Найсмачніші сорти дині для вирощування в Україні



Без дині на столі,літо — не літо. Раніше,смачні і соковиті плоди з’являлися на фруктових развалах в самому кінці серпня. Зараз звичні нам торпеди і колгоспниці можна придбати починаючи з червня. Але, крім них, в магазинах представлено безліч і інших сортів, раніше небачених в Росії і СРСР, доставлених з російського півдня і з країн, розташованих дуже далеко. Тому найсмачніший сорт дині кожен може вибрати для себе сам : купуючи, дегустуючи, знаходячи відмінності і подібності. Рахунок різновидів динь йде на сотні. Але зупинимося лише на десятці, що відрізняється дивним і неповторним смаком.

Радимо прочитати статтю про ранні сорти винограду на нашому сайті

Сорт дині Канталупа

Канталупа -сорт дині
Кулінари використовують мускусну диню в своїх стравах, так як вона має сильний аромат і приємний смак

Дині цього сорту виділяються на тлі інших своєю товстою шкіркою. Вона поцяткована сітками смуг, схожими на тріщіні. Плоди канталупи — овальні або округлі, найчастіше середнього розміру (в довжину досягають майже 20 см). Диня дуже солодка і соковита,її м’якоть — жовтого кольору, близького до помаранчевого.

Терміни зберігання динь мають обмеження — їх можна вживати в їжу лише протягом 3 тижнів після збору врожаю. Далі плоди починають втрачати свої смакові якості.

Диня сорту Кассаба 

Диня сорту Кассаба
М’якоть кассаби на розрізі щільна, у тільки що зрізаних плодів трав’яниста, з огірковим ароматом

Від інших сортів динь ,кассаба (або зимова диня) відрізняється практично повною відсутністю сильного запаху. До моменту свого дозрівання плід має круглу, трохи приплющену форму. У нього — яскраво-жовта або кремова шкірка з дрібними темно-зеленими цятками і білою м’якоттю. Зазвичай кассаба визріває в грунті в середині осені. Це один з найбільш пізніх сортів, який можна зустріти у великих магазинах з середини вересня і практично до грудня.

У період зберігання кассаба набуває навіть більш насичений смак, вигідно відрізняється від плодів цього ж сорту, які тільки-тільки зібрані з грядки. Саме тому її і називають «зимовою», тобто досягає максимуму свого смаку ближче до зими.

Сорт використовують для приготування страв індійської і азіатської кухні. Корисний він і для здоров’я: фахівці з правильного харчування виділяють зимову диню з усіх інших сортів, що не містить холестерину.

Сорт дині Креншо

Смачний сорт дині - Креншо
Диню креншо часто додають в салати і роблять з неї соки

Диня з жовтою шкіркою і оранжевою м’якоттю — гібрид, отриманий при з’єднанні сортів кассаба і перської. У креншо — унікальний і ні з чим не порівнянний соковитий смак, а також солодко-пряний аромат. У величину креншо може вирости до 4 кг. Визріває вона в середині серпня — початку сентября. Ще одна відмітна риса сорту — овальна форма.

Диня — один з найкращих продуктів для людей із сухою шкірою, так як міститься в ній у великій кількості вітамін С сприяє її зволоженню.



Диня сорту Торпеда 

Один з найсмачніших сортів динь - Торпеда
Вживання торпеди в свіжому вигляді здатне стабілізувати функціонування кишечника і підвищити властивості імунної системи

Сорт, який добре знайомий росіянам. Подовжений жовтий плід має шорстку сітчасту структуру. Колір медової м’якоті білий і навіть молочний. Торпеди достигають в кінці літа, особливо ростуть вони в Середній Азії. Сорт непогано переносить транспортування, і саме тому ці дині так часто можна зустріти на російських фруктових ярмарках.

Торпеда вважається пізнім сортом, тому до динь,які  іноді з’являються в супермаркетах до кінця серпня, варто поставитися насторожено: швидше за все, для їх росту використовувалися стимулятори.

Вперше вирощувати такі дині почали в Узбекистані. Там для зростання торпеди є всі умови — жаркий і сухий клімат. Назва сорт отримав завдяки своїй довгастій формі. Торпеду вважають дієтичним продуктом, вона активно використовується в кулінарії (причому в хід йдуть навіть шкірки).

Галія — смачний сорт дині

Галія - смачний сорт динь
Галія ідеально підходить для приготування цукатів

Галія — диня, яка дає найзначніші за розміром плоди. І це її відмітна риса. Такі дині мають круглу форму, їх кірка — жовта, з легким помаранчевим відливом і сіткою дрібних тріщин. Всередині — темна, із зеленуватим відтінком м’якоть, що володіє солодким смаком і яскравим ароматом. Галія — сорт ізраїльського походження. Зараз його активно вирощують в Південній Америці, в Чилі та деяких штатах США.

Сорт вважається вельми невибагливим. Визріває протягом двох місяців і вже на початку серпня з’являється на прилавках. За цукристістю плоди схожі з сортом канталупа.

