільки в середній смузі, але також і в північних районах. Коренеплоди виглядають дуже привабливо, мають округлу форму і яскравий червоний, густо-червоний і червоно-малиновий колір.

сорт редису Жара

Важливо! Плоди хрусткі, соковиті, з пружною зернистою білою м’якоттю. Гострота свіжої м’якоті не викликає сильного відчуття печіння в роті. Жара містить багато вітаміну С.

До позитивних якостей цього сорту потрібно віднести хороше дозрівання коренеплодів, що важливо для тих городників, які вирощують редиску не тільки для себе, але і на продаж. Період від посадки до збору врожаю становить від 16 до 25 днів. Вага коренеплодів досягає 30 г.

Редиску сорту Жара можна садити в грунт, як тільки на городі розтане сніг. Або в серпні, так як ця рослина погано переносить спеку і палюче сонце.

Рондар F1

Урожай редиски Рондар F1 отримують на 18-21 день, на квадратному метрі можна виростити до 3 кг коренеплодів. Колір шкірки плодів яскраво-малиновий, червоний, а м’якоть має білий колір і характерний аромат. Рондар – високоврожайний редис (до 3,5-3,6 кг з одного квадратного метра). Рондар рідко викидає стрілки, добре росте при невеликій затіненості ділянки в першій або другій половині дня.

Рондар F1

Редиска добре зберігається в холодильнику і майже не в’яне протягом 10 і більше днів. Листя у цієї рослини коротке, тому насіння можна садити досить близько одну від одної (на відстані 5-7 см). Вага коренеплодів досягає 15 г, вони не розтріскуються і при великих розмірах.



Французький сніданок

Французький сніданок - сорт редиски

Цей редис дуже популярний. Довгі, циліндричні плоди цього редису мають темне рожеве забарвлення у верхній частині, корінь і нижня частина коренеплоду білі.  Вага плодів досягає 45 г, урожай можна збирати на 25-27 день після посіву насіння. М’якоть редиски приємна, без терпкої гіркоти і зайвої гостроти. Французький сніданок дає стрілки тільки при сильній спеці.

Найкращі сорти середньостиглої редиски

Середньостиглі сорти ростуть повільніше. Їх можна садити в городній грунт насінням два або три рази за сезон. Квітневі посіви на ніч потрібно закривати поліетиленовою плівкою. Термін вегетації середньостиглих сортів — від 30 до 36 днів.

Кращими городники вважають такі сорти, як Геліос, Осінній гігант, Білі ночі, Альбу, Саксу РС, Вюрцбурзький 59. Всі вони мають гарний смак, характерний запах і гірчичний терпкий присмак. Гірчинка і солодкуватий присмак різні в різних видів середньостиглої редиски. Особливості редиски середньостиглих сортів:

Найкращі сорти середньостиглої редиски

  • Паростки на грядці дають хороші сходи, які стійкі до ранніх і осінніх заморозків і літньої спеки, всі вони відносяться до високоврожайних.
  • Форма плодів округла, плеската або овально-подовжена.
  • Діаметр круглих плодів — 2-7 см, довгі коренеплоди виростають до 10-15 см.
  • Розмір плодів в основному більший, ніж у ранній редиски.
  • Листя молодих паростків може поїдати хрестоцвіта блоха, а коренеплоди, які переросли – дрібні черв’ячки.

Альба

Альба - найкращі сорти редиски

Коренеплоди Альби білі, овальні, з білою соковитою м’якоттю. Вони мають невелику вагу (22-35 г), термін вегетації з насіння становить 32-36 днів.

Овочівники відносять цей редис до кращих сортів, так як він довго зберігається, при цьому м’якоть не стає в’ялою. Смак Альби дуже хороший, м’якоть майже не гірчить. З одного квадратного метра збирають до 2-3,5 кг продукції. Великою перевагою культури є стійкість до утворення стрілок. Цей редис добре росте в середніх широтах.

