Технологія вирощування салату ромен в Україні



Для приготування всім відомого «Цезаря» великі гуру кулінарії використовують салат ромен. Вирощування салату ромен пов’язане з деякими труднощами, які стосуються щодо підготовки насіння. Також для посіву,городнику важливо вибрати родючий, поживний грунт. Зробивши все правильно можливо отримати прекрасний урожай.

Однак багато садівників плутають цю культуру з молодою пекінською капустою. Тому важливо знати, як виглядає салат ромен. Рослина є проміжним сортом між листовоюта кочанною різновидами капусти. Як і пекінської капусти, м’ясисте листя римського салату зібране в «розетку». Деякі сорти за виглядом нагадують хрін або шпинат. Прикоренева частина пучка має практично білий відтінок, а верхня — темно зелений. Ці подовжені листяні пластини відрізняються яскраво вираженими прожилками.

Смак листя римського салату набагато солодший, соковитішийта приємніший, ніж у інших різновидів. Він не віддає гіркотою, а навпаки, радує ніжним горіховим післясмаком. Ці тонкі солодкі нотки вишукано поєднуються із загальною композицією страви, а не перебивають її.

Коротко про корисні властивості салату Ромен

Коротко про корисні властивості салату ромен

Лікарі рекомендують вживати цю зелень в сирому вигляді, додаючи її в салати або роблячи бутерброди. У той же час соковите листя подають разом з м’ясними або рибними стравами, трохи обдавши їх окропом. М’ясиста рослинність прекрасно гармонує з часниковим соусом, а також всілякими спеціями.

Користь і шкода салату Ромен

Хімічний склад:

  • аскорбінова кислота (міститься максимальна кількість, ніж в інших сортах);
  • бета-каротин;
  • групи вітамінів В, Е, А і РР;
  • мінеральні солі таких мікроелементів, як залізо, магній, кальцій, фосфор і калій;
  • фолієва кислота;
  • фолин.

Рослинна культура багата корисними речовинами і насичує ними організм в самий відповідний момент — навесні.

Користь і шкода салату ромен

Оскільки продукт є низькокалорійним, то його рекомендують вживати під час дієт. До того ж 1 порція салату містить до 40% добової норми вітаміну С. Його радять вживати для нормалізації роботи серцево-судинної системи. Корисні хімічні поєднання в рослині, підвищують рівень гемоглобіну в крові і надають позитивний вплив на артеріальний тиск. В додаток ця зелень є прекрасним засобом від безсоння. Протипоказання до культури поки не знайдені.



Вирощування салату ромен на городі

Вирощування салату ромен на городі

Деякі садівники практикують висівати насіння відразу у відкритий грунт, інші — на розсаду. У будь-якому випадку важливо пам’ятати, що головною вимогою того, як виростити салат ромен є склад грунту і показники вологості. Рослина не переносить застою вологи, тому на глинистих грунтах обов’язково формують дренажний шар. Земля повинна містити безліч мінеральних компонентів. У зв’язку з цим навесні в город вносять перегній з розрахунком 2-3 кг / м². В додаток вибирають сонячну ділянку з низькою кислотністю або обробляють її вапном.

Способи підготовки насіння салату Ромен до посадки

Способи підготовки насіння салату ромен

Агрономи пропонують провести процес барботируваннянасіннєвого матеріалу. Для цього за 24 години до посіву їх занурюють в ємність. Заповнюють розчином на 2/3 (температура рідини 20˚С), насиченим мікроелементами. Опускають в посудину шланг, приєднаний до компресора. Потім включають агрегат, щоб протягом 16 годин насіння перебувало під тиском кисню.

Для успішного вирощування салату ромен застосовується дражування насіння. Спочатку їх на кілька годин опускають в розчин коров’яку (у співвідношенні 1:10).

Потім висипають в скляну ємність і засипають сумішшю, яка включає:

  • торф (0,6 кг);
  • перегній (0,3 кг);
  • сухий коров’як (0,1 кг);
  • сипучий суперфосфат (15 г).

Тонкощі вирощування розсади салату ромен

Отриманий субстрат частинами засипають в ємність, кожен раз струшуючи її. З плином часу зерна повинні разбухнути, потім їх дістають, просушують і висівають на грядці.

Безпосередньо перед закладанням в грунт насіння зволожують. Також їх змішують з піском, щоб в подальшому уникнути проріджування посівів.

Тонкощі вирощування розсади салату ромен

Вирощування салату ромен

Посів на розсаду проводять на початку лютого. Для цього невеликі контейнери заповнюють піском і торфом, в співвідношенні 1: 2. В землі формують борозенки глибиною до 1,5-2 см, обприскують грунт з пульверизатора, а потім висівають насіння. Ящики переносять в кімнату, де температура коливається від 16 до 20˚С. при цьому освітлення там повинно бути в міру розсіяним.

При появі 4 повноцінних листочків сіянці пікірують в окремі горщики і переносять в добре висвітлене приміщення. Там саджанці поливають і при необхідності доосвічують спеціальними лампами.

Посадка і вирощування салату ромен

Посадка салату ромен

Безпосередньо на грядку розсаду переносять в середині квітня, коли грунт досить прогріється. Відстань між екземплярами має складати 15 см для ранньостиглих сортів і 25-30 см — для пізніх.
У той же час, висіваючи насіння у відкритий грунт, важливо враховувати деякі технічні моменти:

  • глибина закладення — 1,5-2 см;
  •  ширина міжрядь — 45-70 см;
  • інтервал між качанами — 20 см;
  •  діаметр кожної лунки — 5 см.

Особливості догляду за салатом ромен

Подальша агротехніка вирощування салату зводиться до регулярного поливу і розпушуваннюгрунту. Залежно від погоди кожен саджанець необхідно забезпечити 500 мл рідини. У спекотні періоди на 1 м² необхідно внести до 15 л води. Прополку грядок проводять 4 рази за сезон, оскільки кореневій системі культури необхідно багато кисню. Через 2 тижні після появи сходів посіви проріджують. При цьому залишають між екземплярами до 20-25 см вільного простору.

Процедура проріджування значно послаблює імунітет рослин. З цієї причини агрономи рекомендують вносить калійну селітру з розрахунком 20 г / м². Деякі застосовують розчин коров’яку, обприскуючи їм тільки прикореневу зону. Всі інші азотно-калійні комплекси використовують протягом активного росту культури, до моменту змикання. В іншому випадку підгодівля шкодить рослині.

Як тільки серцевина розетки стає жорсткою, листя зрізають. Однак на цьому вирощування салату ромен не закінчується. Через місяць з цих пучків виростає молода зелень. Така особливість культури дозволяє насолоджуватися її солодким смаком кілька разів за весь сезон.

Все про вирощуванні салату — відео

Ще більше про вирощування овочів ви можете знайти на нашому сайті fermerstvo.org.ua