Коли і як копати моркву і буряк для зберігання на зиму в домашніх умовах



Питання, а точніше цілих два питання, які мучать багатьох дачників — коли приступати до викопування столового буряка і коли починати прибирати морква з грядки? Поспішати з цим не хоче ніхто, але і спізнюватися теж бажання немає.

Коли і як копати моркву і буряк для зберігання на зиму в домашніх умовах

Вся справа в тому, що від правильних і найбільш підходящих термінів збирання цих, по суті, найпростіших коренеплодів, залежить дуже багато чого: і смак коренеплодів, і їх якість при переробці та споживанні в свіжому вигляді і вміст вітамінів. Якщо рано викопати, вони (вітаміни) в них накопичитися не встигнуть, і звичайно ж, тривалість зберігання коренеплодів знизиться. Адже викопавши або занадто рано, або занадто пізно, можна в розпал зими отримати гниючі коренеплоди, тобто банально втратити урожай.

Дуже багато залежить від простих написів на упаковочках з насінням. Там чорним по білому зазначено, скільки днів має пройти від появи перших сходів до викопування коренеплодів. Звичайно, тут вторгається сама природа: адже літо може бути жарким і з достатком вологи, і тоді терміни на упаковці можуть досить точно збігтися. А може воно бути прохолодним і позбавленим додаткової вологи у вигляді дощу, і тоді коренеплоди дозріють пізніше і, відповідно, викопувати їх потрібно буде пізніше.

Давайте в усьому не поспішаючи розберемося, і тоді, я просто в цьому впевнений, до завершення матеріалу ви вже будете абсолютно точно знати, коли викопувати і моркву, і столовий буряк.

Радимо прочитати статтю про хвороби моркви на нашому сайті.

Коли викопувати моркву і буряк з грядки

Культивування моркви і буряка проходить приблизно однаково і тут якихось особливих висновків не зробиш. Але ось в самому кінці переважна більшість городників все ж сходиться до єдиної думки — викопувати моркву потрібно після самих перших заморозків, а буряк — обов’язково виключивши навіть найменші, інакше лежати вона точно не буде.

Взагалі, в цьому частка істини, звичайно ж, є. Що стосується моркви, то вона може перенести заморозки, її викопувати можна навіть після першого осіннього снігу, вона не промерзне. Однак, щоб промерзання моркви не відбулося вже точно, потрібно піти на невелику хитрість: слід походити по городу і гарненько прим’яти бадилля моркви до грунту. Цей спосіб новим назвати точно не можна, зате він дозволяє моркві пройти всі стадії її підготовки  до зберігання. Давно вже помічено, і це перевірено не раз і не два, що якщо проводити викопування моркви до морозу, то зберігається вона буде на 30% менше, ніж при викопуванні після.

Що стосується столового буряка, то, як ми вже згадували, всі одноголосно переконані в тому, що до перших заморозків буряк вже як мінімум повинен бути висмикнутим з грунту. Хоча, з іншого боку, якщо стоїть нормальна осінь і суха погода без дощу, то їдальній буряк в грунті себе почуває досить прекрасно: в грунті він збережеться набагато краще, ніж викопаний заздалегідь в погребі чи підвалі. Та й лежкість буряка подальша, як мінімум, на 50% підвищується.

Зовсім інша справа, коли осінь спостерігається дощова. Тут вкрай висока ймовірність того, що коренеплоди наберуть таку кількість непотрібної їм вологи, що почнуть псуватися при зберіганні. Зрозуміло, що якщо затягнути з викопкой столового буряка у вологий сезон, то вона буде зовсім непридатна до зберігання. Ось тут і виявляються праві городники, які не ризикують даремно і не чекають збільшення пари грамів, а викопують буряк, як тільки настає загроза першого морозу, або коли починають лити холодні осінні дощі.



