Як і навіщо заготовляти шипшину на зиму в домашніх умовах



Шипшина — невибагливий близький родич троянди. Вона прекрасно росте в дикій природі, а її махрового представника часто можна зустріти як декоративну рослину в парках або в приватних садах. Останнім часом рослина стає все більш популярною серед садівників завдяки своєму багатому вітамінно-мінеральному складу. У цій статті розповімо про користь плодів шипшини, про те, як їх збирати, сушити, зберігати і правильно заварювати чай.

Радимо прочитати нашу статтю про те , як правильно збирати , сушити та зберігати лікарські трави та рослини.

Як і навіщо заготовлювати шипшину на зиму в домашніх умовах

Про культ шипшини на Балканах

Родом шипшина зі східних країн та Азії. Однак на Балканах вона отримала дуже широке поширення.  З неї в домашніх умовах варять варення, роблять домашнє вино, сушать, щоб потім весь рік пити чай. При цьому спеціально їздять куди-небудь в ліс, щоб зібрати саме дику шипшину.

У магазинах Сербії та інших країнах Балканського регіону можна купити чай з шипшини, вино, лікер, варення, мармелад, випічку з начинкою з шипшини. Дикі плоди шипшини, поряд з «культурними» ягодами, можна купити на ринку. А в ресторані вам подадуть чай з шипшини. І крім дикого, тут ще є цілі плантації шипшини, вирощуваного для харчових, медичних і косметичних цілей.

Лікувальні властивості шипшини для організму людини

Корисні однаково і культурна, і дика шипшина. Цей кущ може вирости до 3.5 метрів у висоту і має ароматні, приємні квіти і дуже колюче стебло. Цвіте шипшина з червня по липень, а плоди дозрівають у вересні. Всього налічується близько 400 видів шипшини. Перш за все, вона цінна через її лікувальні властивості.

Плоди шипшини містять велику кількість вітамінів С, А, Е, В. Крім того — кальцій, залізо, флавоноїди, пектин, селен, марганець, магній, фосфор, калій. Такий склад, звичайно ж, робить її дуже корисним продуктом.

Шипшина, крім багатого вітамінно-мінерального складу, має ще й протизапальні властивості, зміцнює імунітет. Тому чай з плодів шипшини вживають при застуді, слабкості, втомі, як тонізуючий засіб, при анемії.



Вітамін Е знижує рівень холестерину, а також є сильним антиоксидантом, захищаючи серцево-судинну систему від хвороб. Складові шипшини беруть участь в регуляції вуглеводного обміну, тим самим запобігаючи розвитку цукрового діабету.

Шипшина — природний діуретік. Також має легкий проносний ефект. Він широко застосовується в косметології як тонізуючий шкіру і регенеруючу клітини засіб, відмінно її зволожує. Для шкіри також корисно пити чай з плодів шипшини завдяки великому вмісту в ньому вітаміну А і вітаміну С.

Плоди шипшини корисно вживати для поліпшення травлення. А в народній медицині за старих часів збирали пелюстки квітів шипшини, які сушили і заварювали навесні, коли вітаміну С організму катастрофічно не вистачало.

Стародавні лікарі так вірували в цілющість шипшини, що лікували ним навіть камені в нирках. Вважалося, що настій з плодів шипшини (при тривалому вживанні) перетворить камені в пісок і вони благополучно вийдуть з організму. А заварюючи плоди шипшини разом з м’ятою, можна позбутися від безсоння.

Через великий вміст вітамінів шипшина покращує стан волосся. Для цього можна або пити чай, або обполіскувати волосся настоєм шипшини. Не менш корисне і масло з насіння шипшини, воно використовується в косметології, для виготовлення кремів, шампунів і інших засобів. Масло з насіння шипшини відновлює мембрани клітин, надає еластичність шкірі. А в плодах шипшини міститься до 47% цих цінних насіння.

Цікавий факт: дорогоцінне рожеве масло часто отримують саме з насіння шипшини, адже вона близька родичка троянди і за хімічним складом вони дуже схожі.

Користь та шкода шипшини для організму фото

Як збирати і заготовлювати плоди шипшини на зиму

До того, як вдарять перші морози, і плоди потемніють, втративши свої властивості, йдемо збирати шипшину. Зазвичай це відбувається раніше чи пізніше, але у вересні. Обов’язково одягніть рукавички під час збору, щоб не поранити руки об шипи. Збирати шипшину досить складно через колючки, вона чіпляється буквально за все. Потрібно набратися терпіння!

Зібрані плоди, як пишуть в книгах, рекомендується попередньо кілька годин потримати на сонці, щоб зберегти природний красивий колір, пров’ялити, а потім досушити в духовці при температурі + 40 оС або в спеціальних сушарках.

Так шипшину сушать на веранді кілька днів. Головне, щоб погода була суха і сонячна. Добре висушені плоди повинні бути твердими, трохи зморщеними, блискучими, без запаху.

Поті складаємо плоди в паперовий пакет або картонну коробку. У шафі вони пролежать так всю зиму. Не можна складати сушену шипшину в металеві коробки, інакше вона окислиться, змінить колір і смак.

Як я збираю і заготовлюю плоди шипшини фото

Як готувати чай і настій із шипшини

Коли ж знадобиться зробити чай з шипшини, то робимо наступним чином. Беремо 1 столову ложку висушених плодів, подрібнюємо їх. Ріжемо ножицями. Ту шипшина, що я збираємо, дику, довгасту, тому ножицями вона зручно ріжеться.

Можна використовувати для чаю і свіжу шипшина, але попередньо її потрібно очистити від кісточок. Хоч вона і цінна за складом, але ма\ маленькі волоски, які можуть викликати роздратування. Сухі плоди шипшини заварюють як чай разом з насінням.

Далі заливаємо 200 мл окропу і даємо постояти півгодини, закутавши у щось тепле. Можна використовувати термос. Такий чай можна приймати по 1 чашці два рази в день до їжі (у всьому потрібно знати міру). У разі застуди в такий чай можна додати ложечку меду.

Найкраще кожен раз готувати свіжий чай. Ще потрібно знати, що якщо шипшину варити, то в ній руйнується вітамін С. З цієї ж причини не можна заварювати чай в алюмінієвому посуді, при цьому плоди змінюють свій колір і втрачають вітаміни.

Якщо ви приймаєте якісь ліки, то краще спочатку порадитися з лікарем, перш ніж вживати чай з плодів шипшини.

Крім плодів шипшини, чай можна заварювати з пелюсток квітів шипшини і молодих пагонів (в сезон). Всі частини рослини містять корисні речовини. Можна робити змішаний чай з плодів шипшини і м’яти, або лаванди.

А можна приготувати настій шипшини в маслі. Для цього потрібно залити 40 г подрібнених плодів 120 мл олії (можна навіть соняшникової) і поставити банку на сонці, на віконце, наприклад, або в інше тепле місце (на батарею), де воно постоїть пару тижнів (а у випадку з батареєю і того менше). Потім масло процідіть і поставте в холодильник. Ним можна протирати, зволожувати шкіру або використовувати його для виготовлення масок для обличчя.

Відео: Лікувальні властивості шипшини — чим корисна ягода шипшина 

Надіємось вам сподобалась наша стаття. Ще більше про город ви можете прочитати на нашому сайті.