Прості і смачні салати на зиму: кращі рецепти консервування салатів на зиму


Прості і смачні салати на зиму: кращі рецепти консервування салатів на зиму




Прості і смачні салати на зиму: кращі рецепти консервування салатів на зиму

Рецепти салатів на зиму дозволяють нескінченно урізноманітнити палітру домашніх заготовок, адже поєднань овочів можна скласти безліч. Більшість салатів піддається термічній обробці, тому вони добре стоять при кімнатній температурі. Для тих, хто вже набив руку в домашньому консервуванні, особливо підійдуть рецепти без стерилізації, новачкам рекомендуємо освоїти спочатку рецепти зі стерилізацією, тому що такий спосіб заготівлі гарантує стовідсоткову безпеку готових консервованих салатів протягом року.

Радимо прочитати нашу статтю на тему: салати на Новий рік : покрокові рецепти з фото.

Салат з помідорів, моркви та болгарського перцю на зиму

Салат з помідорів, моркви та болгарського перцю

Інгредієнти:

  • 1 ½ кг помідорів;
  • 4-5 головок часнику;
  • 1 столова ложка солі;
  • 150 г цукру;
  • 80-100 мл оцту (6%);
  • 500 мл рослинного масла;
  • 2 кг моркви;
  • 1 кг болгарського перцю.

Приготування:

  1. Пропустіть помідори і часник через м’ясорубку і перекладіть в каструлю.
  2. Додайте до них сіль, цукор, оцет, рослинне масло і поставте на вогонь. Коли суміш закипить, додайте крупно натерту моркву і дрібно порізаний перець.
  3. Варіть 50-60 хвилин, періодично помішуючи.
  4. Потім розподіліть суміш по чистим банкам, переверніть догори дном, укутайте і залиште до повного охолодження.

Салат з рисом на зиму

Салат з рисом на зиму

Деякі називають його «ледачими голубцями» або «капустяним салатом», від частини це правда — набір продуктів і технологія приготування мають багато спільного.

Інгредієнти:

  • Рис — 100 г
  • Помідори — 200 г
  • Капуста — 300 г
  • Морква — 1 шт
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт
  • Спеції — за смаком
  • Олія — ​​50 мл
  • Оцет — 2 ст л
  • Сіль — 0,5 ч л
  • Цукровий пісок — 0,5 ч л
  • Часник — 1 зуб

Приготування:

  1. Миємо та чистимо продукти. Цибулю нарізаємо півкільцями. Морквину ріжемо великими кубиками. Шаткуємо капусту для салату. У сотейник або сковорідку наливаємо рослинне масло, розігріваємо його і пасеруємо цибулю і моркву до м’якого стану.
  2. Цибуля і морква мають різний час приготування. Щоб все вийшло однорідним, спершу слід пасерувати моркву. Довівши її до стадії напівготовності можна додавати цибулю.
  3. Висипаємо в ємність нашатковану капусту. Як тільки вона протушкувалась, додаємо помідори, порізані прямими кубиками. Тушкуємо на повільному вогні ще 7-10 хвилин, для того щоб помідори віддали сік. Не забуваємо перемішувати.
    Тепер можна всипати рис. Також додаємо сіль і цукор — він прибере помідорову кислоту, спеції, видавлюємо зубчик часнику. Перемішуємо і варимо приблизно 25 хвилин. Якщо рис увібрав в себе весь сік, додайте трохи кип’яченої води, інакше салат вийде сухим. Тепер можна додати оцет, перемішати і потомить ще 2-3 хвилини.
  4. Накладаємо салат в стерилізовані банки, накриваємо кришкою і закручуємо.

