Як правильно вибрати кавун і диню: секрети вибору, корисні властивості


Як правильно вибрати кавун і диню: секрети вибору, корисні властивості




Як правильно вибрати кавун і диню: секрети вибору, корисні властивості

Кавун і диня це головні ласощі кожного літа, так як їх неймовірний аромат і чудовий насичений солодкий смак припадають за духом кожному. Хтось найбільше любить кавуни, а хтось просто без розуму від динь, але обов’язково знайдуться і такі цінителі, які і кавун, і диню вважають за краще в рівних частинах.

Купівля дині або кавуна — це відповідальне заняття, так як часто перед вами лежить більше десятка кожного плоду і вам слід вибрати найсмачніший. Але як? Якщо інтуїція не завжди працює, адже буває, попадеться такий кавун, що готовий і кірки з’їсти, а буває просто «ніякий» і часто повністю йде в сміття. Саме тому, щоб вдалих покупок було набагато більше, слід знати головні правила вибору кавуна і дині.

Рекомендуємо прочитати нашу статтю на тему: як і коли сіяти насіння кавуна у відкритий ґрунт.

Як вибирати стиглий і смачний кавун

Як вибирати стиглий і смачний кавун - фото

Почнемо з головного — правильного вибору інгредієнтів. Вважається, що сухий хвостик кавуна — ознака його стиглості. Однак це не так. Краще звернути увагу на розмір білої плями на шкірці: у дозрілих кавунів воно зовсім маленьке. Переконавшись в цьому, продовжимо «перевірку на зрілість»: Постукуванням долонею стиглий кавун видає глухий звук. Потім проведемо нігтем по його поверхні: якщо верхній шар кірки легко сходить — це теж показник стиглості.

І ще одна порада — намагайтеся не купувати тріснуті кавуни, а також ті, які продають біля автотраси: їх кірка легко вбирає шкідливі речовини з повітря. А вибираючи диню, спочатку понюхайте її. Стиглі дині відрізняються приємним насиченим ароматом з нотками ванілі, груші або меду.

Не купуйте плоди з вм’ятинами і тріщинами, а також розрізані: «відкриті» ділянки солодкої м’якоті можуть стати ідеальним середовищем для розмноження бактерій. І ще один момент. Хвостик і саме місце кріплення плодоніжки дозрілої дині повинні бути неодмінно сухими.

Як правильно вибрати диню

Як правильно вибрати диню - фото

Диню в першу чергу вибирають по її аромату. Якщо у плода чіткий і дуже приємний аромат, сміливо купуйте, вона виявиться стиглою. Якщо продавець буде посилатися на сорт, то навіть легкий аромат зріла диня будь-якого сорту буде випромінювати.

«Носик» у стиглої і смачної дині повинен бути помірно м’яким. Занадто твердий варіант — ознака не стиглого плода, а ось дуже м’який — це показник того, що диня перестиглих і м’якоть занадто м’яка буде і не така смачна. Диню також можна злегка стукнути долонею, потрібно відчути, що насіння відходять, тоді це ознака стиглості.



Вибір кавуна або дині — це важливе заняття, так як ці плоди по праву вважаються дуже смачними і улюбленими серед населення.

Калорійність і хімічний склад дині і кавуна

Калорійність і хімічний склад дині і кавуна - фото.

Порівняння наукових даних дозволяє судити про енергетичну цінність продуктів і наявності корисних речовин. У них містяться численні вітаміни, макро-, мікроелементи. Плоди містять багато води з розчиненими в ній цукрами.

100 г м’якоті кавуна містять в середньому 6 г фруктози, глюкози і сахарози, дині — 8 г. Калорійність плодів обох баштанних культур однаково мала: кавуна — 27 ккал, дині — 34 ккал.

У 100 г м’якоті містяться:

ІнгредієнтиКавунДиня
Білки0,7 г0,6 г
Жири0,1 г0,3 г
Вуглеводи5,8 г7,4 г
Клітковина0,4 г0,9 г
Вода93 г90 г

Хімічний склад м’якоті:

ІнгредієнтиКавунДиня
Кальцій++
Калій++
Магній++
Натрій++
Цинк++
Фосфор++
Селен+
Залізо++
Кремній+
Інозин+
Серотонін+
Лікопін+
Цитрулін+
Вітаміни групи В++
Фолієва кислота+
Вітамін РР++
Вітамін С++
Вітамін та провітамін А++
Вітамін D+

Корисні властивості дині і кавуна для здоров’я людини

Корисні властивості дині і кавуна

Вплив на організм м’якоті кавуна:

  • має сильний сечогінний ефект;
  • сприяє нормалізації водно-сольового балансу;
  • сприяє зниженню ваги;
  • покращує травлення;
  • підвищує гостроту зору;
  • уповільнює процеси старіння організму.

Кавунову м’якоть рекомендується вживати при комплексному лікуванні багатьох захворювань:

Щоб продукт виявився дійсно корисний, потрібно правильно його вибирати.

  • пієлонефрит;
  • нирковокам’яна хвороба;
  • цистит;
  • мочекам’яна хвороба;
  • асцит;
  • жовчнокам’яна хвороба;
  • гіпертонія;
  • діабет;
  • дисбактеріоз;
  • подагра;
  • атеросклероз;
  • анемія.

Важливі властивості хімічних елементів кавуна:

  • лікопін перешкоджає ракового переродження клітин;
  • цитрулін, ефективно розширюючи кровоносні судини у чоловіків, надає дію, аналогічну Віагрі.

У плодах баштанних культур багато клітковини, корисної для очищення організму. Лікарі радять з’їдати не більше 1,5 кг кавунової м’якоті на добу.

При відсутності жовчнокам’яної хвороби у важкій формі, гострої ниркової недостатності корисна розвантажувальна дієта. Один раз в тиждень рекомендується харчуватися тільки ягодою, з’їдаючи 1-1,5 кг м’якоті за 5-7 прийомів.

Корисний вплив на організм м’якоті дині:

Диня входить до складу дієтичного харчування:

  • поліпшення роботи ендокринної, нервової та серцево-судинної систем;
  • нормалізація водно-сольового балансу;
  • зниження ваги;
  • прискорення відновлення пошкоджених клітин, в т.ч. шкіри;
  • гальмує прогресування остеопорозу і запалення суглобів;
  • зниження ризику розвитку катаракти і поразки макули;
  • зміцнення імунітету;
  • швидке досягнення відчуття ситості.

Важливі властивості хімічних елементів дині:

  • серотонін, який називають гормоном щастя;
  • фолієва кислота, яка сприяє нормалізації гормонального фону у жінок;
  • інозин в складі плода зміцнює ослаблені волосся.

М’якоть дині корисна при наступних патологіях:

  • запори;
  • зайва вага;
  • діабет;
  • артрити, артрози;
  • подагра;
  • дерматологічні захворювання.

Корисно їсти баштанні при інфекційних захворюваннях. Комплекс біологічно активних речовин, що містяться в плодах, з одного боку, посилює дію антибіотиків, з іншого — послаблює їх шкідливий вплив на організм.

Відео: Вибираємо соковитий кавун і солодку диню

Надіємось вам сподобалась наша стаття. Ще більше про город ви можете прочитати на нашому сайті.