Як законсервувати капусту на зиму в банках зі стерилізацією і без неї



Не всі господині знають, як законсервувати капусту на зиму в банках, але ж зробити це досить просто. Така вітамінна закуска завжди буде актуальна: для простої ввечері або для раптового візиту гостей. Консервацію з капустою можна робити по-різному, але бажано дотримуватися класичних рецептів і перевірених порад від досвідчених кулінарів.

Рекомендуємо прочитати: Як зберегти зелень на зиму в домашніх умовах на нашому сайті про фермерство

Рецепт консервованої капусти на зиму в банках 

Цей овоч є одним з найпопулярніших в нашій країні і не секрет, що якщо його додати в страву, то вона стає в рази корисніше.

У качанах містяться цінні вітаміни, клітковина і мікроелементи. Досвідчені господині знають, що в консервованої капусти багато корисних речовин і заготовляють на зиму побільше баночок.

Рецепт консервованої капусти на зиму в банках 

Мариновану капусту зробити дуже просто, але перед цим потрібно врахувати ще кілька важливих етапів — це вибір хороших качанів і підготовка овоча до консервації.

Загальні ознаки гарної капусти: вона повинна бути щільною, вагомою, зі свіжим листям. Не варто купувати качан, якщо на ньому помітна якась сухість, млявість або надмірна твердість. Цей овоч рекомендується купувати тільки в перевірених магазинах, так як вона схильна до накопичення нітратів. Іноді в ній міститься більше солей і азотних сполук, більше ніж у кавунах.

Качан повинен бути білого кольору. Качан на дотик повинен бути щільним. Виняток лише молода капуста, коли качан у неї ще не зовсім твердий. При покупці варто поглянути на качан: якщо він занадто великий, то, швидше за все цей овоч вирощувався на нітратах. Якщо є сумніви, то після покупки овоча вдома потрібно вирізати качан і зняти верхні листки.

Капуста квашена фото

Квасити капусту бажано пізньої осені, коли пізні сорти вже встигли дозріти. Для квашення бажано вибирати максимально тверді качани. Якщо слідувати народними прикметами наших прабабусь, то квасити потрібно в молодика, щоб вона була ядреной і хрусткою.

Квасити капусту в алюмінієвому посуді суворо забороняється. Кращий варіант це дерев’яні діжки, слоїки. Оптимально підготувати заздалегідь сіль велику кам’яну, а також небажано йодовану. На 10 кілограм капусти ідеальна кількість солі 200 грам. Чим більше овоч був нарізаний, тим краще збережеться його вітамінний склад.

При можливості рекомендується додавати до капусти яблука, журавлину або брусницю. Зрізана після заморозків, капуста втрачає свою гіркоту, тому качан можна заморозити в морозилці перед приготуванням.Помитий овоч потрібно позбавити від верхнього листя і качани. Можна не шинкувати дрібно листя, щоб вони не втратили вітаміни. Свіжі зелені листя також знадобляться в процесі приготування.

Як законсервувати капусту на зиму в банках?

Ця закуска прекрасна як окрема страва. Консервована капуста прекрасно доповнює щі, солянки, випічку, вареники, вінегрет. Часто цю закуску консервують з додаванням оцтової есенції, наприклад винної або яблучної. Успішні аналоги оцту це:

  • лимонна кислота;
  • свіжий сік лимона;
  • аспірин.

Замінювати оцет рекомендується, якщо в сім’ї є діти або діабетики, яким небажано вживати в їжу дану кислоту.



Капуста квашена рецепт

Також важливо консервувати качани з додаванням інших овочів. Морква є незамінним компонентом у приготуванні капустяного маринованого салату. При бажанні можна додати болгарський перчик, буряк, яблука, корінь хрону. У деяких рецептах присутні навіть сливи, груші і журавлина.

У кулінарії стандартна заправка для такої закуски це соняшникове ароматне масло, змішане з цукром, сіллю, оцтом і водою.

Для прянощі додають стандартні приправи:

  • лавр;
  • гвоздика;
  • запашний перець;
  • чилі або халапеньйо;
  • часник; коріандр;
  • сушений кріп і петрушка.

Готується консервована капуста дуже швидко. Її корисні властивості зберігаються надовго і якщо заготовити такої закуски побільше, то запас вітамінів на зиму забезпечений.

Для тих, хто не консервував раніше овочі варто знати, що перед тим як почати готувати важливий етап — це стерилізація банок.

Капуста квашена з перцем рецепт

Потрібно переконатися, що на посуді немає сколів, тріщин і інших вад. Найлегший спосіб очистити банку — пар. Потрібна каструля з киплячою водою і решітка, на якій буде стояти банка. Банка вважається простерилізованною тоді, коли всередині неї з’явився конденсат від пара. Перед закочуванням капусти банки повинні бути сухими.

Як замаринувати капусту на зиму в банках без стерилізації?

Споживання в їжу такої вітамінної капусти може значно поліпшити імунну систему. Також мариновані качани сприяють зменшенню суглобових болів, знімають симптоми лихоманки та інших запалень.

Для рецепта знадобиться:

  • 1 великий зрілий капустяний качан;
  • 3 соковитих моркви;
  • 2 літри води фільтрованої;
  • 4 горошини чорного перцю;
  • 2 листочка лавра;
  • півсклянки кам’яної солі;
  • 1 склянка цукру;
  • 4 столові ложки яблучного оцту;
  • 1 таблетка аспірину на одну банку.