Осінній гігант

На вегетацію цієї редики потрібно 30-35 днів. Осінній гігант виростає до 140-170 г, колір шкірки і м’якоті плоду білий. Овоч має хороші смакові властивості, завдяки товстій шкірці може зберігатися в прохолодному місці декілька місяців, а в погребі — до весни.

Осінній гігант - редиска

На замітку! Форма коренеплодів подовжена, конічна, звужується в області кінчика. Довжина їх сягає 8-9 см при товщині 5-6 см. Смак овоча терпкий, середньої гостроти, нагадує смак білої редьки. Осінній гігант добре вирощується в південних і середніх широтах.

Вюрцбурзький 59

Вюрцбурзький 59

Цей овоч відносять до середньостиглих або середньопізніх культур. Час вегетації становить від 25 до 35 днів. Редиска має округлий, червоний коренеплід діаметром від 3,6 до 4,2 см. Ніжна біла або рожева м’якоть має чудовий смак і майже не гірчить.

Гладка шкірка овочів не розтріскується, навіть якщо редиска встигла перерости. Вага плодів невелика — від 14 до 18 г. Урожайність цього редису висока   і залежить від регіону землеробства. Редис Вюрцбурзький 59 при тривалому зберіганні практично не в’яне, зберігає свіжість і гарний вигляд.

Найкращі пізні сорти редиски для самостійного вирощування

Пізні сорти редиски садять один раз в сезон. Більшість пізніх видів дають великі плоди з товстою шкіркою. Серед них є і ніжні на смак сорти, і з явно вираженим гострим смаком. Основними перевагами таких сортів є:

  • Вся пізньостигла редиска добре зберігається.
  • Урожай дозріває лише на початку серпня, в регіонах, в північних регіонах – в кінці серпня.
  • Тривалість росту коренеплодів становить від 42 до 56 і більше днів.
  • До найкращих пізніх сортів відносяться Льодяна бурулька, Зеніт, Дунганський 12/8, Червоний Велетень, Октава.

Льодяна бурулька

Ця редиска має незвичайний вигляд. Коренеплід схожий на бурульку загостреної конічної форми і досягає в довжину 15-18 см. М’якоть плода дуже соковита, хрустка, з характерним запахом і приємним смаком. Гіркота в цій редисці незначна, а смак слабо-гострий.

Льодяна бурулька

Редис можна вживати в їжу вже через 25 днів після посадки насіння, а товарного розміру коренеплоди досягають через 40 днів. Цей сорт можна зберігати взимку в льосі, а  для закладки на зиму Крижану бурульку садять на початку серпня.

Овоч добре переносить не тільки нічні і денні перепади температури, а й осінні заморозки. Льодяна бурулька не відноситься до високоврожайних культур, але з 1 квадратного метра можна зняти більше 2 кг овочів. Популярність цього сорту забезпечують незвичайний зовнішній вигляд, соковитість і хороший смак.

Червоний Велетень

Червоний Велетень вважається одним з кращих сортів середньостиглої редиски, його вирощують як на присадибних ділянках, так і на фермерських полях. Це пізньоспілий овоч, який можна зберігати в погребі чи холодильнику кілька місяців. При зберіганні коренеплід не стає в’ялим і порожнистим.

Червоний Велетень

Залежно від регіону, час від посіву насіння в землю до досягнення середнього розміру плода становить 35-50 днів. З квадратного метра збирають до 4 кг. Коренеплід Червоного Велетня циліндричний, рожевий або червоний, з білою, дуже соковитою м’якоттю. Гіркота її незначна, а смак оцінюється високо. Червоний велетень містить багато вітаміну С, вага коренеплодів коливається від 80 до 300 г.

Дунганський 12/8

Один з кращих сортів пізньої круглої редиски — Дунганський 12/8. Він славиться високою врожайністю — з квадратного метра городники збирають до 3,5 кг овочів. Коренеплоди редиски великі, круглі, їх діаметр досягає 7 см, а вага — 40-75 г. Плоди мають темно-червоне насичене забарвлення і білу, соковиту, хрустку м’якоть зі слабким гострим смаком.

