Виноград Мускат блау: вирощування, догляд та характеристика даного сорту винограду


Любителі смачного і ароматного вина віддають перевагу мускатним сортам винограду. Вони відрізняються тим, що саме з них виноградарі можуть отримати гідний напій, що перевершує інші за своїми якостями. Саме до такого сорту і відноситься виноград Мускат Блау.
Також радимо прочитату статтю про обрізку винограду на нашому сайті.
Опис сорту винограду Мускат Блау
Батьківщиною рослини є Швейцарія. Розроблено селекціонером Шарлем Гарньє в 30 роках мину
лого століття. Він отримав його шляхом змішування Гарньє 15-6 і Перлі Нуар. Вони були досить популярні в середині 19 століття в Греції, де виробляли якісні винні напої.
В ході діяльності селекціонери змішували мускати з іншими різновидами і отримували нектари поганої якості — мускатель. Мускат Блау високо цінується фахівцями і любителями якісного вина. Вирощується в Швейцарії, за її межами і в Бельгії. Відноситься до універсальних сортів, який можна вживати в чистому вигляді або робити різноманітні напої. У ягодах знаходяться ферменти тернопоїдного характеру, які розташовуються як усередині шкірки, так і біля неї. Навіть якщо наблизитися до лози, то можна вловити неймовірний запах.
Мускат блау вважається «складним гібридом». Це означає, що в його походження входять сорти винограду, що належать до кількох різних видів. Незважаючи на те, що він має таку назву, насправді не існує сортів Мускат, тісно пов’язаних з Мускат Блау. Виноград є результатом схрещування Гарньє 15-6 і Перлі Нуар, причому обидва сорти є міжвидовими схрещуваннями зі складними лініями.
Гарньє 15-6 — це схрещування Вільяр-нуар, розроблене на південному заході Франції Бертилем сейв і Віктором Вільяром, і виноград Vitis vinifera Müller-Thurgau, розроблений швейцарським селекціонером Германом Мюллером. Вільяр-нуар є схрещуванням Сейбел і Les Subéreux, до складу якого входять Vitis labrusca і Vitis riparia і Vitis rupestris. Мюллер-Тургау є схрещуванням двох сортів вініфера, Ріслінга і Мадлен Рояль.
Perle noire є схрещуванням іспанського столового винограду Vitis vinifera Teneron і Seyve-Villard 12-358, який сам по собі є складним гібридом з сортів Seibel Les Subéreux і Seibel 6468.
Смак у даного виду винограду вишуканий і солодкуватий. У ньому є досить велика кількість фітонцидів, які благотворно впливають на організм людини і покращують роботу шлунково-кишкового тракту.
Зовнішня характеристика куща виглядає наступним чином:
- Грона середнього розміру і овальної форми;
- Плоди мають вагу до 350 грам кожен;
- М’якоть має яскравий фіолетовий колір;
- Листя з зубчастими краями жовтуватого відтінку;
- Зростає кучерявим способом;
- Максимальна висота становить десять метрів.
Селекціонери виділяють інші види мускатних сортів, з якими може позмагатися Мускат Блау:
Донський
Дозріває до чотирьох місяців. Головною особливістю є велика висота. Характеризується високим наявністю цукру в ягодах і високою врожайністю. Самі ягоди темно-фіолетового, майже чорного кольору, невеликого розміру. Добре пристосовується до погодних умов.
Новошахтинський
Йому немає необхідності залучати ос для запилення, так як він володіє двостатевими квітками. Кожурка досить м’яка і майже не відчувається при поїданні. Володіє високим ступенем морозостійкості.
Плевен
Рівень цукру тут менше, ніж у Донському сорті і становить близько 25% від загальної маси. Він може позмагатися з Мускат Блау, так як він має велику стійкість до кліматичних умов і відмінно пристосовується до морозів і спекотної, посушливій погоді. Дозрівання відбувається дуже рано.
Білий
Батьківщиною рослини визнаний Єгипет. Повне дозрівання відбувається за п’ять місяців. Винороби використовують його для створення десертних винних напоїв. На відміну від вищеописаних сортів, він схильний до морозів і може отримати інфекційні захворювання. Однак гібриди Білого сорту володіє морозостійкістю і легко переносять хвороби.
Садівники рідко вибирають мускатні сорти винограду, так як вони дуже примхливі і складно піддаються вирощування. Зазвичай вони віддають перевагу сорту Мускат Блау, тому що він має відмітний аромат і смак.
