Як заморозити помідори на зиму в домашніх умовах: прості поради спеціалістів


Як заморозити помідори на зиму в домашніх умовах: прості поради спеціалістів




Як заморозити помідори на зиму в домашніх умовах: прості поради спеціалістів

Помідори — важливе джерело аскорбінової кислоти, вітамінів і мінералів. При цьому при консервуванні і маринуванні овочів частина корисних властивостей втрачається. А ось якщо їх заморозити, збережеться неповторний смак і аромат помідора, запас вітамінів, який можна забезпечити при консервації.

Такі заготовки не підійдуть для свіжих салатів, але прекрасно доповнять овочеве рагу, піцу, запіканку або перші страви. Як правильно заморозити помідори на зиму в морозилці, як зберігати плоди і розморожувати розглянемо докладно далі.

Рекомендуємо прочитати нашу статтю на тему: помідори черрі — агротехніка вирощування та опис сортів для відкритого грунту та теплиць.

Вибір і підготовка відповідних плодів для заморозки

Вибір і підготовка відповідних плодів

Чому важливо акцентувати увагу на сорті при виборі плодів для заморожування?

Скоростиглі і ранні сорти не такі солодкі, як середньостиглі та пізні, тому при розморожуванні їх смак більш прісний. Томати не повинні містити багато води, віддавайте перевагу варто м’ясистим сортам.

Перезрілі плоди легко мнуться, у них тонка шкірка. Недозрілі зелені помідори теж не заморожують, так як після відтавання плоди стають несмачними. До того ж, що міститься в зелених овочах соланін, в їжу вживати не рекомендовано лікарями. При відборі продукту, на ньому не повинно бути гнильних і жовтих плям, ознак хвороби, пошкоджень у вигляді тріщин, цвілі. У розрізаного томата збільшується ризик зараження бактеріальною інфекцією.

Сортові найменування, які підходять для заморожування:

  • Бичаче серце
  • Геркулес
  • Чорний принц
  • Мікадо
  • Цар дзвін

Перед обраним способом зберігання культуру потрібно промити в холодній воді. Потім обсушити на рушник, щоб не залишилося крапель вологи, яка в морозильнику стане льодом.

Як правильно заморозити свіжі помідори в морозилці

Як правильно заморозити свіжі помідори в морозилці

Підготувати томати для заморозки досить просто. Краще використовувати м’ясисті плоди, в них не так багато соку. Хоча і сік теж можна застосувати в справу.

Потім томати слід добре промити під проточною водою і обсушити чистим або паперовим рушником: зайва волога нам не потрібна. Ось і все, залишається лише плоди нарізати, а потім покласти в морозильну камеру. Залежно від того, як надалі ви будете їх використовувати, і будемо готувати і нарізати помідори.

Підготовлені і нарізані томати укладаються на тарілку, піднос або обробну дошку, покриту харчовою плівкою, так потім буде їх легше зібрати.

І прибираються в морозильну камеру на 1,5-2 години. Через цей час помідори дістаються, перекладаються в чистий і сухий поліетиленовий пакет, щільно закупорюють і прибирають назад в морозилку.

Не обов’язково робити заготовку відразу великими партіями. Якщо залишилася пара помідорів, наріжте їх, розкладіть на тарілочку і приберіть в морозилку. І часу займе трохи, і овочі підуть в справу. А розморожуються вони досить швидко, буквально за 5 хвилин. Тобто, діставши з морозилки, їх майже відразу можна застосувати для приготування страв. Причому після розморожування томати не втрачають ні форми, ні смаку.



Температура для зберігання помідорів

Вважається, що оптимальна температура для такого типу зберігання томатів не повинна перевищувати -20 С. Якщо ваша морозильна камера дозволять, то заморожування можна виробляти і при -30 С. У будь-якому випадку рекомендується вибрати найнижчу можливу температуру.

Якщо ви вирішили зберігати в холодильній камері овочі цілком, то їх необхідно спочатку повністю проморозити, а потім розкласти по спеціальним ємностям. Нарізані на часточки плоди можна не наражати на додаткове заморожування, а відразу розмістити в контейнерах і потім поставити в морозильник.

Способи заморозки помідорів на зиму

Способи заморозки помідор на зиму

Кухонний інвентар і предмети, які знадобляться для підготовки томатів до заморожування:

  • поліетиленові пакети;
  • пластикові контейнери для морозильної камери;
  • піднос для заготовок, обробна дошка для подрібнення;
  • гострий ніж;
  • блендер;
  • одноразові або багаторазові форми для льоду.

Заморожене томатне пюре з помідорів

У сезон овочів можна подбати про те, щоб не купувати томатну пасту. Така заготовка передбачає наявність блендера і відповідних за обсягом пластикових контейнерів з кришками.

Плюс даного рецепта в тому, що не потрібно уварювати томатну масу годинами, втрачаючи дорогоцінний час і накручуючи рахунки за електроенергію.

Буде потрібно:

  • блендер (стаціонарний, або погружний),
  • одноразові пластикові ємності,
  • помідори (скільки завгодно).

