Як зберегти кабачки і гарбуз на зиму в домашніх умовах в льоху, погребі чи подвалі


Як зберегти кабачки і гарбуз на зиму в домашніх умовах в льоху, погребі чи подвалі




Як зберегти кабачки і гарбуз на зиму в домашніх умовах в льоху, погребі чи подвалі

Кабачки хоч і належать, як і гарбуз, до сімейства гарбузових, умови їх зберігання мають як багато загальних, ключових моментів, так і багато відмінностей. Кабачки і гарбуз можна зберігати разом, якщо овочі цілі, без пошкоджень, без ознак гниття і зібрані вчасно: вони не будуть заважати один одному при зберіганні і не буде ризику, що хвороба перекинеться з гарбуза на кабачок і навпаки. Однак помічено, що гарбуза лежать зазвичай істотно довше кабачків, що важливо враховувати при спільному зберіганні плодів цих овочевих культур і перевіряти місця їх зберігання як мінімум раз в пару тижнів, оскільки якщо почнуть гіть кабачки, то гниль абсолютно спокійно може перекинутися і на гарбуза.

Як зберегти кабачки і гарбуз на зиму в домашніх умовах самостійно

Крім того, достовірно відомо, що гарбуза можуть зберігатися при істотно більш високій температурі, ніж кабачки.

Природно, тривалий період збереження і гарбуза, і кабачків можна забезпечити, якщо буде правильно дотримана технологія збору врожаю, його підготовки до зберігання і самі умови зберігання, конкретні саме для плодів кожної з цих культур.

Важливо! Не варто «перетримувати» плоди в зберіганні, намагайтеся швидше їх використовувати в їжу. Чим довше зберігаються гарбузи і кабачки, тим грубіше вони стають, втрачається частина корисних речовин, та й почати псуватися вони можуть в будь-яку хвилину, тоді вся ваша праця буквально піде на смарку, не забувайте про це.

Отже, давайте почнемо з того, як правильно зберігати кабачки в домашніх умовах, а потім поговоримо про гарбузи.

Також радимо прочитати статтю про небезпечні хвороби гарбуза на нашому сайті.

Збір врожаю кабачків для зберігання на зиму

Як ми вже відзначали, запорукою тривалого і повноцінного зберігання кабачків є своєчасна і правильна збирання врожаю. Так ось, що стосується кабачків, то прибирати їх обов’язково потрібно до настання морозів (навіть невеликих).

Якщо урожай кабачків потрапить під заморозки, то вся партія може виявитися зіпсованою, і до зберігання вони будуть вже непридатні. У перші ж дні після закладки на зберігання, кабачки, що потрапили під заморозки, можуть почати гнити, зупинити цей процес буде неможливо.

Майте на увазі, що краще за все будуть зберігатися ті кабачки, шкірка яких досить товста, а якщо по ній постукати, то ви почуєте глухий звук. Насіння не повинне бути повністю розвиненим(технічна стиглість), розміри кабачків повинні бути середніми.

На поверхні кабачка не повинно бути ніяких пошкоджень, плоди з дефектами розвитку також повинні бути виключені з партії, призначеної для закладки на зберігання в домашніх умовах. Зверніть увагу на «малюнок» на шкірці: враховуючи опис сорту, ви зрозумієте, чи готовий даний екземпляр до збирання.

Не забувайте, що під час зберігання кабачки можуть дозріти, а як тільки це станеться, структура їх стане рихлою. Не дивуйтеся тому, що, розрізавши кабачок (вийнявши його з імпровізованого сховища), насіння в ньому виявляться пророслими — таке трапляється і не рідко.

При закладці на зберігання овочі потрібно обрізати так, щоб від плодоніжки залишилася досить велика її частина (довжиною шість або сім сантиметрів). При цьому зріз повинен бути чіткий, саме зріз, зривати плід, буквально скручуючи плодоніжки, не можна: такі плоди, швидше за все, довго зберігатися не будуть.

Рівний зріз на плодоніжки кабачка і її досить велика довжина забезпечать надійний захист від проникнення в кабачок мікроорганізмів, здатних привести до виникнення внутрішніх гнилей. Крім цього, можна судити по плодоніжки про стан плода в цілому: якщо вона здорова після певного періоду зберігання, то і плід, найімовірніше, теж здоровий.

Негативні зміни з плодоніжкою говорять про те, що і плід теж уже змінюється не в кращу сторону. У тому випадку, якщо навіть краєчок плодоніжки вже почав загнивати, краще дістати даний плід і використовувати його за призначенням, залишати його зберігатися далі — це великий ризик.



Для того щоб таких казусів не відбувалося, завжди збирайте плоди кабачка в суху, сонячну погоду, роблячи це акуратно, ні в якому разі не пошкоджуючи поверхню (шкірку) плода.