Особливості вирощування сорту винограду Мускат Блау
Садівникові необхідно своєчасно проводити обрізку Мускат Блау. При дозріванні великої кількості плодів, гілка може нахилитися і ягоди не доспіють і матимуть кислуватий смак. Сорт любить теплоту і жаркий клімат, тому садити його в північних регіонах Росії не варто. У разі його посадки в холодних умовах, необхідно забезпечити всі умови для комфортного вирощування. Садити його рекомендується на сонячній стороні земельної ділянки. В такому випадку, досягнення двометрового зросту забезпечено. При похолоданні або суворих кліматичних умовах необхідно укрити паростки спеціальним, захисним матеріалом.
Особливості догляду за виноградом
Необхідно регулярно перевіряти стан грунту, проводити щоквартальну підгодівлю і поливати його час від часу. У суху і жарку погоду полив повинен проводитися три рази в тиждень. У дощову погоду зрошення скорочується в кілька разів.
Птахи і інші ссавці можуть нападати на кущ. Для його захисту рекомендується вкрити лози тканиною або спеціальними мішечками.
Якщо виноградар помітив дозрілі плоди, негайно збирати їх не рекомендується. Краще почекати до жовтня, коли вони до кінця доспіють і придбають остаточний солодкий присмак.
Шкідники часто скупчуються на внутрішній і зовнішній стороні листочків, тому їх рекомендується час від часу ретельно оглядати.
Якщо опадає листя, то не можна допускати щоб вони залежувалася. Довгий лежання листя на землі навколо винограду сприятиме загнивання грунту. Якщо таке вже сталося, то слід негайно замінити на новий грунт.
Поради з вирощування Мускату блау
Сорт має морозостійкість і добре пристосовується до жарким умов. У холодних регіонах його рекомендується садити в теплицях.
Існує кілька порад з вирощування, які допоможуть якісно розвести мускат Блау:
- Уникати перевантаження гілок.Слід періодично збирати певну кількість ягід для полегшення лози. В іншому випадку, відбудеться подрібнення плодів і зниження рівня врожайності.
- Періодично проводити підгодівлю грунту і кореневої системи. Досвідчені виноградарі вибирають комплексні добрива, які поєднують в собі мінерали і вітаміни.
- Якщо задалося посушливе літо, то необхідно забезпечити рясний полив, але слід уникати переливів, які посприяють загнивання кореневої системи і стебел. Саме з цієї причини не можна залишати опале листочки на землі.
- Кожні три місяці проводити профілактику від шкідників і хвороб.
- Мускат Блау дуже привабливий для ос і бджіл. Щоб уникнути раптового нападу комах, рекомендується вкривати лози марлевою тканиною.
Хвороби і шкідники сорту Мускат блау
Мускат Блау володіє хорошими захисними характеристиками. Він може переносити холоду до -30 градусів, не втративши своїх естетичних властивостей.
Для захисту від грибкових захворювань рекомендується обприскувати чагарники спеціальними препаратами хімічного і біологічного походження.
Відмінною особливістю при виборі сорту винограду є те, що для Мускат Блау байдуже в якому грунті він посаджений і виростає.
У літній період він часто піддається нападу ос. Щоб уникнути псування стиглих ягід, необхідно вкривати лози спеціальною сіткою або марлевою тканиною.
Переваги у вирощуванні винограду Мускат Блау
Мускат Блау користується широкою популярністю серед садівників. Це пояснюється наступними перевагами сорти:
- Догляд складається з простих етапів, з якими може впоратися навіть початківець садівник;
- Має велику стійкість до хвороб і шкідників;
- Великі ягоди, які мають смачну м’якоть.
Незважаючи на велику кількість плюсів, не кожен садівник вирішиться Мускат Блау. Це пояснюється тим, що він дуже вибагливий у догляді і вимагає певних старань і вкладень. Однак знаходяться сміливі фермери, які садять його завдяки ароматного смаку і стиглим ягодам.
Такий сорт дійсно має високий ступінь примхливістю, проте дослідження в галузі селекції не стоять на місці. Селекціонери регулярно виводять нові сорти рослин, в тому числі і Мускат Блау. Гібридні чагарники відрізняються високим ступенем стійкості до шкідників і інфекційних захворювань.
Виноград мускат Блау можна вживати як в свіжому вигляді, так і використовувати для приготування винного напою. Однак винороби відзначають, що при віджиманні виділяється занадто мало рідини. Даний недолік затьмарює прекрасний мускатний смак одержуваного вина.
В даному відео ви дізнаєтеся про те, який мускатний сорт винограду найкращий:
Надіємось , що вам сподобалась наша стаття. Читайте більше про виноградство на нашому сайті.