Що приготувати зі слив на зиму: найкращі рецепти заготовок з слив


Що приготувати зі слив на зиму: найкращі рецепти заготовок з слив




Що приготувати зі слив на зиму: найкращі рецепти заготовок з слив

Сливи — ідеальні фрукти. У них багато вітамінів, але головна перевага — страви з цими плодами допомагають знизити холестерин, зміцнюють стінки кровоносних судин, сприяють нормалізації роботи шлунка. Щоб слива в раціоні була не тільки в сезон врожаю, а цілий рік, потрібно взяти на замітку поради досвідчених кухарів і зробити заготовки на зиму.

Радимо прочитати нашу статтю на тему: найпоширеніші хвороби сливи їх лікування та профілактика

Що можна приготувати з сливи на зиму: рецепти

Що можна приготувати з сливи на зиму: рецепти

З слив можна приготувати смачні і оригінальні страви на зиму:

  • варення,
  • компот,
  • джем,
  • желе,
  • пюре.

Також на зиму закривають кетчуп і аджику, готують настоянки і наливки.

Варення зі сливи-угорки цілими часточками

Варення зі сливи-угорки цілими часточками - фото.

Угорки в сиропі в варенні 5-хвилинці виходять дуже смачними і напівпрозорими завдяки особливій технології. Ці часточки можна використовувати для випічки.

Cклад:

  • 400 г слив без кісточок;
  • 200 г цукру;
  • 1 стакан води.

Приготування:

  1. Стиглі, але тверді сливи не мити, а протерти полотном або марлею, щоб видалити віск, поділити навпіл, вийняти кісточки і зважити, щоб було 400 г. Кількість цукру і води повинно відповідати вазі слив.
  2. З 200 г цукру і води зварити сироп, охолодити його до 60-70 градусів, залити ним сливи і відкласти в прохолодне місце на 24 години.
  3. Через день сироп злити, додати ще 200 г цукру, нагрівати до його розчинення. Потім в сироп додати сливи і довести до кипіння і знову відкласти на добу.
  4. На третій день знову довести до кипіння і відкласти.
  5. На 4-й день довести варення до кипіння, на мінімальному вогні проварити 5 хвилин, розкласти в сухі гарячі банки і закатати. Укутати дуже сильно (під товсту ковдру або подушку) до охолодження — на це йде і 3 дні.

Сливовий джем покроковий рецепт з фото

Джем сливовий - фото.

Інгредієнти:

  • 1 кг сливи,
  • 1-1,2 кг цукру,
  • 1 стакан води.
  1. Добре дозрілі плоди розрізати на половинки і видалити кісточки.
  2. Покласти сливу в варильний тазик, засипати цукром, додати воду і варити в один прийом до готовності на слабкому вогні, постійно помішуючи.

Повидло сливове — пошаговий кулінарний рецепт з фото

Повидло сливове - фото.

Інгредієнти:

  • 1 кг сливи,
  • 500 г цукру,
  • півсклянки води.

Приготування:

  1. Сливу вимити, розрізати на половинки і видалити кісточки. Покласти сливу в каструлю, додати воду і підігрівати на слабкому вогні до розм’якшення.
  2. Гарячу масу протерти через сито і уварити при помішуванні на слабкому вогні до готовності. Цукор додати незадовго до кінця варіння.
  3. Готове повидло повинно уваритися на третину від початкового об’єму.
  4. Розлити повидло в банки в гарячому вигляді і залишити його відкритими на 1-2 дня, щоб утворилася скоринка.
  5. Закрити поліетиленовими кришками або зав’язати пергаментом.

Як приготувати чорнослив в домашніх умовах

Домашній чорнослив: рецепт приготування страви

Для чорносливу підходять не всі сорти сливи. Потрібна Угорка. Саме з цього сорту вийде якісний чорнослив.

Готують корисні ласощі так:

  1. Слід вимити фрукти, обсушити.
  2. Розстелити кілька шарів паперу на столі. Ідеальний варіант: внизу — щільний папір, вгорі — паперові рушники, в міру щільні і м’які.
  3. Плоди покласти з краю паперового листа так, щоб між ними був проміжок.
  4. Обережно загорнути плоди в паперове вбрання. Вийде рулон, всередині якого сливи.
  5. Краї рулону і проміжки між кожним плодом стягнути мотузкою. Таким чином рулон з начинкою перетвориться в намисто.
  6. За один кінець паперову форму з майбутнім чорносливом підвісити в приміщенні, де сухо і тепло, і залишити на пару місяців.

Сливовий сік з м’якоттю на зиму

Сливовий сік - фото.