Салат із капусти з перцем на зиму

Салат капусти з перцем на зиму

Інгредієнти:

  • Свіжа капуста — 2 качана;
  • Солодкий перець — 850 грам;
  • Лук — 2 штуки;
  • Морква — 700 грам;
  • Рослинна олія — ​​0,5 літра;
  • Оцет — 1 склянка;
  • Сіль — 100 грам;
  • Гвоздика — за смаком;
  • Суміш перців — за смаком;

Приготування:

  1. Після ретельного миття та чищення овочі потрібно нарізати соломкою. Моркву обливаємо окропом і залишаємо у воді хвилин на 10. Потім моркву змішуємо з перцем і цибулею, і, додавши сіль, залишаємо на 1 годину. За цей час утворюється рідина, яку зливаємо, потім з’єднуємо з капустою, додаємо масло і оцет.
  2. Заготівлю розподіляємо по заздалегідь підготовлених баночках, на дно яких не забуваємо підкласти гвоздику і суміш перців. Для цієї страви потрібно стерилізація протягом 25 хвилин, в тому випадку, якщо використовуєте банки, об’ємом 0, 5 літра. Якщо обсяг банок більше, то додаємо ще 10 хвилин. На дно ємності для стерилізації потрібно покласти дерев’яну підставку або ганчірку, щоб банки не пошкодилися.
  3. Коли процес стерилізації закінчений, банки герметично закриваємо, перевертаємо, утеплюємо і чекаємо охолодження. Пізніше їх можна буде відправляти зберігатися.

Салат з кабачків і квасолі на зиму

Салат з кабачків і квасолі

Продукти:

  • Кабачки — 3 кг.
  • Стручкова квасоля — 2 кг.
  • Болгарський перець — 1 кг.
  • Зелень — 0,5 кг.
  • Гіркий перець за смаком

Для розсолу:

  • Вода — 1,5 літра
  • Часник — 150 гр.
  • Оцет 6% -0,5 літра
  • Сіль — 150 гр.
  • Цукор — 250 гр.
  • Рослинна олія — ​​350 гр.

Як приготувати салат з кабачків і квасолі:

  1. Овочі крупно нарізати і залити киплячим розсолом.
  2. Кип’ятити 30 хвилин, розкласти в банки і закатати.

Салат з буряка та часнику на зиму

Салат з буряка з часником

Така заготовка може бути не тільки повноцінною закускою, а й компонентом іншого салату.

Вам знадобляться:

  • 2 кг буряка,
  • 5 зубчиків часнику,
  • 0,5 кг ріпчастої цибулі,
  • 200 г томатної пасти,
  • 200 мл рослинного масла,
  • 2 лаврові листки,
  • мелений чорний перець, сіль і цукор за смаком.

Приготування:

  1. Буряк добре вимийте і відваріть до готовності.
  2. Потім очистіть від шкірки і натріть на крупній тертці.
  3. Цибулю наріжте кубиками і обсмажте в розігрітій олії до м’якості.
  4. Додайте до нього натертий буряк і тушкуйте, поки овочі не зменшаться в обсязі наполовину.
  5. Потім додайте подрібнений часник, томатну пасту, сіль перець і трохи цукру.
  6. За пару хвилин до закінчення готування покладіть лавровий лист.
  7. Готовий салат розкладіть в підготовлені банки і відразу закатати.

Маринований гарбуз з гострим перцем

Маринований гарбуз з гострим перцем



Інгредієнти:

  • 600 г м’якоті гарбуза;
  • 1 перець чилі; пучок петрушки;
  • 300 мл води;
  • 1 столова ложка оцту (9%);
  • 5-10 горошин запашного перцю;
  • 3 чайні ложки солі;
  • 3 чайні ложки цукру;
  • 70-90 мл рослинного масла.

Приготування:

  1. Наріжте гарбуз часточками, а перець — шматочками середнього розміру. Розкладіть овочі по чистим банкам і додайте туди зелень петрушки.
  2. Потім приготуйте маринад. У сотейник налийте воду і оцет, додайте духмяний перець, сіль, цукор, рослинну олію і трохи петрушки. Отриманий розсіл прокип’ятіть на повільному вогні 5-7 хвилин.
  3. Залийте гарячий маринад в банки з гарбузом, накрийте їх кришкою і кип’ятіть на слабкому вогні 10-15 хвилин. Потім закататйе, переверніть, закутайте і дайте повністю охолонути.

Баклажани по-грузинськи на зиму

Баклажани по-грузинськи на зиму

Для приготування баклажанів по-грузинськи на зиму знадобиться:

  • баклажани — 1 кг;
  • солодкий болгарський перець — 400 г;
  • масло рослинне — 100 г;
  • часник — 1 головка;
  • перець гіркий — 1 шт .;
  • сіль за смаком;
  • цукор — 1-2 ст. л .;
  • оцет 9% — 100 мл.