Етапи приготування:

  • Помиту капусту нашаткувати за допомогою спеціальної терки або ножем не дуже дрібно.
  • Моркву нарізати великою соломкою.
  • Змішати овочі в тазику.
  • У графин влити воду, змішати її з сіллю, цукром, прянощами. Перемішати ложкою і вилити в каструльку. Пряну воду нагріти до кипіння на повільному вогні. Зняти з плити і влити оцет.
  • Капусту з морквою розподілити по чистим банкам.
  • Залити овочі охолоджені маринадом. У кожну банку додати по таблетці аспірину. Закрити банки металевими кришками і закатати.

Консервована капуста шматочками, хрустка на зиму

Для того щоб овоч зберіг максимум корисних властивостей рекомендується маринувати капустяне листя шматочками побільше. Дієтологи кажуть, що у великих шматках вітамінів в два рази більше в порівнянні з нашаткованими. Таке частування стане незамінною закускою в свято, та й щоденне меню такий салат прикрасить і різноманітить.

Необхідні продукти:

  • білокачанна капуста зріла і соковита близько 2 кг;
  • 1 великий буряк;
  • 6 зубків часнику;
  • 1,5 л чистої фільтрованої води;
  • 3 столові ложки кухонної крупної солі або морської;
  • 4 столові ложки цукру-рафінаду;
  • 8 штук запашного перцю горошком;
  • 3 листочка лавра;
  • 100 мл винного або звичайного 9% оцту.

Рецепт фото засоленної капусти

Покроковий рецепт маринованої капусти шматочками:

  • Кочан нарізати великими шматочками, видаляючи при цьому занадто тверде листя і качан.
  • Буряк можна натерти на тертці або порізати соломкою.
  • Часник нарізати часточками середньої величини.
  • Всі овочі перемішати між собою в глибокій каструлі або мисці.
  • Бажано не м’яти капусту, щоб вона була максимально хрусткою.
  • Розкласти овочі по банкам.
  • В емальовану каструльку влити воду. Поставити на вогонь до закипання. Далі всипати сіль з цукром. Додати прянощі і прокип’ятити 10 хвилин на слабкому вогні.
  • Гарячий маринад не рекомендується розливати по банках, щоб скло не тріснуло. Потрібно дочекатися поки він охолоне, а також не забути додати в нього оцет.
  • Залити капусту готовим маринадом.
  • Закрутити металевими кришками.

Маринований капустяний салат потрібно поставити в холодильник. Готовий він буде через 24 години. Подавати мариновану капусту з буряком можна з рослинним маслом і додатковими спеціями за бажанням.

Рецепти квашеної капусти в банках з фото

Соління і квашення овочів це два різні способи. Виявляється, при засолюванні капуста втрачає безліч корисних властивостей, а квашена набагато корисніше. На сьогодні різниця між солоною і квашеною капустою практично відсутній, так як в обох варіантах використовується сіль.

Класичний рецепт засолювання капусти

У рецептурі салату крім качанів додають моркву. Така страва завжди виходить смачною і соковитою, а приготування не займає багато часу.

Засолена капуста рецепт

Складові:

  • 1 великий качан;
  • 3 середні моркви;
  • 5 столових ложок крупної солі;
  • 1 столова ложка цукру.

Варіант приготування:

  • Качан потрібно дрібно нашаткувати. Змішати шматочки з сіллю і гарненько їх пом’яти.
  • Натерти моркву окремо і змішати з цукровим піском.
  • З’єднати овочі між собою, ретельно перемішати і утрамбувати по ємностях.
  • Поставити зверху гніт (наприклад, пляшку з водою). Помістити ємність з капустою в відерце, на випадок якщо буде витікати зайвий сік.
  • Залишити овочі в приміщенні з кімнатною температурою на три доби.
  • З плином часу зайвий сік злити і розкласти капусту по стерильним банкам. Зберігати в холодильнику або в погребі.

Класичний рецепт квашеної капусти

Старовинний рецепт справжньої квашеної капусти без додавання солі стане ідеальною вітамінної закускою в холодну пору року.

Необхідні продукти на одне емальоване відро:

  • 6 кг стиглої білокачанної капусти;
  • 2 кг моркви;
  • 3-4 гвоздики;
  • 3 листочка лавра;
  • 2 столові ложки насіння кропу.

Капуста в банках з описом

Рецепт:

  • Капусту нашаткувати і крупно натерти моркву. Перемішати овочі з насінням кропу.
  • При бажанні можна додати інші прянощі.
  • Щільно утрамбувати капусту в відро.
  • Зверху покласти тарілку, на яку поставити гніт.
  • Секрет смачної капусти в гніті — бажано щоб він був від 10 до 20 кг.
  • Капуста пустить сік через 30-36 годин. Після цього можна замінити гніт на більш легкий 2-4 кг.
  • Через три доби вантаж потрібно прибрати. Настояти капусту ще 5 годин і через цей час закуска буде готова.

Готову квашену капусту потрібно зберігати в холодильнику в скляних банках.

Відео — Як приготувати смачну квашену капусту по рецептом бабусі

Для того щоб зробити апетитну консервовану капусту на зиму, не буде потрібно багато часу, сил і досвіду. Приготувати такий вітамінний салат зможе як досвідчений кухар, так і  початківець.