Як виростити хрін Катран у себе на ділянці



Хрін Катран належить до групи багаторічних рослин, сімейства Капустяних. Відрізняється культура не тільки зовнішнім виглядом від звичайного хрону, але і смаковими якостями. Рослина не вибаглива, але, щоб вона тривалий час прикрашало собою територію, потрібно дотримуватися нескладних правил.

Хрін Катран: опис зовнішнього виду рослини

Хрін Катран: опис зовнішнього виду рослини

Катран або Катран Приморський, як його ще називають, є трав’янистим рослиною. Виростає в вигляді кущика, висота якого досягає майже 70 см. Коренева система має циліндричну форму. Основний і єдиний корінь виростає в діаметрі до 10 см. М’якоть біла, щільна.

У природі існує безлічі різних сортів хрону Катран, але самими популярними є:

  • путєвидний;
  • східний;
  • степовий або татарський;
  • морський;
  • кримський.

Катран: вирощування з насіння

Кущ хрону Катрана формує розетки, які злегка підняті вгору. Квіточки білого відтінку, всі вони однакового розміру. У розпущеному вигляді діаметр бутонів не перевищує 1 см. По закінченню цвітіння на їх місці формуються плоди у вигляді подовжених стручків.
Батьківщиною цієї дивної рослини є узбережжя Чорного, Азовського морів і Атлантики. Рідше його можна побачити на землях Кавказу.

Катран: вирощування з насіння

Стратифікація насіння Катрана в домашніх умовах

Посадити і виростити цей вид хрону на ділянці зможе навіть школяр. Все це обумовлено не вередливістю культури. Головне, правильно підготувати посадковий матеріал і володіти інформацією правильної посадки зерен.

Стратифікація насіння Катрана в домашніх умовах

Як виростити хрін Катран у себе на ділянці

Важливим моментом при розмноженні катрана насінням, є стратифікація:

  1. Спочатку потрібно замочити зерна в чистій воді, температура якої від +180 С до +200 С. Також можна використовувати розчин марганцівки (1%).
  2.  Через дві години посадковий матеріал перекласти на тканинну серветку, а потому кілька хвилин перемішати його з дрібнозернистим, вологим піском.
  3. Отриману суміш тримати при нульовій температурі повітря від 3 до 4 місяців. Прекрасним варіантом є нижня полиця холодильника або підвал.


Вибір місця для посадки хрону Катран

Посадку насіння краще всього здійснювати на піщаних, суглинних грунтах. Грунт повинен також бути з мінімальними показниками кислотності. У важких субстратах зерна дуже погано проростають, а дорослі рослини здатні втрачати свій зовнішній вигляд, що негативно позначається на поживних властивості корінця. Оптимальним місцем є ділянки, де дуже близько проходять підземні води.

Правила посіву зерен

Правила посіву зерен

Перед тим як приступити до процедури, потрібно підготувати місце для посадки. Перше, що буде потрібно зробити — це перекопати грядку. Потім внести на 1 кв.м від 3 до 4 кг перегною. Якщо немає можливості використовувати органіку, то замінити її можна, можливо покупними добривами на основі фосфору або калію. Прекрасним варіантом є «Кеміра -Супер», «Азофоска». Сіяти зерна потрібно на глибину не більше ніж 3 см. Оптимальною шириною між рядками вважається близько 65 см. Посадку проводять стрічковим методом. У кожній з них треба сформувати 3 стрічки, вони повинні розташовуватися на відстані в 35 см. Ширина між самими стрічками повинна бути в межах 65 см.

Після посадки ділянку мульчують. Для цього можна використовувати торф або перегній. Особливо важлива мульча, якщо посів проводитися не навесні, а восени. Повторно покривають рядки перегноєм відразу після того, як з’явилися перші сходи.

Відео: Посадка хрону Катран у відкритий грунт

Правильний догляд за хроном Катран

Після посіву насіння грядку залишають у спокої до появи перших сходів. Потім настає час копіткої праці.

Вирощування цибулі шніт з насіння не вимагає особливих навичок. Її вважають за краще бачити у себе на ділянці не тільки городники, але і садівники. І все з-за того, що рослина відрізняється неймовірно красивим зовнішнім виглядом. Рослина не вибаглива, тому користується особливим попитом у дачників.  Більше читайте в нашій статті.

Зрошення

Зрошення

Перші сходи треба ретельно поливати відстояною водою, а вже після появи двох пар листочків, їх потрібно прорідити. Оптимальною відстанню між екземплярами вважається 30 см.У посушливий період року рослини зрошують часто. Починаючи з травня місяця полив збільшують. Якщо на вулиці тривалий час тримається висока температура повітря і не спостерігаються дощі, то зрошення проводять мінімум два рази на тиждень.

Розпушування грунту

Дану процедуру проводять часто, особливо якщо рослини ще маленькі. Рихлити грунт потрібно не сильно глибоко, інакше можна порушити кореневу систему.

Підживлення хрону Катран

Розпушування грунтуПершу партію добрива вносять в той час, коли проводять проріджування. Для цього використовують селітру. На 1 кв.м. рекомендується вносити до 10 г препарату. Другу підгодівлю здійснюють після появи 5 листочків 15 г калійної солі і 7 г селітри.
Якщо є можливість, то удобрювати Катран краще всього рідкими препаратами.

Підвищення врожайності

Підвищення врожайності
Щоб корінці були максимально товстими і довгими, необхідно на другий рік зрізати головку рослини на 3 см. Після цього культура не буде витрачати всі свої сили на розвиток квітконосу, а віддасть їх для формування коренеплоду.

Прибирання врожаю хрону Катран

Викопувати корінці потрібно восени. Краще всього це робити в останній тиждень вересня. Перед тим як приступити до процедури, потрібно від самого початку зрізати всі листочки. Таким чином буде легше визначити, де знаходиться корінець і не пошкодити його.
Збір врожаю можна проводити вже в перший рік після посадки хрону.При правильному догляді з 1 кв.м. можна викопати до 1 кг врожаю. Щоб продукт як можна довше полежав, корінці рекомендується помістити у вологий пісок. Ємність з хріном тримають при низьких температурах повітря.

Добре підходить для цього льох або підвал. Саме в цих місцях показники вологості знаходяться в межах 85%.
Зелену масу і коренеплоди використовують як в медицині, так і в кулінарії. Молоді листочки додають в салати в сирому вигляді, а пагони варять або готують на пару, як спаржу. З корінців роблять приправу — хрін, і додають в консервацію. Деякі запікають коренеплоди в духовці. Завдяки високій температурі повітря вони стають дуже м’якими і соковитими. Такі овочі менш гострі, це дає можливість вживати їх людям із захворюваннями шлунка.

Хрін Катран — це унікальне рослина, яка стане справжньою знахідкою на кухні. При правильному вирощуванні коренеплід порадує всіх своїм не тільки пряним смаком, але і наситить організм усіма необхідними вітамінами і мікроелементами.

Відео:  Хрін Катран вирощування та догляд

Ще більше про вирощування ваших овочів ви можете знайти на нашому сайті fermerstvo.org.ua