Етапи приготування:

  1. Баклажани помити, видалити хвостики і нарізати середніми кубиками. Добре посолити і залишити на 2 години.
  2. Перекрутити на м’ясорубці солодкий болгарський перець, часник і гіркий перець. Влити оцет, перемішати.
  3. Баклажани віджати і обсмажити на рослинному маслі протягом 15-20 хвилин до злегка рум’яної скоринки. Суміш з перцю і часнику вилити в глибоку каструлю, довести до кипіння, прокип’ятити 5 хвилин. Додати обсмажені баклажани.
  4. Посолити за смаком, всипати цукор, перемішати і прокип’ятити протягом 10 хвилин, постійно помішуючи. Розкласти баклажани по стерилізованих, сухим баночках.
  5. Накрити кришками і відразу ж закатати. Готові дуже смачні баклажани по-грузинськи, приготовані на зиму, укутати теплою ковдрою до повного охолодження.

Грибна солянка з капустою на зиму

Грибна солянка

Інгредієнти:

  • 3 кг грибів;
  • сіль за смаком;
  • 1 кг цибулі;
  • 500 мл рослинного масла;
  • 1 кг моркви;
  • 3 кг білокачанної капусти;
  • 180 г цукру;
  • 15 горошин запашного перцю;
  • 10 лаврового листя;
  • 3 столові ложки оцтової есенції.

Приготування:

  1. Гриби помийте, крупно поріжте і відваріть в підсоленій воді (близько 5-7 хвилин після закипання). Відкиньте на друшляк і залиште на деякий час, щоб стекла вся вода.
  2. Цибулю наріжте півкільцями і тушкуйте в маслі. Моркву натріть і теж тушкуйте, але окремо від цибулі. Капусту нашаткуйте, посоліть і пам’ятайте.
  3. Підготовлені овочі та гриби з’єднайте у великій каструлі або казані, додайте цукор, рослинну олію, що залишилась після гасіння, запашний перець і лавровий лист.
  4. Тушкуйте суміш 20 хвилин, періодично помішуючи, потім додайте оцтову есенцію і готуйте ще 10 хвилин. Перекладіть солянку в стерилізовані банки, закатайте, укутайте і залиште до повного охолодження.

Соте з баклажанів на зиму

Соте з баклажанів на зиму

  • Баклажани — 2 кілограми;
  • Помідори стиглі — 4 кілограми;
  • Перець болгарський червоний — 2 кілограми;
  • Морква — 0,5 кілограма;
  • Цибуля ріпчаста — 1 кілограм;
  • Рослинна олія (рафінована) — 200 мл .;
  • Оцет столовий (9%) — 50 мл .:
  • Сіль (без йоду — 1 столова ложка;
  • Цукор — 1 столова ложка;
  • Чорний перець, спеції зелень — за смаком.
  • Із вказаної кількості овочів виходить 2,5 літра готової суміші.
  • Нарізати овочі можна так, як вам більше подобається: кубиками, смужками, скибочками і т.д. Єдина умова — не дуже дрібно.

Спосіб приготування:

  1. Обсмажуємо цибулю 3-5 хвилин, додаємо в масу моркву і солодкий перець. Тушкуємо масу 3-4 хвилини;
  2. Додаємо в суміш баклажани. До приготування їх потрібно присипати сіллю, залишивши на 30 хв. Після промити і додати до загальної маси. Тушкуємо все до напівготовності. Якщо овочі виявилися малосоковитими, додаємо трохи води;
  3. Томатний соус. Для подрібнення помідор знадобиться блендер, туди ж додаємо зелень, сіль, чорний мелений перець (за смаком).
  4. Соус додаємо до загальної маси і тушкуємо 30 хвилин, прикривши кришкою. В самому кінці вливаємо оцет.
  5. Готове соте розкладаємо в банки, закриваємо, перевертаємо для перевірки герметичності тари.