Приготування:

  1. Підготувати ємності із пластику (промити і просушити).
  2. Необхідна кількість томатів вимити під проточною водою.
  3. Видалити з верхньої частини жорстку серединку.
  4. Довільно їх нарізати.
  5. За допомогою блендера перемолоти їх в пюре.
  6. Отриману масу розлити, за допомогою ополоника, в підготовлені пластикові контейнери. Не варто турбуватися за шкірку, вона добре подрібнюється ножами, в результаті зовсім не відчувається.
  7. Отримані порції накрити кришками, підписати дату і прибрати в морозильну камеру.
  8. У такій варіації, помідори можуть зберігатися до наступного літа. Але, звичайно закінчуються набагато швидше.

Заморожені помідорні слайси

Заморожене томатне пюре з помідорів

Такий спосіб підходить для приготування піци, або м’яса по-купецьки. Або інших гарячих страв, в рецепті яких передбачено використання помідор, порізаних на кружечки.

Приготування:

  1. Помідори промити водою з-під крана.
  2. Нарізати на кружечки (жорстку серединку зверху можна прибрати).
  3. Розташувати килимок на полиці в морозилці.
  4. На нього в один шар з невеликими інтервалами викласти нарізані помідори.
  5. Залишити на 2-3 години, щоб вони підмерзли.
  6. Через цей час, дістати і перекласти в щільні пакети.
  7. Підписати на кожному дату, прибрати назад на полицю.
  8. Заморожені шматочки томатів для рагу або супів

Цей варіант передбачає заморозку томатів, розрізаних на невеликі часточки.

Буде потрібно:

  • килимок для заморозки,
  • помідори (НЕ переспілі) — 2 кілограми.

Приготування:

  1. Томати промити водою з-під крана.
  2. Витерти рушником, або залишити на столі до повного висихання.
  3. Розрізати на дольки, або кубики.
  4. Попередньо не треба знімати з них шкірку, а якщо з’явиться сік обов’язково злити.
  5. Застелити килимком полку в морозильній камері.
  6. На нього, з інтервалами, в один шар викласти шматочки томатів.
  7. Залишити замерзати на 2-3 години.
  8. Після цього часу дістати килимок з овочами, пересипати їх в щільний пакет.
  9. Підписати дату заготівлі, прибрати назад на зберігання.

Помідори, заморожені цілком

Помідори, заморожені цілком

Цей спосіб заморозки томатів найпростіший. Вам не потрібно нічого нарізати або подрібнювати.

Буде потрібно:

  • помідори
  • килимок або обробна дошка для заморозки.

Приготування:

  • Помідори беріть стиглі або навіть переспілі, краще середнього розміру.
  • Томати треба добре вимити.
  • Чисті помідори потрібно добре обсушити або протерти рушником. Важливо, щоб помідори були сухі, інакше вони бовкнуться між собою і потім буде не зручно їх використовувати.
  • Тепер розкладіть чисті і сухі помідори на килимок або дошку, залишаючи зазори між ними. Кожен помідор повинен лежати окремо, не стикаючись з сусідом.
  • Приберіть в морозильну камеру на 3-4 години.
  • Після того, як помідори підморозило, зсипте їх в целофанові пакети і покладіть в морозилку на зберігання.

Використовувати цілі заморожені помідори дуже просто. При необхідності беріть потрібну кількість помідорів. Дайте час для того, щоб верхній шар відтанув, так буде дуже легко позбутися від шкірки. Знявши шкурку, зачекайте поки розтане весь помідор і починайте використовувати. Такі помідори можна додавати і в обжарку, і просто додавати в супи або будь-які страви.

Що можна приготувати із заморожених помідорів

Що можна приготувати з заморожених помідорів

Варіантів багато, можна використовувати для приготування

  • борщу або супів
  • піци
  • запіканок
  • соусів
  • салатів

Далі я розповім, як правильно потрібно підготувати томати стосовно того, для якого блюда ви збираєтеся їх заморозити.

Як правильно розморожувати томати

Важливо при заготівлі томатів на зиму не тільки правильно заморозити овочі, але і знати, як правильно розморозити продукт, щоб він зберіг всі корисні речовини і мікроелементи. Розморожують помідори різними способами в залежності від обраного виду заготовки:

Цілі томати виймають з морозильної камери і залишають на столі при кімнатній температурі на 10-15 хвилин. Потім ще мерзлі овочі нарізають тоненькими скибочками або кубиками. Наприклад, для салату можна нашаткувати овоч тонкими часточками і додати в блюдо безпосередньо перед подачею. Якщо потрібно відокремити томати від шкірки, досить занурити морожений плід в окріп на 2-3 секунди і вийняти ложкою. Таким способом дуже швидко і легко очистити томати від шкірки.

Помідори, які були заморожені кубиками, використовують в страви, не розморожуючи, інакше часточки втратять форму і розтечуться.

Томатне пюре додають в блюда в замороженому вигляді. Але для томатного соусу можна помідорні кубики розморозити при кімнатній температурі або залишивши на нижній полиці холодильника.

Відео: Рецепти правильної заморозки свіжих помідорів на зиму

Надіємось вам сподобалась наша стаття. Ще більше про рецепти і консервацію ви зможете прочитати на нашому сайті.