Дунганський 12/8

Період вегетації, залежно від регіону вирощування, займає від 48 до 55 днів. Редис Дунганський дозріває у вересні і добре зберігається в погребі до весни. У холодильнику його також можна зберігати кілька місяців.

Як виростити хороший урожай редиски

Навіть відмінне насіння не дає гарантію гарного врожаю, якщо місце для грядок обрано неправильно, а грунт не підготовлений. Всі сорти редиски люблять сонячне світло і рівні ділянки. У тіні рослини сильно тягнуться вгору. У них виросте довге бадилля, а коренеплоди будуть дрібними. Поетапна підготовка грядок і посів повинні проводитися відповідно до правил сучасної агрономії.

  • Крок 1. Якщо земля недостатньо поживна, перед скопуванням грядок на неї розсипають перегній або компост і золу.

перед скопуванням грядок на неї розсипають перегній або компост і золу

  • Крок 2. У сильно виснажені ґрунти вносять сухий сульфат калію, суперфосфат, в кількості, зазначеній виробником.

У сильно виснажені ґрунти вносять сухий сульфат калію, суперфосфат

  • Крок 3. Грядки перекопують на глибину не менше 20-25 см.
  • Крок 4. Землю розрівнюють граблями і остаточно формують грядки.

Землю розрівнюють граблями і остаточно формують грядки

  • Крок 5. Насіння можна замочити у воді, в яку доданий стимулятор росту, на 24 години.

Насіння можна замочити у воді, в яку доданий стимулятор росту, на 24 години

  • Крок 6. На грядках роблять борозенки глибиною не більше 1 см. Відстань між ними має бути не менше 20 см.
  • Крок 7. У борозенки сіють насіння.

У борозенки сіють насіння редиски

  • Крок 8. Борозенки присипають подрібненою землею шаром 0,7-1 см і обережно поливають.

Борозенки присипають подрібненою землею шаром 0,7-1 см і обережно поливають

  • Крок 9. Коли паростки зійдуть, редиску потрібно буде прорідити, залишивши між сходами 8-10 см.

Коли паростки зійдуть, редиску потрібно буде прорідити, залишивши між сходами 8-10 см

Догляд за посівами редиски

Таблиця. Склад і кількість добрив для посадки редиски у відкритий ґрунт

Назва добриваКількість на 1 квадратний метрЯк вносять добриво
Перегній3 кгРозсипати по ділянці і перекопати землю
Компост3 кгРозсипати по ділянці і перекопати землю
Зола0,5 склянкиРозсипати по ділянці і перекопати землю
Сульфат калію1 столова ложкаРозчинити в 10 л води і вилити на грядку після копання. Можна розсипати на грядку в сухому вигляді перед скопуванням
Суперфосфат1 столова ложкаРозчинити в 10 л води і вилити на грядку після копання. Можна розсипати на грядку в сухому вигляді перед скопуванням.

Важливо! Майбутній хороший урожай вимагає прополки грядок і поливу. Городникам слід приділяти увагу боротьбі зі шкідниками, які поїдають молоде листя.

Поняття «найкращий сорт»  є умовним, так як для південних, середніх і північних регіонів підходять різні сорти редиски. У районах з холодним коротким літом краще садити скоростиглу редиску, а в районах з сильним коливанням добових температур — холодостійкі сорти. Для півдня не підійде редис, який погано переносить літню спеку. У продажі можна зустріти десятки сортів редиски, тому не важко підібрати посівний матеріал для будь-якого регіону.

Догляд за посівами редису

На цьому наша стаття про найкращі сорти редиски підійшла до кінця. Бажаємо вам успіхів у вирощуванні овочів та хорошого врожаю. Ще більше корисних порад можете знайти на сайті  fermerstvo.org.ua. Нехай щастить і до нових зустрічей!