Як правильно вибрати кавун і диню: секрети вибору, корисні властивості


Кавун і диня це головні ласощі кожного літа, так як їх неймовірний аромат і чудовий насичений солодкий смак припадають за духом кожному. Хтось найбільше любить кавуни, а хтось просто без розуму від динь, але обов’язково знайдуться і такі цінителі, які і кавун, і диню вважають за краще в рівних частинах.
Купівля дині або кавуна — це відповідальне заняття, так як часто перед вами лежить більше десятка кожного плоду і вам слід вибрати найсмачніший. Але як? Якщо інтуїція не завжди працює, адже буває, попадеться такий кавун, що готовий і кірки з’їсти, а буває просто «ніякий» і часто повністю йде в сміття. Саме тому, щоб вдалих покупок було набагато більше, слід знати головні правила вибору кавуна і дині.
Рекомендуємо прочитати нашу статтю на тему: як і коли сіяти насіння кавуна у відкритий ґрунт.
Як вибирати стиглий і смачний кавун
Почнемо з головного — правильного вибору інгредієнтів. Вважається, що сухий хвостик кавуна — ознака його стиглості. Однак це не так. Краще звернути увагу на розмір білої плями на шкірці: у дозрілих кавунів воно зовсім маленьке. Переконавшись в цьому, продовжимо «перевірку на зрілість»: Постукуванням долонею стиглий кавун видає глухий звук. Потім проведемо нігтем по його поверхні: якщо верхній шар кірки легко сходить — це теж показник стиглості.
І ще одна порада — намагайтеся не купувати тріснуті кавуни, а також ті, які продають біля автотраси: їх кірка легко вбирає шкідливі речовини з повітря. А вибираючи диню, спочатку понюхайте її. Стиглі дині відрізняються приємним насиченим ароматом з нотками ванілі, груші або меду.
Не купуйте плоди з вм’ятинами і тріщинами, а також розрізані: «відкриті» ділянки солодкої м’якоті можуть стати ідеальним середовищем для розмноження бактерій. І ще один момент. Хвостик і саме місце кріплення плодоніжки дозрілої дині повинні бути неодмінно сухими.
Як правильно вибрати диню
Диню в першу чергу вибирають по її аромату. Якщо у плода чіткий і дуже приємний аромат, сміливо купуйте, вона виявиться стиглою. Якщо продавець буде посилатися на сорт, то навіть легкий аромат зріла диня будь-якого сорту буде випромінювати.
«Носик» у стиглої і смачної дині повинен бути помірно м’яким. Занадто твердий варіант — ознака не стиглого плода, а ось дуже м’який — це показник того, що диня перестиглих і м’якоть занадто м’яка буде і не така смачна. Диню також можна злегка стукнути долонею, потрібно відчути, що насіння відходять, тоді це ознака стиглості.
Вибір кавуна або дині — це важливе заняття, так як ці плоди по праву вважаються дуже смачними і улюбленими серед населення.
Калорійність і хімічний склад дині і кавуна
Порівняння наукових даних дозволяє судити про енергетичну цінність продуктів і наявності корисних речовин. У них містяться численні вітаміни, макро-, мікроелементи. Плоди містять багато води з розчиненими в ній цукрами.
100 г м’якоті кавуна містять в середньому 6 г фруктози, глюкози і сахарози, дині — 8 г. Калорійність плодів обох баштанних культур однаково мала: кавуна — 27 ккал, дині — 34 ккал.
У 100 г м’якоті містяться:
Інгредієнти | Кавун | Диня |
Білки | 0,7 г | 0,6 г |
Жири | 0,1 г | 0,3 г |
Вуглеводи | 5,8 г | 7,4 г |
Клітковина | 0,4 г | 0,9 г |
Вода | 93 г | 90 г |
Хімічний склад м’якоті:
Інгредієнти | Кавун | Диня |
Кальцій | + | + |
Калій | + | + |
Магній | + | + |
Натрій | + | + |
Цинк | + | + |
Фосфор | + | + |
Селен | — | + |
Залізо | + | + |
Кремній | + | — |
Інозин | — | + |
Серотонін | — | + |
Лікопін | + | — |
Цитрулін | + | — |
Вітаміни групи В | + | + |
Фолієва кислота | + | — |
Вітамін РР | + | + |
Вітамін С | + | + |
Вітамін та провітамін А | + | + |
Вітамін D | + | — |
Корисні властивості дині і кавуна для здоров’я людини
Вплив на організм м’якоті кавуна:
- має сильний сечогінний ефект;
- сприяє нормалізації водно-сольового балансу;
- сприяє зниженню ваги;
- покращує травлення;
- підвищує гостроту зору;
- уповільнює процеси старіння організму.
Кавунову м’якоть рекомендується вживати при комплексному лікуванні багатьох захворювань:
Щоб продукт виявився дійсно корисний, потрібно правильно його вибирати.
- пієлонефрит;
- нирковокам’яна хвороба;
- цистит;
- мочекам’яна хвороба;
- асцит;
- жовчнокам’яна хвороба;
- гіпертонія;
- діабет;
- дисбактеріоз;
- подагра;
- атеросклероз;
- анемія.
Важливі властивості хімічних елементів кавуна:
- лікопін перешкоджає ракового переродження клітин;
- цитрулін, ефективно розширюючи кровоносні судини у чоловіків, надає дію, аналогічну Віагрі.
У плодах баштанних культур багато клітковини, корисної для очищення організму. Лікарі радять з’їдати не більше 1,5 кг кавунової м’якоті на добу.
При відсутності жовчнокам’яної хвороби у важкій формі, гострої ниркової недостатності корисна розвантажувальна дієта. Один раз в тиждень рекомендується харчуватися тільки ягодою, з’їдаючи 1-1,5 кг м’якоті за 5-7 прийомів.
Корисний вплив на організм м’якоті дині:
Диня входить до складу дієтичного харчування:
- поліпшення роботи ендокринної, нервової та серцево-судинної систем;
- нормалізація водно-сольового балансу;
- зниження ваги;
- прискорення відновлення пошкоджених клітин, в т.ч. шкіри;
- гальмує прогресування остеопорозу і запалення суглобів;
- зниження ризику розвитку катаракти і поразки макули;
- зміцнення імунітету;
- швидке досягнення відчуття ситості.
Важливі властивості хімічних елементів дині:
- серотонін, який називають гормоном щастя;
- фолієва кислота, яка сприяє нормалізації гормонального фону у жінок;
- інозин в складі плода зміцнює ослаблені волосся.
М’якоть дині корисна при наступних патологіях:
- запори;
- зайва вага;
- діабет;
- артрити, артрози;
- подагра;
- дерматологічні захворювання.
Корисно їсти баштанні при інфекційних захворюваннях. Комплекс біологічно активних речовин, що містяться в плодах, з одного боку, посилює дію антибіотиків, з іншого — послаблює їх шкідливий вплив на організм.
Відео: Вибираємо соковитий кавун і солодку диню
Надіємось вам сподобалась наша стаття. Ще більше про город ви можете прочитати на нашому сайті.