Важливо! Кабачки, призначені для зберігання не можна мити, тоді вони незабаром почнуть гнити. Щоб позбавити їх від пилу і бруду досить їх протерти сухою і м’якою ганчіркою.

Вологі овочі також можна поміщати на зберігання, спершу їх потрібно просушити, розмістивши на провітрюваних ділянку. Досить для цього всього пари годин, розкладати їх потрібно в один ряд і ніколи не укладати один на інший.

Збір врожаю кабачків для зберігання

Основні правила зберігання кабачків в домашніх умовах

Найперше правило, крім тонкощів, описаних вище, — це вірний вибір сорту кабачка. Наприклад, найкраще зберігаються кабачки сортів середнього і пізнього строків достигання (від 50 днів і більше).Так, дуже хороші результати при зберіганні показують сорти: Фестиваль, Золотий кубок, Грибовський, Арліка (дозріває за 50 — 60 днів, має циліндричні, світло-зелені плоди з соковитою м’якоттю, масою до 700 г і хороші смакові якості, добре зберігається), Ассет, Аеронавт (дозріває днів за 50, маса плодів трохи більше кілограма, малюнок являє собою дрібні точки, саме забарвлення плоду світло-зелене, м’якоть ніжна, добре зберігається) і жовтоплідного (рекордсмен за термінами зберігання, дозріває через 50-60 днів, має плід циліндричний розмір, масою близько півтора кілограма з гладкою поверхнею і помаранчевої сіткою на жовтому тлі, м’якоть кремова, приємна на смак).

Однак, незважаючи на сорт, навіть володіють максимальними термінами зберігання плоди довше початок березня краще не зберігати, а вжити до цього терміну в їжу.

Важливо! При переробці кабачків після зберігання обов’язково виймайте насіння і невелику частину м’якоті навколо них, тому що насіння стають в процесі зберігання гіркими і можуть надавати м’якоті в якій спочивають, також гіркуватий присмак.

Як зберігати кабачки на зиму в погребі чи підвалі

Найкраще зберігаються кабачки при вологості від 80 до 85% і при температурі до п’яти градусів тепла і не нижче нуля. Якщо температура буде високою, то термін зберігання скоротиться до мінімального (кабачки просто згниють). Не варто зберігати кабачки в абсолютно темних приміщеннях, вони повинні лежати там, де немає протягу. Однак сперте повітря теж не йде їм на користь, приміщення періодично, хоча б раз в пару днів потрібно провітрювати.

Важливою умовою тривалого зберігання кабачків є той фактор, що вони не повинні торкатися один одного. Не варто зберігати кабачки по сусідству з іншими фруктами і овочами, виключаючи гарбуз.

Зазвичай в домашніх умовах кабачки зберігають в підпіллі, а якщо це квартира, то на балконі, який періодично провітрюють, якщо він опалювальний, або, навпаки, утеплюють кабачки, якщо балкон не опалювальний, вкриваючи їх теплими ковдрами і поміщаючи в дерев’яні ящики, оббиті пінопластом .

Можна спробувати зберегти кабачки в коморі, розкладаючи їх на заздалегідь сконструйовані там полки, або підвісити на зразок капусти, але тільки помістивши кожен в окрему сітку (наприклад, з-під лука, можна навіть із залишками цибулиння, вона може зіграти роль антисептика).

У ящику на балконі кабачки можна зберігати в сухій тирсі або річковому піску, але для цього їх потрібно не покласти, а поставити вертикально, розмістивши так, щоб плодоніжки «дивилися» вгору. У самий низ ящика бажано помістити солому або тирсу, шаром в пару сантиметрів.

Якщо на балконі дуже холодно, то, крім ковдр, якими можна вкрити ящики з кабачками зверху, їх додатково перед приміщенням в ящик можна обернути крафт папером, звичайної газетою або будь-якою тканиною.

У тому випадку, коли на балконі або в підвалі у вас є можливість підтримувати низьку позитивну температуру, є ящики і ви можете розмістити кабачки стоячи (щоб вони не стикалися один з одним), то між ними прокладете крафт папір або звичайний гофрований картон.

Припустимо зберігати кабачки і в якості напівфабрикатів, це в тому випадку, якщо зовсім немає місця для їх зберігання і неможливо забезпечити відповідні умови. Для цього їх можна порізати кільцями або кубиками і висушити, зав’ялити або, що ще краще, — банально заморозити.

Важливо! Не намагайтеся зберігати кабачки цілими в холодильнику, там вони пролежать не більше 12-15 днів і почнуть швидко гнити.

Збір врожаю гарбуза для зберігання взимку

Гарбуз — це чудовий і унікальний овоч, який багато хто з нас недооцінюють. У ньомі міститься, по суті, все, що потрібно організму людини. До всього іншого, він добре себе почуває при вирощуванні на різних типах грунтів, часом навіть злегка заболочених, в абсолютно різних кліматичних регіонах. Гарбузи можуть бути скоєно різних розмірів і форм — від величезних, які неможливо підняти одній людині, до самих мініатюрних.

