Томатний сік на зиму в домашніх умовах: прості і смачні рецепти приготування на зиму


Домашній томатний сік на відміну від магазинного, не містить шкідливих інгредієнтів. У ньому все тільки натуральне і корисне, та й готувати його не важко. Найскладніше — вибрати хороший рецепт, адже варіантів приготування дуже багато.
Рекомендуємо прочитати нашу статтю на тему: коли і як садити помідори у відкритий ґрунт.
Простий рецепт томатного соку через соковижималку
Найпростіше зробити томатний напій в домашніх умовах за допомогою соковижималки. Для цього знадобиться:
- суміш салатних і звичайних червоних томатів — 15 кг;
- сіль кухонна — за смаком.
Помідори помити і при необхідності нарізати часточками, після чого пропустити через соковижималку. Отриманий напій поставити в емальованій каструлі на вогонь і довести до кипіння, після чого всипати сіль і варити ще деякий час. Для даної консервації може бути використана гаряча закрутка.
Сік з жовтих сортів помідорів
Гарний густий сік виходить з томатів сонячного кольору. Деякі господині роблять заготовку без солі і цукру, а потім додають ці інгредієнти безпосередньо перед вживанням напою.
Класичний же варіант рецепту включає ці компоненти, а також стиглі томати:
- Помідори миють і нарізають великими часточками.
- Вичавлюють з м’якоті сік за допомогою побутової техніки — соковижималки, блендера або електричної (ручної) м’ясорубки.
- Рідину пропускають через сито або щільну марлю, щоб видалити залишки шкірки і великі шматки.
- Сік виливають в каструльку і відправляють її на вогонь.
- Додають за смаком цукор-пісок і поварену сіль.
- Банки зі скла попередньо стерилізують.
- Гарячий густий сік переливають в банки і заручують кришками.
- Закрутку перевертають і вкривають щільною ковдрою.
- Після повного охолодження сік переносять на відведене місце зберігання в прохолоду.
За таким рецептом виходить освіжаючий концентрований і цілющий томатний сік, який може зберігатися до декількох років, якщо дотримуватися всіх правил.
Томатний сік з болгарським перцем на зиму
Зварений сік з помідорів на зиму можна заготовляти, додаючи різні овочі. Пропоную використовувати для приготування рецепт дуже смачного томату з перцем. Зробити таку суміш можна при заготівлі соку через м’ясорубку (шнекову вижималки), додаючи стручки перцю разом з томатами. Співвідношення продуктів приблизно 5: 2 (на 5 кг помідорів — 2 кг солодкого перцю).
В отриману рідину додають:
- 9 штук перцю чорного горошком;
- 1 столову ложку солі;
- 3-4 столові ложки цукру;
- 1 чайну ложку лимонної кислоти (я беру менше);
- лавровий лист.
Спеції потрібно помістити в мішечок з марлі або спеціальне пристосування для їх заварювання, щоб вони не псували вигляд готового продукту. Проварюємо 5-10 хвилин, розливаємо в підготовлену тару і закручуємо.
Рецепт томатного соку з помідорів через м’ясорубку
Ще один варіант, який цікавить багатьох. Вся справа в тому, що ще не в кожному будинку можна зустріти соковижималку. Ось, тоді в голову і приходять ось такі не складні рецепти з використанням м’ясорубки.
Нам буде потрібно: На 7 літрів соку
- Томати пропущені — 7 літрів
- Сіль — 3 столові ложки без гірки
- Цукровий пісок — 6 ст.ложек
Сорти в даному випадку використовують великі і м’ясисті. Природно без додаткової хімії. Ідеальним буде зібрати свій врожай, в крайньому випадком придбати помідори у бабусь.
Приготування:
- Вибрали відповідні плоди. Тоді можна приступити до їх обробки. Томати промиваємо під прохолодною водою. Розрізаємо на кілька частин і видаляємо плодоніжки. Складаємо перероблені помідори в посуд.
- Тепер коли томати заготовлені, займемося складанням м’ясорубки. Для соку все ж краще використовувати насадку для соковижималки. Подібна вставка є у будь-якої сучасної техніки.
- І акуратно пропускаємо через неї всі заготовлені заздалегідь овочі.
- Якщо у Вас немає такої насадки і подібної електро м’ясорубки, не варто засмучуватися. Пропустіть плоди через звичайне обладнання. Я називаю його варіантом радянських часів. Пам’ятаєте напевно таку, з ручною крутилкою. Так ось пропустіть через неї, а потім суміш протріть через сито. А далі починається процес варіння. Можна слідувати подальших рекомендацій, тут відмінностей вже ніяких не зустрінете.
- Отриману сиру масу вливаємо в об’ємну каструлю. Ставимо на середній вогонь, і доводимо до кипіння. Сік необхідно періодично помішувати. Під час кипіння на поверхні утворюється пінка, від якої обов’язково потрібно позбутися. Знявши її за допомогою шумівки або ложки.
