Стручкова квасоля: коли збирати врожай — терміни та умови


Бобові припадають до смаку багатьом господиням. Дачники прагнуть посадити на ділянці різні види квасолі для подальшої заморозки, щоб протягом всього року насолоджуватися корисними стравами. Стручкова квасоля традиційно одна з найпопулярніших овочевих культур з сімейства бобових. Коли збирати врожай стручкової квасолі? Розбираємося в тонкощах цього питання.
Рекомендуємо прочитати: Сезонні роботи в травні на городі — що і коли потрібно робити на нашому сайті про фермерство
Коли збирати стручкову квасолю для заморозки
Бобові культури багаті за складом вітамінами, мінералами і біологічно активними речовинами. Стручкова або спаржева квасоля — одна з найкорисніших культур. Дієтологи наголошують такі властивості стручкової квасолі, а саме:
- нормалізує роботу травної системи;
- насичує організм мінералами — залізом, калієм, магнієм;
- сприяє нормальній роботі центральної нервової, серцевої і видільної систем.
Стручкову квасолю рекомендують приймати в їжу ослабленим хворим, особам які страждають анемією. Страви із спаржі не тільки смачні, але і дуже корисні. За відгуками домогосподарок, готувати її дуже просто. А при вирощуванні культура не потребує особливого догляду.
Збирання та зберігання урожаю стручкової квасолі
Багато що залежить від сортової приналежності. Приступаючи до збору квасолі, перш за все варто подивитися рекомендації виробника насіння, які вказані на упаковці. Зазвичай зерна повністю формуються через 2-3 тижні після цвітіння спаржі. Головне не перетримати квасолю на грядці довше необхідного. За відгуками дачників в цьому випадку стручки будуть містити грубі волокна. В результаті доведеться довше гасити її, а страви вийдуть не такими ніжними.
Зазвичай городники розпочинають збір врожаю квасолі в другій половині липня або початку серпня. В цей час боби спаржевої квасолі ще не повністю сформувалися. Однак вона дуже соковита і ніжна. Після приготування квасоля буде просто танути в роті, а час приготування буде мінімальним.
Досвідчені господині зривають спаржеву квасолю для заморозки в міру дозрівання кожного стручка. Якщо регулярно зривати стручки, вони будуть наростати знову і знову. Якщо літо видалося посушливим, варто кілька разів на тиждень поливати корінь куща квасолі теплою водою.
Багато дачників орієнтуються в термінах збору врожаю квасолі по довжині стручка. В цьому випадку потрібно точно знати розмір плодів конкретного сорту. У більшості випадків стручки мають довжину близько 15-20 см. Селекціонери отримали сорти гігантської стручкової квасолі. Довжина її плодів може в три рази перевищувати розмір стручків звичайного сорту.
При необхідності вирощування спаржевої квасолі на насіння, її стручки зривають після повного дозрівання. Цей час припадає на середину серпня. Після дозрівання плодів квасолі, листя і стручки фарбуються в жовтий колір. Помітивши цю ознаку дозрівання квасолі, її варто зірвати і відправити на просушування. Якщо не встигнути це зробити вчасно, стручки розкриються, а насіння виявиться на землі. Просушку квасолі на насіння здійснюють в тінистому і добре провітрюваному місці.
Віддаєте перевагу здоровому харчуванню і хочете дізнатися, коли збирати врожай стручкової квасолі? Ця культура зовсім не вибаглива. Виростити, готувати і зберігати спаржу — дуже просто. На все піде мінімум часу, а користь від вживання страв з нею буде очевидною. А ви любите стручкову квасолю?
Відео — Як збирати стрчкову квасолю самостійно