Морква по корейськи на зиму

Морква по корейськи на зиму - фото

  • Морква — 1 кілограм;
  • Вода — 0,5 літрів;
  • Олія — ​​стакан;
  • Гострий червоний перець — 1 штука;
  • Часник — 1 головка;
  • Сіль — 4 столові ложки;
  • Коріандр — 0,5 чайної ложки;
  • Чорний перець мелений — 0,5 чайної ложки і більше;
  • Цукор — 6 столових ложок;
  • Оцет 9% — 3 столові ложки.

Як готувати:

  1. Для початку потрібно, скориставшись корейської теркою, натерти нашу моркву. До неї додається подрібнена цибуля.
    Натираємо моркву на спеціальній тертці.
  2. Після цього в уже стерильну банку укладається нарізаний будь-яким зручним способом гострий перець, а вже після морква з часником. У банку тепер потрібно підлити киплячу воду і залишити вміст тушкуватися 15 хвилин.
  3. Наша морква ще не готова. У каструлі ми готуватимемо маринад. У воді розчиняємо цукор і сіль, підливайте олію і оцет. Суміш доводиться до кипіння і вариться рівно хвилину.
  4. З банок виливаємо воду і тут же заливаємо вже готовий маринад. Залишається тільки додати спеції в будь-який черговості і злегка перемішати вміст ложкою або дерев’яною паличкою. Тепер банки можна закочувати, перевертати і чекати їх охолодження під ковдрою. Після цього морква по-корейськи на зиму готова до зберігання.

Салат «Зима» — покроковий рецепт з фото

Салат «Зима»

Нам знадобиться:

  • 700 г моркви,
  • 700 г ріпчастої цибулі,
  • 1,5 кг помідорів,
  • 700 г свіжих огірків,
  • 700 г свіжої капусти,
  • 500 г солодкого перцю,
  • 1 ст. ложка оцтової есенції,
  • 3 склянки рослинного масла,
  • ½ склянки цукру,
  • ¼ склянки солі,
  • 2 лаврові листки,
  • перець за смаком.

Приготування:

  1. Масло рослинне прокип’ятити.
  2. Моркву натерти на крупній тертці і покласти в масло, кип’ятити 5 хвилин.
  3. Нашаткувати капусту і додати туди ж.
  4. Кип’ятити ще 5 хвилин.
  5. Нарізати кільцями цибулю і знову кип’ятити 5 хвилин.
  6. Додати цукор, нарізані кружальцями огірки, нарізану кільцями солодкий перець, оцет, сіль, подрібнені дрібно помідори, 2 лаврові листки, перець мелений.
  7. Все перемішати і тушкувати 40-50 хвилин.
  8. Щоб законсервувати, розкласти гарячим в стерильні банки, закатати, перевернути догори дном і залишити до повного охолодження.

Салат з цвітною капустою на зиму

Салат з цвітною капустоют

  • 1,5 кг цвітної капусти,
  • 1 кг стиглих помідорів,
  • 100 г зелені петрушки,
  • 100 г зелені кропу,
  • 200 г моркви,
  • 1 солодкий червоний перець,
  • 100 г часнику,
  • 100 г цукру,
  • 50 г солі,
  • 1 стакан рослинного масла,
  • ½ склянки 9% -ного оцту.

Технологія приготування:

  1. Капусту розділити на суцвіття, промити і варити 5 хвилин в трохи підсоленій киплячій воді.
  2. Остудити. Моркву натерти на тертці.
  3. Помідори провернути на м’ясорубці. Зелень петрушки і кропу дрібно нарізати.
  4. Перець нарізати тонкою соломкою.
  5. Всі овочі перемішати, додати оцет, сіль, цукор, рослинна олія. Довести суміш до кипіння.
  6. Додати відварену капусту і варити на тихому вогні 15 хвилин. У гарячому вигляді салат розкласти по банках і негайно закатати. Можна не стерилізувати.