- Тепер додамо необхідну кількість солі і цукру і продовжимо процес варіння. Час приготування після кипіння становить 15-20 хвилин.
- Поки сік доходить до готовності, займіться підготовкою банок. Простерилізуйте їх над парою або скористайтеся духовою шафою. Даний процес стерилізації я докладно описала в попередньому рецепті.
- Готову червону масу розливають по банках. Щільно закриваємо кришками або ж закручуємо. Перевертати ми їх не будемо, а просто залишимо до повного охолодження на столі.
Томатний сік «Пальчики оближеш»
За цим рецептом готується готовий для вживання напій. У ньому вже міститься сіль і цукор, який закладається до смаку. Додається солодкий болгарський перець. Він привносить напою незвичайну нотку.
Нам знадобиться:
- 5 кг томатів;
- 1 кг болгарського перцю;
- сіль і цукор за смаком;
Приготування:
- Готуємо овочі. Для цього, їх промиваємо під водою проточною. Вирізаємо у помідорів плодоніжки. Перець звільняємо і від плодоніжки, і від насіння. Нарізаємо плоди зручними за розміром шматочками. Прокручувати будемо на м’ясорубці, шматочки повинні вміщуватися в лоток для прийому продуктів.
- Збираємо м’якоть помідор і перцю в каструлю. Чекаємо закипання і проварюємо хвилин 5-6. Гарячу масу пробиваємо занурювальним блендером, до однорідності.
- Повертаємо каструлю на вогонь. Додаємо сіль і цукор. Проварюємо ще хвилин 5. Розливаємо гарячий сік по банках і закриваємо.
Банки перевертаємо на кришку. Укутуємо і залишаємо остигати.
Сік з томатів з базиліком
Буде потрібно:
- по 50-70 грам солі і цукру;
- пучок свіжого базиліка;
- 4-5 кг стиглих томатів.
- Пряна трава надає напою додаткового смаку. Ароматна густа заготівля виходить, якщо брати переспілі і м’ясисті помідори. Можна брати і засушений базилік, але краще купити недавно зірвану зелень.
- Овочі миють і видаляють черешки. Перекручують в блендері або м’ясорубці. Для додання напою однорідності суміш пропускають через марлю або сито. Сік проварюють на вогні протягом 15-20 хвилин.
- Банки стерилізують, переливають в них гарячий сік і відразу закривають кришками. Перед закриттям банок в сік з томатів додають цукор-пісок і велику сіль і гарненько розмішують до їх повного розчинення.
Сік томатний у соковарці
Сучасні господині можуть дозволити собі заготовити корисний сік з томатів в соковарці.
Для цього їм потрібно:
- томати — 4 кг;
- цукор — 1 ст. л .;
- сіль — 0,5 ст. л.
Вимиті помідори порізати на шматочки і разом з іншими інгредієнтами завантажити в верхню частину соковарки. У нижню її чашу налити воду. Помідори треба помішувати через кожні 10 хв., перевіряючи заодно наявність води в нижній чаші. Як тільки весь сік віддасться, його ставлять на вогонь, кип’ятять і закручують.
Як приготувати томатний сік з часником
Корисна, смачна і незвичайна заготівля виходить з наступних інгредієнтів:
- стиглі помідори улюбленого сорту — 11 кг;
- кориця — 3 ч. л .;
- цукор — 0,5 кг;
- сіль — 170 г;
- зубчики часнику — 6 шт .;
- оцет — 275 мл;
- червоний перець мелений — 1⁄2 ч. л .;
- запашний перець — 25 шт .;
- гвоздика — 5 бутонів;
- горіх мускатний — за смаком.
Вимиті помідори пропустити через соковижималку. Отриманий сік закип’ятити, томити на повільному вогні 30 хв. Після цього всипати сіль і цукор, потримати ще хвилин 10 і додати інші спеції. Через 15 хв. можна розливати по тарі і закручувати.
Томатний сік на зиму без солі і цукру
Також ми спробуємо приготувати сік із нашого дитинства, до якого при продажі в магазинах на розлив додавалася сільничка. Тобто спочатку цей сік варили без додавання будь-яких приправ.
Вам знадобляться: на літрову банку — 1,3-1,4 кг соковитих томатів.
Приготування:
- Томати промийте та висушіть.
- Великі наріжте так, щоб вони помістилися в соковижималці.
- Пропустіть томати через соковижималку і перелийте сік в каструлю.
- Доведіть до кипіння і варіть при помішуванні протягом 10 хвилин.
- Розлийте в стерилізовані банки, накрийте стерилізованими кришками.
- Стерилізують банки в каструлі з водою або духовці: об’ємом 0,5 л — 10 хвилин, 1 л — 12 хвилин, 3 л — 15 хвилин.
- Засукайте. Укутайте банки теплою ковдрою і залиште в перевернутому вигляді до повного охолодження.
Відео: Найкращі рецепти приготування томатного соку
Надіємось вам сподобалась наша стаття. Ще більше про рецепти і консервацію ви можете прочитати на нашому сайті.