Томатний сік на зиму в домашніх умовах: прості і смачні рецепти приготування на зиму


Томатний сік на зиму в домашніх умовах: прості і смачні рецепти приготування на зиму




Томатний сік на зиму в домашніх умовах: прості і смачні рецепти приготування на зиму

Домашній томатний сік на відміну від магазинного, не містить шкідливих інгредієнтів. У ньому все тільки натуральне і корисне, та й готувати його не важко. Найскладніше — вибрати хороший рецепт, адже варіантів приготування дуже багато.

Рекомендуємо прочитати нашу статтю на тему: коли і як садити помідори у відкритий ґрунт.

Простий рецепт томатного соку через соковижималку

Рецепт томатного соку через соковижималку - фото.

Найпростіше зробити томатний напій в домашніх умовах за допомогою соковижималки. Для цього знадобиться:

  • суміш салатних і звичайних червоних томатів — 15 кг;
  • сіль кухонна — за смаком.

Помідори помити і при необхідності нарізати часточками, після чого пропустити через соковижималку. Отриманий напій поставити в емальованій каструлі на вогонь і довести до кипіння, після чого всипати сіль і варити ще деякий час. Для даної консервації може бути використана гаряча закрутка.

Сік з жовтих сортів помідорів

Гарний густий сік виходить з томатів сонячного кольору. Деякі господині роблять заготовку без солі і цукру, а потім додають ці інгредієнти безпосередньо перед вживанням напою.

Класичний же варіант рецепту включає ці компоненти, а також стиглі томати:

  • Помідори миють і нарізають великими часточками.
  • Вичавлюють з м’якоті сік за допомогою побутової техніки — соковижималки, блендера або електричної (ручної) м’ясорубки.
  • Рідину пропускають через сито або щільну марлю, щоб видалити залишки шкірки і великі шматки.
  • Сік виливають в каструльку і відправляють її на вогонь.
  • Додають за смаком цукор-пісок і поварену сіль.
  • Банки зі скла попередньо стерилізують.
  • Гарячий густий сік переливають в банки і заручують кришками.
  • Закрутку перевертають і вкривають щільною ковдрою.
  • Після повного охолодження сік переносять на відведене місце зберігання в прохолоду.

За таким рецептом виходить освіжаючий концентрований і цілющий томатний сік, який може зберігатися до декількох років, якщо дотримуватися всіх правил.

Томатний сік з болгарським перцем на зиму

Томатний сік з болгарським перцем

Зварений сік з помідорів на зиму можна заготовляти, додаючи різні овочі. Пропоную використовувати для приготування рецепт дуже смачного томату з перцем. Зробити таку суміш можна при заготівлі соку через м’ясорубку (шнекову вижималки), додаючи стручки перцю разом з томатами. Співвідношення продуктів приблизно 5: 2 (на 5 кг помідорів — 2 кг солодкого перцю).

В отриману рідину додають:

  • 9 штук перцю чорного горошком;
  • 1 столову ложку солі;
  • 3-4 столові ложки цукру;
  • 1 чайну ложку лимонної кислоти (я беру менше);
  • лавровий лист.

Спеції потрібно помістити в мішечок з марлі або спеціальне пристосування для їх заварювання, щоб вони не псували вигляд готового продукту. Проварюємо 5-10 хвилин, розливаємо в підготовлену тару і закручуємо.

Рецепт томатного соку з помідорів через м’ясорубку

Ще один варіант, який цікавить багатьох. Вся справа в тому, що ще не в кожному будинку можна зустріти соковижималку. Ось, тоді в голову і приходять ось такі не складні рецепти з використанням м’ясорубки.

Нам буде потрібно: На 7 літрів соку

  • Томати пропущені — 7 літрів
  • Сіль — 3 столові ложки без гірки
  • Цукровий пісок — 6 ст.ложек


Сорти в даному випадку використовують великі і м’ясисті. Природно без додаткової хімії. Ідеальним буде зібрати свій врожай, в крайньому випадком придбати помідори у бабусь.

Приготування:

  1. Вибрали відповідні плоди. Тоді можна приступити до їх обробки. Томати промиваємо під прохолодною водою. Розрізаємо на кілька частин і видаляємо плодоніжки. Складаємо перероблені помідори в посуд.
  2. Тепер коли томати заготовлені, займемося складанням м’ясорубки. Для соку все ж краще використовувати насадку для соковижималки. Подібна вставка є у будь-якої сучасної техніки.
  3. І акуратно пропускаємо через неї всі заготовлені заздалегідь овочі.
  4. Якщо у Вас немає такої насадки і подібної електро м’ясорубки, не варто засмучуватися. Пропустіть плоди через звичайне обладнання. Я називаю його варіантом радянських часів. Пам’ятаєте напевно таку, з ручною крутилкою. Так ось пропустіть через неї, а потім суміш протріть через сито. А далі починається процес варіння. Можна слідувати подальших рекомендацій, тут відмінностей вже ніяких не зустрінете.
  5. Отриману сиру масу вливаємо в об’ємну каструлю. Ставимо на середній вогонь, і доводимо до кипіння. Сік необхідно періодично помішувати. Під час кипіння на поверхні утворюється пінка, від якої обов’язково потрібно позбутися. Знявши її за допомогою шумівки або ложки.
  6. Тепер додамо необхідну кількість солі і цукру і продовжимо процес варіння. Час приготування після кипіння становить 15-20 хвилин.
  7. Поки сік доходить до готовності, займіться підготовкою банок. Простерилізуйте їх над парою або скористайтеся духовою шафою. Даний процес стерилізації я докладно описала в попередньому рецепті.
  8. Готову червону масу розливають по банках. Щільно закриваємо кришками або ж закручуємо. Перевертати ми їх не будемо, а просто залишимо до повного охолодження на столі.