Віджати сік зі слив можна і без соковижималки. Переробити ягоди допоможуть прогрів і марлевий мішечок. Плоди миють у холодній воді і складають в каструлю. Їх нагрівають на слабкому вогні до 70 градусів. Дають постояти чверть години, потім перекладають в марлевий мішечок і підвішують над тазом. Під власною вагою розігріті плоди віддають сік. Залишається періодично віджимати мішечок. Зібрану вологу розливають по пляшках і стерилізують при 90 градусах протягом 20 хвилин.

Соус Сацебелі зі слив — покроковий рецепт з фото

Соус сацебелі зі слив - фото.

Сацебелі готують з томатів. Однак не гірше вийде такий соус, приготований з слив.

Вам знадобляться:

  • 2 кг слив,
  • 3 головки часнику,
  • 2 стручки гострого перцю,
  • 1 ст.л. солі,
  • 8 ст.л. цукру,
  • 2 ч.л. меленого чорного перцю,
  • 1 ст.л. порошку каррі,
  • 0,5 ч.л. меленої кориці.


Приготування:

  1. Сливи розріжте навпіл, видаливши кісточки.
  2. Очистіть часник і видаліть з перцю насіння.
  3. Все пропустіть через м’ясорубку або порційно подрібніть в блендері.
  4. Отриману масу викладіть в каструлю, додайте сіль, цукор, спеції і доведіть до кипіння.
  5. Варіть соус, помішуючи, півгодини, потім розкладіть в стерилізовані банки, закупорьте і зберігайте в прохолодному темному місці.

Аджика зі слив — покроковий рецепт приготування на зиму

Аджика зі слив на зиму

Вам знадобляться:

  • 2 кг слив,
  • 2 головки часнику,
  • 3 стручки гострого перцю,
  • 200 г цукру,
  • 2 ст.л. солі,
  • 2 склянки томатної пасти.

Приготування:

  1. Сливи розріжте навпіл, видаліть кісточки і помістіть в каструлю разом з подрібненим перцем і часником.
  2. Додайте цукор, сіль і томатну пасту, доведіть до кипіння і поваріть на повільному вогні 20 хвилин, постійно помішуючи.
  3. Потім перекладіть соус в стерилізовані банки і закатати.

Слива у власному соку на зиму

Слива у власному соку на зиму - фото.

Така консервація сливи на зиму не потребує багато часу і терпіння. Підготуйте велику ємність для стерилізації, в яку поміститься хоча б 3 банки по 0,5 літра. Видаляти кісточки чи ні, залишається на розсуд кулінара, в процесі пастеризації вміст ємностей зменшиться в обсязі, але додавати сливи не потрібно.

Інгредієнти:

  • сливи

Приготування:

  1. Сливи помити, наповнити ними банки.
  2. Дно великої каструлі застелити рушником, поставити заготовки, наповнити водою до «плічок» банок.
  3. В процесі закипання фрукти пустять сік. Вміст банок повинен покипіти 5-8 хвилин.
  4. Укупорують сливи в соку на зиму, прибирають під покривало для повільного охолодження.

Кетчуп із слив на зиму — покроковий рецепт з фото

Кетчуп зі слив на зиму - фото.

З стиглих слив вийде відмінний домашній кетчуп, пряний і ароматний.

Вам знадобляться:

  • 1 кг слив,
  • 2 головки часнику,
  • 2 ст.л. сушеного кропу,
  • 2 ч.л. сушеної м’яти,
  • 3 ч.л. меленого коріандру,
  • 0,5 ч.л. меленого червоного перцю, сіль за смаком.

Приготування:

  1. Сливи розріжте навпіл, видаліть кісточки і помістіть в каструлю, заливши водою.
  2. Поваріть, поки вони не розмягчаться, потім злийте рідину в іншу каструлю, а сливи протріть через сито в цю ж каструлю.
  3. Добре зваріть пюре до густої консистенції. За пару хвилин до закінчення варіння додайте подрібнений часник, сушену зелень, спеції і сіль.
  4. Готовий кетчуп зберігайте в герметичній посуді в холодильнику.

Слива в шоколаді рецепт на зиму 

Слива в шоколаді на зиму - рецепт

Інгредієнти:

  • сливи — 1 кг;
  • шоколад — 100 г;
  • цукор — 800 г.

Приготування:

  1. Сливи помити, відокремити кісточки, прокрутити м’якоть через м’ясорубку.
  2. Поставити пюре на мінімальний вогонь, додати цукор, томити, видаляючи піну.
  3. Варити 15 хвилин.
  4. Всипати поламаний шоколад, дочекатися його повного розплавлення.
  5. Перелити в стерилізовану тару, закупорити.

Домашній мармелад зі слив

Мармелад сливовий

Інгредієнти:

  • 1 кг сливи,
  • 400 г цукру,
  • третину склянки води.

