Як підготувати кущі смородини до зими і захистити їх від морозів


Відсутність належного осіннього догляду та грамотної підготовки до холодів негативно позначається на плодоносінні плодових рослин. З нашої статті ви дізнаєтеся, як підготувати смородину до зими.
Рекомендуємо прочитати: Осіння підгодівля смородини — правила внесення добрив на нашому сайті про фермерство
Правила догляду за кущами смородини восени
Догляд за смородиною після плодоношення і збору врожаю передбачає цілий комплекс заходів. Так, рослина вимагає омоложуючої і санітарної обрізки крони. Нехтування цією процедурою призводить до загустованості куща, зменшення плодоношення і зміни смакових якостей ягід. У період спокою кущ відпочиває і вбирає різні поживні і корисні речовини з грунту. З цієї причини рекомендується підгодувати чагарник мінеральними і органічними добривами.
Осінні роботи в саду припускають обробку дерев і чагарників препаратами та народними засобами, що перешкоджають поширенню комах і збудників різних захворювань, вологозарядковий полив і мульчування грунту.
Обрізка кущів смородини восени
Осінь — ідеальний час для проведення санітарної обрізки крони. Видаляти потрібно всі старі, травмовані, нежиттєздатні і пошкоджені гризунами, комахами та природними явищами гілки.
Особливості обрізки смородини залежать від сорту і віку культури, а також від регіону зростання і обраного методу утеплення на зиму. Недотримання технології обрізки, а також неправильно обрана техніка підготовки смородини до зими позначаться на майбутньому урожаї.
Догляд за смородиною не вимагає багато часу і зусиль. Кілька простих маніпуляцій в саду дозволять чагарнику спокійно пережити холод і морози. Формування крони виконується виключно садовим секатором або гостро наточеним ножем. Місця зрізів обробляються розчином мідного купоросу і замазуються олійною фарбою або садовим варом.
Осіння підгодівля та полив кущів смородини
Осіння підготовка плодових дерев і чагарників передбачає вологозарядковий полив рослин. Дана процедура дозволяє зволожити грунт в пристовбурних колах на глибину 80-100 см.
У період частих провокаційних відлиг взимку земля не встигає різко промерзати і розморожується поступово. Вологозарядковий полив благотворно впливає на ріст і розвиток кореневої системи куща.
На одну дорослу рослину знадобиться близько 30-50 л води. При цьому полив виконується в кілька етапів. Різке зволоження грунту може мати негативні наслідки і призвести до утворення гнилі на коренях. Для зволоження плодових культур потрібно використовувати воду кімнатної температури. Холодна вода утворює порожнечі в ґрунті, які при перших заморозках замерзають. Поява льоду в грунті згубна для кореневої системи смородини.
Якщо осінь видалася сирою і дощовою, рекомендується більш уважно поставитися до зволоження грунту. Кількість води для вологозарядкового поливу зменшується в два або навіть три рази. Поливати плодові чагарники можна відразу після збору врожаю. Так, в південних регіонах дана процедура проводиться в жовтні, на півночі — у вересні.
Наступний етап полягає в підгодівлі смородини добривами. Осінь вважається ідеальним періодом для збагачення грунту поживними і корисними речовинами. У грунт вносяться комплексні калійно-фосфорні добрива. При цьому рекомендується уважно вивчати склад суміші, в добриві не повинні бути присутніми азотовмісні речовини.
Високою популярністю аграріїв користуються натуральні органічні добрива, які сприяють зростанню і розвитку чорної і червоної смородини. Перед наближенням перших заморозків під смородиновий кущ додається курячий послід або коров’як.
Мульчування кущів чорної смородини
Грунт в пристовбурних колах перекопують на глибину 10-15 см, біля самого куща — не більше 7-10 см. Інакше існує висока ймовірність травмування кореневої системи кущів.
Після зволоження, внесення добрив і перекопування грунту кущі червоної та чорної смородини присипають шаром мульчі. В якості мульчі можна використовувати сухе опале листя, тирсу, невеликого розміру гілки, подрібнений картон і навіть залишки використовуваного для укриття садових рослин матеріалу.
Мульчування грунту дозволяє підтримувати оптимальний мікроклімат для розвитку смородини взимку. Коренева система «дихає», поглинає вологу в необхідній кількості і харчується корисними речовинами, які присутні в грунті.
Підготувати матеріал для мульчування грунту потрібно заздалегідь. Так, мокре опале листя може призвести до утворення грибка і цвілі. Пошкоджені шкідливими комахами і заражені грибковими та бактеріальними інфекціями гілки і листя не можна використовувати для мульчування грунту.
Підготовка кущів смородини до зими на вашій дачі
Чи потрібно вкривати плодові рослини на зиму? У регіонах з теплими зимами смородину не потрібно утеплювати. Гілки обрізають і пригинають до землі. Розташовані на земляному комі пагони не замерзають. У середній смузі України плодовий кущ вкривають поліетиленовою плівкою з вентиляційними зазорами.
Відсутність отворів призводить до скупчення вологи усередині. Що стосується північних областей, технологія укриття кущів залежить від погодних умов. При сильних морозах кущ накривають хвойними гілками, ялиновим гіллям або нетканим матеріалом. Найкраще змайструвати каркасне спорудження, яке швидко знімається при відлизі.
Осінній догляд за кущами смородини
Багато починаючих садівників не знають, як правильно годувати плодові культури восени. Негативні наслідки для смородини може спровокувати не тільки неправильний вибір препарату, а й недотримання технології його застосування.
Висококонцентровані добрива викликають опік кореневої системи. Тому калійно-фосфорну суміш вносять в грунт на відстані 30-35 см від основи куща. Нехтування процедурою мульчування призводить до швидкого виснаження ґрунту. При сильних морозах можливе промерзання грунту і заледеніння кореневої системи. З приходом відлиги корінь може не відновитися, відповідно, смородина почне в’янути і сохнути.
Ще одна типова помилка недосвідчених садівників — посадка саджанців глибокої осені. Незміцнілий саджанець не впорається навіть з першими заморозками. Посадити саджанець смородинового куща можна на самому початку осені, коли стоїть тепла і суха погода.
Відео — Підготовка чорної смородини до зими