Термін викопування моркви і буряка цілком може залежати і від регіону вирощування. Так, якщо ви житель південного регіону, то і викопування буде проводитися пізніше, центрального — в середні терміни, а північного — в найбільш ранні. Орієнтуватися треба і на прогнози регіону вирощування буряка: так, якщо метеорологи віщують сильні заморозки, то чого ж чекати? І про терміни дозрівання сорту теж треба думати (про що ми вже писали).

Коли найкраще викопувати моркву і буряк?

Викопування моркви для зберігання на зиму

Сигналом до викопування моркви може бути пожовтіння нижніх і середніх листочків. Не варто втрачати часу дарма, можна просто витягти коренеплід з землі і оглянути його уважніше. Якщо на ньому є найтонші білосніжні ниточки-корішки, то коренеплід цілком готовий до збирання. У тому випадку якщо на коренеплоді помітили тріщини, то викопувати потрібно всю партію і як можна швидше — морква починає вже переростати. Що до термінів збирання, то оптимально — це друга половина вересня, ближче до жовтня.

Визначившись з термінами, можна приступати до викопування моркви. Для цього краще вибрати погожий сонячний день, природно, пару днів її не поливати, в день викопування грунт повинен бути також сухий.

Легко проводити викопування моркви вилами: так не тільки легше, але і моркві можна нанести мінімальну кількість травм. Копати можна удвох: один піддягає вилами і злегка витягає морква на поверхню, а інший за кінчики вже остаточно дістає її з землі. Далі руками, а не ножем або чимось іншим можна спробувати зчистити бруд з моркви і укласти на грунт рівні по довжині коренеплоди або відкласти в сторону ті, які підуть на наступний рік на виробництво насіння, на зберігання для вживання в їжу.

Після викопування гарненько огляньте коренеплоди: ті, що мають ознаки пошкоджень, потрібно відразу пустити в переробку або з’їсти в свіжому вигляді, а цілісінькі і повноцінно розвинені відправити на зберігання або в окремий ящичок на посадку (в якості насіння).

Щодо ради залишити на грядці морква сушитися прямо з бадиллям, я б посперечався. На мій погляд, потрібно відразу відрізати більшу частину бадилля, залишивши прирости довжиною в пару сантиметрів максимум, а краще прибрати їх зовсім, залишивши коренеплоди на пару годинок просушитися (в іншому випадку бадилля буде відтягувати вологу з коренеплоду). Далі відправляємо моркву в темне місце годин на п’ять або шість, там вона охолоне і остаточно підготується до зберігання.

Після викопування приступаємо до опису порядку зберігання моркви. Варіантів тут, насправді, маса. Природно, найоптимальніше приміщення для зберігання моркви — це льох або підвал, там температура якраз близько +4 градусів, а вологість на рівні 80%. На балконі, скажімо, в пакетах, тривалий період моркву зберігати не можна, вона просто почне там гнити. А якщо балкон не засклений і не нагрівається, то вона просто замерзне і загине.

Прекрасний варіант — це льох, в ньому споруджуються полки, обробляються 2-х% мідним купоросом, на них встановлюються ящики і укладається морква, пересипана сухою і чистою тирсою. Замість тирси можна використовувати сухий і теж чистий річковий пісок, цілком підходящий варіант (тільки щілини скриньок тоді повинні бути мінімальними, щоб пісок не прокидався).

У готельних випадках коренеплоди моркви все ж зберігають на балконах засклених, але без опалення. Спершу їх занурюють в суміш глини, дають їй засохнути, і така морква може спокійно пролежати всю зиму, якщо вона не буде критично холодної.

У приміщеннях з невеликою вологістю, простіше кажучи, сухих приміщеннях, моркву можна зберігати і в звичайних пакетах, але вентильованих, з заздалегідь проробленими в них дірочками, пересипавши коренеплоди тирсою.

У підвалах моркву зберігають, відводячи під неї ділянку, зазвичай огороджений свіжими чистими дошками. На підлогу потрібно укласти також сухі і свіжі дошки, а на них розмістити, наприклад, полин шаром в 3-4 см. Полин здорово відлякує мишей, і вони її не чіпають всю зиму.

