Основні правила обрізання виноградної лози



Техніка обрізки винограду в достатній мірі відрізняється від обрізки дерев і кущів, адже це — ліана. Тому для поліпшення плодоношення санітарними і омолоджуючими заходами не обійтися. Потрібно регулярно вдаватися до кардинального проріджування лози. Уважно ознайомитеся з фото і описом техніки обрізки винограду. І тільки після цього приступайте до роботи.

Техніка обрізки винограду: детальний опис з фото

В останні роки виноград просувається все далі на північ, але частою причиною невдач і розчарувань виявляється неправильна обрізка.

Для початку визначтеся, для чого вам потрібен виноград. Якщо його головна функція — декорування будівель і різних опор, тобто зелена стіна, досить тільки санітарної обрізки. А плоди, які випадково з’явилися, будуть приємним доповненням до красивого листя. Але якщо ваше першорядне завдання — отримання врожаю, тоді доведеться набратися мужності і щорічно проводити правильну, радикальну обрізку винограду.

Техніка обрізки винограду: фото і опис

Головна порада початківцям, як обрізати виноград — постарайтеся обійтися мінімальною кількістю зрізів і зробити так, щоб молоді пагони розташовувалися в просторі рівномірно, наскільки це можливо. Щоб уявляти собі, що і як потрібно різати, спочатку розберемося в «устрої» виноградного куща. У виноградарстві прийнята певна термінологія, що не дивно, адже виноград — ліана.

Правильно обрізаний виноград чимось нагадує яблуню, сформовану як віяловий або двуплечий горизонтальний кордон, тільки потужний штамб майже повністю занурений в землю. Його так і називають — корнештамба, оскільки від нього відходить верхній ярус коренів — так звані росяні корені, а нижче розташовані глибокі і потужні шпори коріння. Від голови куща відходять плечі, або рукава — їх зазвичай не більше п’яти, оскільки так простіше розмістити виноград на плоскій опорі.

Положення рукавів в просторі зазвичай горизонтальне або похиле. Це аналоги скелетних гілок у плодових дерев. Від рукавів відходять більш молоді пагони, однорічні прирости (або лози), які легко дізнатися по світлій корі. Ось їх-то і треба регулярно і кардинально обрізати: у винограду рани на більш старій деревині заростають погано. Крім того, зайву кількість однорічних лоз потрібно прорідити — їх вирізають, а всі слабкі пагони видаляють. Як і у плодових дерев, у винограду теж бувають дзиги — вони виникають в нижній частині штамба, нижче рукавів, і пасинки, як у томатів.



Відео: Як обрізати виноград правильно

Першочергова задача при формуванні молодої рослини — створити гарний кущ. Подальша техніка обрізки винограду — підтримання балансу між зростанням і плодоношенням, а зробити це можна тільки «хірургічним» шляхом. Річні прирости винограду досягають 2-3 м довжини. А уявіть, що буде через рік, через два? Де ж винограду взяти сили на цвітіння і плодоношення? До того ж, кінці пагонів в середній смузі не визрівають, і їх все одно доведеться видаляти.

Як обрізати виноград правильно

Кращий строк обрізки винограду — осінь, перед укриттям куща, під час зняття з опор. При цьому температура повітря повинна бути вище нуля. Обрізати виноград навесні, як показує практика, непросто, так як така обрізка пов’язана з певними труднощами. У винограду в цей час занадто активний сокорух, так званий «плач». Рослина послаблюється, а патока може затікати на бруньки, в результаті чого вони не зможуть розкритися. Тому при весняній обрізці зрізи роблять на 1,5-2 см вище бруньки і похило, направляючи зріз від бруньки.

Виноград можна обрізати і на початку літа, коли сокорух стає менш інтенсивним.

Техніка обрізки винограду для початківців

І ось тепер найстрашніше з точки зору психології виноградаря- початківця – це правильна техніка обрізки винограду з щорічним вирізанням не менш половини пагонів. Критерій успіху — на кожен квадратний метр площі поверхні стіни або опори треба залишати приблизно 10 бруньок. Тобто, обрізати виноград потрібно, як показує практика, кардинально.

Урожай винограду утворюється тільки на однорічних лозах, які розвинулися на дворічній деревині. Основна обрізка відбувається на кінцях рукавів, де потрібно щорічно формувати плодову ланку. Вона складається з двох стрілок — обрізаних однорічних пагонів товщиною 7-10 мм, що несуть 10-12 бруньок. А також залишають пагон заміщення (його ми обрізаємо ще сильніше — до 3-4 бруньок), який продовжує зростання рукава в довжину. На ньому буде формуватися плодова ланка в наступному році. В процесі правильної техніки обрізання винограду, лози, які уже відплодоносили, потрібно вирізати на кільце.

Техніка обрізки винограду для початківців

У разі необхідності заміни рукава, його вирощують з молодих пагонів, що утворилися з голови куща. Навесні, коли розпустяться бруньки, можливо, доведеться виламати кілька пагонів — так, щоб на кожній стрілці їх число не перевищувало восьми.

У середній смузі непогано себе почуває виноград амурський, і хоча характерний присмак його плодів подобається не всім, отримати урожай цілком реально. А ось дівочий виноград п’ятилисточковий, широко використовуваний в ландшафтному дизайні, відноситься до іншого ботанічного роду. Плоди його неотруйні, але несмачні.

У літній період теж необхідно уважно поглядати на виноград і при необхідності втручатися. Кожна грона повинна добре освітлюватися сонцем, а занадто сильне зростання шкодить урожаю. Тому в разі потреби виламують зайві і слабкі пагони, і якщо провести цю операцію вчасно, то можна її виконати буквально голими руками. Пагони, що не несуть суцвіть, зазвичай виламують.

Відео: Обрізаємо виноград за всіма правилами агротехніки

У зростаючих пагонів завжди поникла верхівка, а коли зростання закінчується, верхівка випрямляється. Перед цвітінням проводять прищіпку, щоб стримати зростання і перерозподілити сили рослини. А в другій половині літа, коли ростові процеси уповільнюються, проводять чеканку. Це видалення секатором верхівок пагонів довжиною 30-40 см. Роблять це так, щоб над китицею залишалося ще кілька листків, які будуть її живити. Правильне і своєчасне обрізування сприяє кращому дозріванню плодів. Але в разі помилок рослина може постраждати, оскільки може погано підготуватися до зими. Пам’ятайте правило — сім разів відміряй, один раз відріж.

Радимо прочитати: Обрізка винограду для початківців

На цьому наша стаття «Техніка обрізки винограду: як самостійно сформувати виноградний кущ» підійшла до кінця. Сподіваємося, що за допомогою наших порад ви отримаєте гарний врожай винограду. Ще більше корисних порад для свого саду та городу ви можете прочитати на нашому сайті.  Нехай щастить і до нових зустрічей!