Як готувати:

  1. Зрілі плоди вимити, розрізати на половинки і видалити кісточки.
  2. Покласти сливу у варильний тазик, розім’яти дерев’яним товкачем, додати воду, поставити на слабкий вогонь і розварити до повного розм’якшення. Гарячу масу протерти через сито.
  3. У пюре додати цукор, перемішати і уварити, помішуючи, на слабкому вогні до готовності.
  4. Готовий матеріал викласти на блюдо або деко, покрите пергаментом, розрівняти.
  5. Коли маса охолоне і покриється скоринкою, нарізати її фігурними шматочками і зберігати в закритому посуді в сухому місці.

Як заморозити сливи для зберігання на зиму

Як заморозити сливи - фото.

Зробити це дуже просто — для використання у випічці, на вареники, для компоту. Сливи треба брати стиглі і щільні, у яких добре відділяється кісточка. Половинки порізати на невеликі часточки, розкласти в порційні мішечки із застібкою і відправити в морозилку.

Взимку витягувати у міру потреби, використовувати розмороженими — заморозка на сливи не впливає, вони добре тримають форму.

Слива мочена

Слива мочена - фото

Інгредієнти:

  • 1 кг сливи,
  • 10 г солі,
  • 10 г цукру,
  • скоринка житнього хліба,
  • 3-4 бутони гвоздики,
  • 0,5 л води.

Приготування:

  1. Сливу вимити, укласти в банки з широким горлом, додати корочку житнього хліба і залити киплячою заливкою.
  2. Зверху покласти чашку (або тарілку) і гніт.
  3. Залишити на 2-3 дні при кімнатній температурі, потім перенести в холодне місце.
  4. Під час зберігання періодично видаляти цвіль, яка може з’явитися на поверхні.
  5. Використовувати для приготування вінегретів, салатів. Подавати до м’яса.

Компот із слив і яблук на зиму

Компот із слив і яблук на зиму

Простий компот з сливи на зиму можна доповнювати різними сезонними фруктами, ідеально підходять яблука чи груші. Готується напій без додаткової стерилізації і зберігається більше року, за умови, що сливи будуть очищені від кісточок. Використовувати краще фрукти сині, кислих сортів. Кількість зазначених інгредієнтів розраховане для наповнення 1 банки на 3 літри.

Інгредієнти:

  • сливи — 500 г;
  • яблука — 2 шт .;
  • цукор — ½ ст .;
  • вода — 2, 5 л.

Приготування:

  1. Помити і очистити сливи, яблука порізати, видаливши насіннєву коробку.
  2. Занурити фрукти в стерилізовані банки, залити окропом, накрити, залишити на 20 хвилин.
  3. Вилити відвар в каструлю, додати цукор, кип’ятити 5 хвилин.
  4. Залити сиропом банку, закупорити.

Конфітюр зі слив — покроковий рецепт з фото

Конфітюр зі слив

Вам знадобляться:

  • 725 г слив,
  • 220 г цукру,
  • 100 мл води.

Приготування:

  1. У слив видаліть кісточки і помістіть в каструлю разом з цукром і водою.
  2. Залиште на 12 годин, потім доведіть до кипіння і поваріть 20 хвилин до загустіння.
  3. Гаряче варення розкладіть по банках, простерилізуйте і закатайте.

Як приготувати пюре із сливи в домашніх умовах

Пюре зі слив

Інгредієнти:

  • 1 кг слив
  • 3 склянки цукру

Технологія приготування:

  1. Сливи перебрати, видалити кісточки, висипати в каструлю і варити 5 — 6 г., Постійно помішуючи. Додати цукор і варити ще годину.
  2. Повинна вийти густа однорідна маса.
  3. Розлити по банках, закатати або щільно закрити кришками.

В’ялені сливи в духовці на зиму

В'ялені сливи в духовці на зиму

Інгредієнти:

  • сливи — 2 кг;
  • розмарин — 3 гілочки;
  • сухий чебрець і базилік — 2 ч. л .;
  • мед — 50 г;
  • часник — 8 зубків;
  • морська сіль;
  • якісна оливкова олію — 150 мл.

Приготування:

  1. Сливи помити, висушити, видалити кісточки.
  2. Викласти половинки на деко, застелене фольгою.
  3. Присипати сіллю.
  4. Змішати мед з 50 мл. олії, полити сливи зверху.
  5. Свіжий розмарин порубати ножем, змішати з сухими травами, посипаючи зверху сливи.
  6. Поставити в духовку, прогріту до 110 градусів, закрити не до кінця, залишивши дверцята трохи прочиненими.
  7. Сушити сливи від 3 до 5 годин.
  8. Перекласти в стерилізовану тару, чергуючи шари сливи з пластинками часнику і травами.
  9. Підігріти оливкову олію (не кип’ятити!), залити її в банки.
  10. Закупорені сливи на зиму, прибрати в холодильник на зберігання.

Відео: Смачний сливовий соус до м’яса — заготовка на зиму

Надіємось вам подобалась наша стаття. Ще більше про рецепти і консервацію ви можете прочитати на нашому сайті.