Якщо немає засіки, то моркву можна зберігати теж в підвалі, але в свіжих дерев’яних скриньках, пересипаними тирсою і прихованих поліетиленовою плівкою, для того щоб вона не випаровувала зайву вологу, тому що в підвалі зазвичай теплі.

Викопування моркви

Викопування буряку для зберігання на зиму

Копати його бажано до зниження температури , до від’ємних значень і до сезону рясних опадів. Що стосується календарного періоду, то він випадає зазвичай на середину вересня і триває до самої середини жовтня.

Викопувати столовий буряк потрібно в погожий сонячний день, коли грунт сухий і позбавлений надлишком вологи.Ні в якому разі не викопуйте буряк раніше зазначеного терміну. Вся справа в тому, що приблизно з кінця серпня і до початку вересня в м’якоті буряка накопичується максимальна кількість цукру і інших найважливіших корисних елементів.

Сигналом до викопування буряків зазвичай є невеликі горбки, якщо придивитися, їх добре видно. Горбки знаходяться на самій поверхні коренеплодів (це знак, що пора викопувати).

Крім того, звичайно ж, потрібно стежити за прогнозом погоди, звертати увагу на листові пластинки: на них, як і на коренеплодах, також з’являються нарости — це явна ознака того, що буряк дозрів. Слід також підкопнути один овоч і розглянути його з усіх боків, так теж легко зрозуміти, дозрів буряк чи ні.

Оптимальний період (ми коротко вказували на це вище) — осінній день з плюсовою температурою і сухим ґрунтом — ось погода, призначена саме для викопування буряків.

Викопувати столовий буряк, на мій погляд, зручніше вилами: так менше пошкоджень на коренеплодах. Після викопування видаліть бадилля з коренеплоду, щоб він не сох, залишивши лише пеньок завдовжки в сантиметр (не відривайте бадилля руками, так ви можете пошкодити сам коренеплід), після чого розкладіть коренеплоди на сонечку для просушування протягом декількох годин.

Викопування буряка

Важливо! Коренеплоди столового буряка, які підлягають зберіганню, мити ні в якому разі не можна. Замість цього ретельно огляньте кожен, як і в випадку з морквою, і на зберігання залиште тільки ті коренеплоди, які не мають пошкоджень і хоча б виглядають цілком здоровими.

Отже, їдальній буряк, який ви відсортували і очистили від грунту акуратно, рукавичкою, а не скребком, розкладіть в будь-якому сухому приміщенні, де є гарне провітрювання і немає прямих сонячних променів, які б потрапляли на буряк. У такому приміщенні буряк повинен пролежати днів 6-7, так коренеплоди повністю висохнуть і будуть готові до зберігання. Після цього коренеплоди можна сміливо переносити в будь-яке сховище на зимівлю.

Зберігати буряк можна також, як і морква, в підвалі або льосі, в ідеалі там температура повинна бути від 0 до +2 градусів тепла і вологість на рівні 90%. Якщо буде тепліше, то коренеплоди можуть почати досить швидко в’янути, розвинеться гниль і інші хвороби, в загальному, урожай може бути втрачений. Особливо чутливий їдальній буряк до високої температури в самому початку зберігання, тоді навіть при +4 градусах тепла у неї почне рости бадилля, і приблизно місяць її потрібно тримати при температурі близько одного градуса вище нуля, і не більше.

Обов’язково приділіть увагу і циркуляції повітря в сховищі, це стосується і зберігання моркви, і зберігання буряків. В ідеалі вентиляція повинна бути природною, а засіки, де зберігається буряк, повинні бути підняті над підлогою хоча б на 5-10 см, щоб повітря проходило і там. Такий нехитрий прийом дозволить постійно охолоджувати коренеплоди, не буде сприяти утворенню гнилей та інших неприємностей.

Відео: Коли правильно прибирати моркву та буряк

Надіємось , що вам сподобалась наша стаття. Ще більше про город ви зможете прочитати на нашому сайті.