Салат з кабачків на зиму

Салат з кабачків

Інгредієнти:

  • 3 кг кабачків
  • 5 ст.л. солі
  • 0,5 кг цибулі
  • 0,5 кг моркви, натерти
  • 1 кг болгарського перцю
  • 1 склянка оцту 9%
  • 1 склянка цукру
  • 1 ч.л. горошин запашного перцю
  • 1/2 ч.л. меленого червоного перцю
  • 1 ст.л. насіння гірчиці
  • 1 ч.л. горошин чорного перцю
  • 1 ч.л. насіння коріандру
  • лавровий лист (1 лист на кожну банку)
  • рослинне масло (1 ст.л. на кожну банку)

Як приготувати салат з кабачками

  1. Кабачки миємо й натираємо на крупній тертці або нарізаємо тонкими скибочками на тертці-мандоліні. Пересипаємо овочі 3 ст.л. солі і даємо постояти 2-3 години.
  2. Цибулю нарізаємо півкільцями, посипаємо 2 ст.л. солі і теж даємо постояти 2-3 години.
  3. Кабачки і цибулю віджимаємо, перемішуємо, додаємо терту моркву і нарізану кубиками болгарський перець без насіння.
  4. Доводимо до кипіння оцет, цукор, спеції і виливаємо в овочі. Даємо постояти 3 години.
  5. Розкладаємо овочі з маринадом в чисті банки. У кожну банку кладемо 1 лавровий лист і 1 ст.л. рослинного масла.
  6. Закриваємо щільно кришками і пастеризуємо: ставимо банки у велику каструлю (дно каструлі можна вистелити кухонним рушником, щоб банки не стукали), заливаємо водою, доводимо до кипіння і кип’ятимо 20-30 хвилин. Ми залишаємо салат охолонути і зберігаємо банки в темному прохолодному місці.

Салат з капусти «Солянка»

Салат з капусти «Солянка» - фото

Може також використовуватися як заправка до супу, а й сам по собі дуже смачний, особливо, зі сметаною.

Інгредієнти:

  • 3,4 кг. білокачанної капусти;
  • 1,3 кг. лука;
  • 1,3 кг. моркви;
  • 0,7 л. томатного соку або 600 грам очищених від шкірки стиглих помідорів;
  • 600 грам раст. масла;
  • 2 столових ложки без гірки солі;
  • 2 столових ложки без гірки цукрового піску;
  • 1,5 кг. відварених грибочків — за бажанням.

Приготування:

  1. Начистити цибулі та моркви.
  2. Цибулю і капустку нарізати, моркву потерти на тертці.
  3. Все відправити тушкуватись в каструлю на 1,5 години, перемішуючи, щоб не підгоріло.
  4. Гриби (найкраще взяти суміш з трубчастих. Красноголовці смачні і їх теж можна використовувати, але не забувайте, що при приготуванні вони темніють.) Повинні прокипіти в загальній масі хоча б півгодини, так що їх потрібно через годину після всіх овочів.
  5. Розподілити по скляних баночках, закрутити.

Салат «Просто і смачно»

Салат «Просто і смачно»

Інгредієнти:

  • 3 кг. огірків;
  • 1 кг. ріпчастої цибулі;
  • 1 скл. рослинного масла;
  • 3 столових ложки солі.

Приготування:

Огірки з цибулею перебрати, вимити, вичистити і нарізати як на звичайний салат — півкільцями товщиною 3-4 мм. Вмішати в масу сіль і відставити на пару годинок, поки вона не дасть сік. Після чого додати рослинне масло (хто любить покисліше або сумнівається в собі, нехай для вірності додасть пару ложок 9% -ного оцту) і розподілити салат по банках.

Накрити кришками (просто покласти їх, не влаштовувати), скласти в каструлю або таз, налити холодної води, стерилізувати. Півлітрові банки стерилізуються 15 хвилин, 700-грамові — 20 хвилин, об’ємом один літр — 30 хвилин. Потім баночки обережно витягти, не знімаючи кришок, закатати. Салатик має свіжий смак і хрусткість. Хто любить більш пряний смак, може додати чорний або запашний перець, лавровий листочок або гвоздику.

Яка культура по-справжньому радує завзятих городників, так це кабачки. Хворіють вони вкрай рідко, а ось урожай приносять величезний, причому в будь-який літо. Всупереч думці більшості, з них теж можна приготувати смачні салати на зиму.

Відео: Чотири Популярних салати на зиму без стерилізації

Надіємось вам сподобалась наша стаття. Ще більше про рецепти і консервацію ви можете прочитати на нашому сайті.