Перейдемо до зберігання, — як і в випадку з кабачком, запорукою успішного зберігання гарбуза є своєчасний збір урожаю і правильні умови подальшого утримання.

Як зрозуміти, що гарбуз пора збирати?

Дуже просто — по плодоніжки: якщо вона почала підсихати, змінила свій колір з зеленого на сірий, то саме час прибирати гарбуз з ділянки і закладати її на зберігання.

Важливо! Ні в якому разі не допускайте відриву плодоніжки від плоду гарбуза. Так ви різко скоротите терміни зберігання цього найціннішого плоду.

Для того щоб гарбуз прибрати з ділянки правильно, потрібно її злегка підняти над землею, тим самим, послабивши натяг бадилля і (як і у випадку з кабачком) саме відрізати плід з частиною плодоніжки довжиною п’ять або шість сантиметрів, а не відірвати її.

Гарбуз потрібно просушити: з усіх боків її поверхня повинна бути позбавлена ​​навіть натяку на вологу. Найменші частинки вологи, які ви прогледіли, можуть згодом стати вогнищами виникнення гнилі і цвілі, досить активно розвивається при зберіганні.

Коли гарбуз закладається сухим, без ушкоджень, прибраний в термін і з цілої плодоніжкою, то вона легко може пролежати і до нового врожаю.

Збір врожаю гарбуза для зберігання

Умови зберігання гарбуза в будинку

Приємно, що гарбуз може зберігатися за умов, які комфортні і нам з вами: тобто при вологості в 80-85% і температурі до 22 градусів тепла. Головне, щоб в приміщенні, де зберігається гарбуз, температура не опускалася нижче пари градусів тепла і не переходила за нуль в сторону морозу.

Друга важлива умова — це постаратися забезпечити гарбузу постійну температуру без різких коливань.

Наприклад, помістити його в комору або на опалювальний балкон, якщо мова йде про квартиру.
Гарбуз можна зберігати як просто у відкритому вигляді, поклавши, скажімо, на мішковину (фанеру, будь-які дошки, будь-яку товсту тканину або купку газет), так і в захищеному (все тієї ж мішковиною); як навалом (складеними акуратною пірамідкою), так і в ящиках або паперових коробках, за розміром підходять під розміри плоду гарбуза.

Прекрасно, якщо гарбуз надійно захищений від сонячного світла і не тільки прямого, а взагалі будь-якого, тобто зберігається в темряві.
У період зберігання приблизно раз в тиждень перевіряйте збереження гарбуза. Якщо той чи інший плід починає гнити, то його відразу потрібно прибирати і пускати в переробку, ретельно вирізавши до здорової тканини і видаливши вогнище гнилі.

Частіше стежте за вологістю повітря в тому приміщенні, де зберігається гарбуз, в ньому не повинно бути занадто сухо. Це може привести до їх висушування. Якщо вологість знижується нижче 80%, то можна провести обприскування повітря з пульверизатора або помістити гарбуз в більш вологе середовище, але бажано з тією ж температурою або мінімальним її відхиленням від температури попереднього місця зберігання.

Як і у випадку з кабачком, якщо місця для зберігання гарбуза немає, то можна приготувати напівфабрикат. Для цього спершу гарбуз потрібно ретельно вимити, далі — зчистити всю шкірку, потім розрізати на дві, три або чотири частини, обов’язково видалити насіння разом з  м’якоттю і герметично упакувати, обернувши харчовою плівкою. Після цього гарбуз потрібно покласти в морозилку звичайного побутового холодильника. В таких умовах гарбуз пролежить досить довго і буде придатним для багатьох видів переробки (за винятком переробки на сік).

До речі, насіння гарбуза, будучи підсмаженими, дуже корисні для шлунка та кишечника і містять велику кількість вітамінів. Якщо не хочете смажити, то їх можна просто викласти в будь-яку металеву ємність і поставити на пару днів на батарею опалення, там вони за цей час підсохнуть і їх також можна буде їсти, як і смажені.

Важливо! Пересмажувати насіння гарбуза можна, таким чином ви вб’єте більшу частину корисних якостей насіння. Досить їх обсмажити всього 1-2 хвилини на розпеченій сковороді, не більше.

Ось і все, що ми хотіли вам розповісти про зберігання кабачків і гарбузів. Якщо у вас є свої особисті секрети зберігання цих овочів, то поділіться ними в коментарях, думаємо, що це буде всім дуже корисно!

Відео: Скільки і як зберігати кабачки на зиму в квартирі, у погребі

Надіємось вам сподобалась наша стаття. Ще більше про город ви можете прочитати на нашому сайті.