Галію часто використовують в різних стравах — від салатів до десертів.

Сорт дині Колгоспниця 

Смачна колгоспниця - сорт дині
Колгоспницю можна вирощувати як в теплиці, так і в закритому грунті

Ще один часто зустрічається на наших прилавках сорт. У Радянському Союзі колгоспницю почали активно вирощувати з довоєнного 1939 року. Сорт був офіційно включений в Держреєстр селекційних досягнень держави і культивувався в Астраханській області, на Північному Кавказі, в Сибіру і навіть на Далекому Сході.

Дізнатися колгоспницю легко: вона кулястої форми, досить компактних розмірів і з гладкою оранжево-жовтої кіркою. Зріє сорт досить швидко і не боїться сюрпризів погоди. Але незважаючи на те що диня добре переносить транспортування і не боїться холоду, довгому зберіганню смачний і цукристий плід не підлягає.

Айкідо сортова диня

Диня сорту айкідо
Айкідо — високоврожайний сорт, стійкий до багатьох хвороб

Гібридний сорт, пристосований для середньої смуги Росії. Айкідо непогано почуває себе в теплиці або на грядці з плівковим покриттям. На дозрівання потрібно близько 70 днів. Важливо не пропустити момент, коли плоди цього сорту стають готові до вживання, адже вони досить швидко перестигають. Сорт досягає величини в 2 кг. Форма дині — округла, кірка — помаранчева, покрита дрібними смужками. Сорт дуже приємний на смак. Він соковитий, ніжний і буквально таїть у роті.

Диня сорту Попелюшка

Попелюшка - один з сортів динь
Попелюшка зберігається недовго, погано транспортується через те, що кірка динь досить тонка і негнучка

Від появи з землі перших сходів до того, як диню можна мити, розрізати і подавати на стіл, проходить близько двох місяців. Попелюшку часто вирощують в середній смузі України, де літо швидкоплинне. Вже на початку серпня дині цього сорту з’являються на прилавках фруктових магазинів багатьох російських міст. Ультраскоростиглі плоди встигають дозріти навіть при поганій погоді. Добре росте вона як в теплицях, так і у відкритому грунті. Плоди таких динь — овальні, з рівним жовтим забарвленням і без будь-якого малюнка. Зазвичай диня виростає до 1,5 або 2 кг. Шкірка плоду тонка, а світло-кремова м’якоть — дуже соковита і хрустка.

У попелюшку міститься близько 9% цукрів, проте завдяки насиченому аромату цей сорт відноситься до високоцінною культурі в кулінарії.

Золотиста диня

Диня сорту золотиста -смачно
Диня золотиста дає хороший і стабільний урожай

Родина золотистої дині — Краснодарський край. Дозріває вона за 70 днів. Росте у відкритому грунті або в теплиці. Уже в середині серпня її можна зустріти в магазинах. Плоди сорту легко дізнатися по круглій і злегка витягнутій формі. Сітка тріщин на оранжево-жовтої поверхні дині виражена слабо, але вона є. Під шкіркою прихована дуже смачна м’якоть. Вона соковита і ніжна на смак.

Структура м’якоті сортів не водяниста, а досить щільна, що подобається багатьом покупцям. Завдяки цій якості продукту диня легко транспортується і зберігається. За вагою золотиста виростає до 1,5 або до 2 кг.

Диня сорту Ефіопка

Диня сорту Ефіопка
Ефіопку в основному вживають в свіжому вигляді

Виведена російськими селекціонерами порівняно недавно. Сорт відносять до середньостиглих. Період дозрівання дині може розтягнутися на все літо. Пробують її зазвичай вже в вересні. Ззовні ефіопка більше схожа на гарбуз, ніж на диню. Плоди сорту дуже великі. Їх вага може досягати 3,5 кг, що більше, ніж у багатьох інших популярних сортів. Шкірка плоду — темно-жовта, з зеленими смужками і розгалуженою сіткою дрібних тріщин. Усередині прихована помаранчева м’якоть, що володіє дуже сильним ароматом, що несе в собі медові відтінки.

Сорт теплолюбний (про що можна здогадатися і по його назві), тому вирощують його виключно в південних регіонах.

Дині дивують своїм різноманіттям. Вони відрізняються за формою, забарвленням, структурою м’якоті і смаковим відтінкам. Але в одному вони точно схожі — в корисних властивостях, якими характеризується баштанна культура. Всі дині багаті білками, вуглеводами і мінеральними солями, які покращують фізичну форму людини, допомагають організму набратися сил і підготуватися до зими. В кінці літа і початку осені диня повинна з’являтися на столі як можна частіше. І бажано, щоб кожен раз це був якийсь абсолютно новий сорт.

Відео: Як правильно вибирати диню?

Сподіваємось,що вам сподобалась наша стаття про найсмачніші сорти дині.Ще більше цікавого про фрукти та їх вирощування ви можете почитати на нашому сайті.