Томатний сік «Пальчики оближеш»

Томатний сік «Пальчики оближеш» фото.

За цим рецептом готується готовий для вживання напій. У ньому вже міститься сіль і цукор, який закладається до смаку. Додається солодкий болгарський перець. Він привносить напою незвичайну нотку.

Нам знадобиться:

  • 5 кг томатів;
  • 1 кг болгарського перцю;
  • сіль і цукор за смаком;

Приготування:

  1. Готуємо овочі. Для цього, їх промиваємо під водою проточною. Вирізаємо у помідорів плодоніжки. Перець звільняємо і від плодоніжки, і від насіння. Нарізаємо плоди зручними за розміром шматочками. Прокручувати будемо на м’ясорубці, шматочки повинні вміщуватися в лоток для прийому продуктів.
  2. Збираємо м’якоть помідор і перцю в каструлю. Чекаємо закипання і проварюємо хвилин 5-6. Гарячу масу пробиваємо занурювальним блендером, до однорідності.
  3. Повертаємо каструлю на вогонь. Додаємо сіль і цукор. Проварюємо ще хвилин 5. Розливаємо гарячий сік по банках і закриваємо.
    Банки перевертаємо на кришку. Укутуємо і залишаємо остигати.

Сік з томатів з базиліком

Сік з томатів з базиліком

Буде потрібно:

  • по 50-70 грам солі і цукру;
  • пучок свіжого базиліка;
  • 4-5 кг стиглих томатів.
  1. Пряна трава надає напою додаткового смаку. Ароматна густа заготівля виходить, якщо брати переспілі і м’ясисті помідори. Можна брати і засушений базилік, але краще купити недавно зірвану зелень.
  2. Овочі миють і видаляють черешки. Перекручують в блендері або м’ясорубці. Для додання напою однорідності суміш пропускають через марлю або сито. Сік проварюють на вогні протягом 15-20 хвилин.
  3. Банки стерилізують, переливають в них гарячий сік і відразу закривають кришками. Перед закриттям банок в сік з томатів  додають цукор-пісок і велику сіль і гарненько розмішують до їх повного розчинення.

Сік томатний у соковарці

Сучасні господині можуть дозволити собі заготовити корисний сік з томатів в соковарці.

Для цього їм потрібно:

  • томати — 4 кг;
  • цукор — 1 ст. л .;
  • сіль — 0,5 ст. л.

Вимиті помідори порізати на шматочки і разом з іншими інгредієнтами завантажити в верхню частину соковарки. У нижню її чашу налити воду. Помідори треба помішувати через кожні 10 хв., перевіряючи заодно наявність води в нижній чаші. Як тільки весь сік віддасться, його ставлять на вогонь, кип’ятять і закручують.

Як приготувати томатний сік з часником

Корисна, смачна і незвичайна заготівля виходить з наступних інгредієнтів:

  • стиглі помідори улюбленого сорту — 11 кг;
  • кориця — 3 ч. л .;
  • цукор — 0,5 кг;
  • сіль — 170 г;
  • зубчики часнику — 6 шт .;
  • оцет — 275 мл;
  • червоний перець мелений — 1⁄2 ч. л .;
  • запашний перець — 25 шт .;
  • гвоздика — 5 бутонів;
  • горіх мускатний — за смаком.

Вимиті помідори пропустити через соковижималку. Отриманий сік закип’ятити, томити на повільному вогні 30 хв. Після цього всипати сіль і цукор, потримати ще хвилин 10 і додати інші спеції. Через 15 хв. можна розливати по тарі і закручувати.

Томатний сік на зиму без солі і цукру

Томатний сік на зиму без солі і цукру - фото.

Також ми спробуємо приготувати сік із нашого дитинства, до якого при продажі в магазинах на розлив додавалася сільничка. Тобто спочатку цей сік варили без додавання будь-яких приправ.

Вам знадобляться: на літрову банку — 1,3-1,4 кг соковитих томатів.

Приготування:

  1. Томати промийте та висушіть.
  2. Великі наріжте так, щоб вони помістилися в соковижималці.
  3. Пропустіть томати через соковижималку і перелийте сік в каструлю.
  4. Доведіть до кипіння і варіть при помішуванні протягом 10 хвилин.
  5. Розлийте в стерилізовані банки, накрийте стерилізованими кришками.
  6. Стерилізують банки в каструлі з водою або духовці: об’ємом 0,5 л — 10 хвилин, 1 л — 12 хвилин, 3 л — 15 хвилин.
  7. Засукайте. Укутайте банки теплою ковдрою і залиште в перевернутому вигляді до повного охолодження.

Відео: Найкращі рецепти приготування томатного соку

Надіємось вам сподобалась наша стаття. Ще більше про рецепти і консервацію ви можете прочитати на нашому сайті.