Збираємо урожай фруктів в саду для зберігання на зиму



Якщо ви правильно доглядали за своїми садовими деревами, то вони обов’язково віддячать вам відмінними результатами. При зборі врожаю фруктів дуже важливо не упустити момент збору врожаю. Так як перезрілі плоди погано зберігаються і практично не піддаються транспортуванню. У цій статті піде мова про те, як правильно провести збір врожаю в саду.

 Підготовка до збирання врожаю: інвентар для збору фруктів

 Підготовка до збирання врожаю: інвентар для збору фруктів

Підготовку до збору врожаю необхідно починати завчасно. Попередньо визначається кількість очікуваного врожаю (по сортам або групам сортів) за часом дозрівання. Це для того, щоб мати можливість планувати збір врожаю і його реалізацію.

Урожай визначається по плодовим брунькам восени або за кольором і зав’язі навесні. Більш точно його можна визначити при наявності інформації про врожай в попередні роки.

Перед тим, як зібрати урожай плодів, необхідно підготувати:

  • як тару ящики, плетені кошики і т. п. для пакування і перевезення плодів;
  • пакувальний матеріал (стружка, папір, солома, дріт та ін.);
  • транспорт для перевезення плодів (автотранспорт, ресорні розвезення та ін.);
  • брезенти і рядна для захисту плодів від пилу, бруду, дощу та ін.;
  • збиральний інвентар (сходи, кошики тощо);
  • місця для тимчасового та постійного зберігання та пакування плодів (сараї, навіси і плодосховищах).

Інвентар для збору фруктів потрібно підготувати завчасно, бажано взимку. Інвентар для прибирання повинен відповідати своєму призначенню. Сходи повинні бути легкими, зручними для перенесення і збору плодів. Найбільш зручними будуть розсувні сходи (триноги) з широкою основою і вузькою вершиною, сходи-лавки з майданчиком нагорі і особливо сходи-Мердвен. Вони представляють собою міцні жердини з поперечними перекладинами-сходинками. Бажано  брати кошики ємністю близько 8-10 кг; всередині їх обшивають м’яким матеріалом. Для знімання плодів з більш високих гілок треба підготувати плодозйомники на довгих тонких жердинах.

Збір врожаю фруктів з дерева

Збір врожаю  фруктів з дерева

Плоди яблунь і груш мають двояку зрілість — знімну (ботанічну) і технічну (споживчу). При знімній зрілості плоди досягають повного розвитку, але не мають ще належного забарвлення і смаку. Будучи знятими з дерева, вони здатні (швидко або повільно) дозріти і придбати нормальний смак, забарвлення і аромат. При технічній зрілості плоди стають придатними до споживання в свіжому або переробленому вигляді.

За часом споживчої зрілості сорти поділяються на літні, осінні і зимові. У літніх терміни знімної та споживчої зрілості зазвичай збігаються; у осінніх і, особливо, зимових сортів, споживча зрілість може наступати через різні, іноді віддалені на 4-6 місяців від знімної зрілості, терміни.

Недозрілі (зелені) плоди знімати не можна, так як вони ще не володіють належними якостями певного сорту, а при лежанні в’януть і не зберігаються. Не слід допускати і перезрівання плодів: в цьому випадку вони можуть обсипатися і втратити багато своїх хороших якостей, особливо лежкість.



Плоди яблуні і груші треба знімати, коли вони набудуть нормальної величини плоду,  характерного для пеного сорту забарвлення і легко знімаються з плодової гілки. У багатьох сортів, особливо літніх і осінніх, в цей час насіння забарвлюється в коричневий колір.

Збір врожаю плодів літніх сортів потрібно проводити за 3-5 днів до настання повної (споживчої) зрілості з розрахунком, що вони дозріють в дорозі. А осінні сорти — за 7-10 днів до споживчої зрілості. Зимові сорти знімаються, пізніше, щоб при зберіганні краще могли досягти споживчої зрілості. Однак бір врожаю пізніх сортів необхідно закінчувати не менш ніж за 25-30 днів до настання стійких морозів. Це робиться з того розрахунку, що після збору врожаю, ослаблені дерева можуть нормально закінчити вегетацію і підготуватися до зимівлі.

Відео: Збір врожаю яблук самостійно

Залежно від властивостей сорту і умов зростання, плоди на дереві можуть дозрівати одночасно або розтягнуто, що обумовлює збір врожаю їх за один або 2-3 прийоми. Збирати врожай треба в суху пору, так як сирі плоди легко псуються при перевезенні і під час лежання.

Як знімати фрукти з дерева, щоб не пошкодити гілки? Перед збиранням врожаю в саду потрібно зібрати всі опалі фрукти. Знімання плодів з дерева потрібно руками по одному, обережно, не допускаючи сильного здавлювання їх пальцями, стирання з них воскового нальоту, дряпання нігтями, відламування плодоніжок або висмикування їх. Адже плоди з обламаними плодоніжками можуть поранити інші, а без них самі легко псуються.

В процесі того збиранн врожаю плодів, обтрушувати або збивати фрукти з дерева не слід. Бо при цьому вони отримують сильні удари і стають непридатними до зберігання. Крім того, обламується багато плодових гілочок, що позбавляє дерево майбутнього врожаю.

Починати збір врожаю в саду потрібно з нижніх гілок, поступово переходячи до верхніх. У середніх і верхніх частинах крон високих дерев збирають врожай за допомогою сходів. Тільки з гілок, які будуть недоступні для знімання плодів руками, знімають їх за допомогою плодозйомників. Щоб уникнути пошкоджень гілок, переносити і переставляти сходи потрібно обережно.

Щоб провести збір врожаю в саду якомога дбайливіше, не слід допускати масового опадання плодів на землю, ламання гілок, обривання листя, обдирання кори і інших пошкоджень дерева. Не можна лазити по дереву, сильно згинати або підтягувати гілки.

Зняті плоди обережно складають у кошики, які за допомогою гачків підвішують на гілках або сходах. Наповнений плодами кошик спускають (на мотузці) на землю до підношувач, який, прийнявши її, подає натомість вільну.

Відео: Збір врожаю яблук самостійно

 Збір врожаю: як правильно знімати плоди з дерева

Знімати плоди треба по сортам, де не допускається їх змішування. У сортів з розтягнутим строком дозрівання проводиться вибірковий збір врожаю через кожні 5-8 днів.

Вишня і слива також мають знімну і споживчу зрілість. Дозрівання плодів у них в останній період перед зніманням йде швидше і краще, ніж у яблуні. Час знімання плодів вишні і сливи залежить від особливостей сорту та їх призначення. Плоди вишні, призначені для технічної переробки або безпосереднього споживання в свіжому вигляді, знімаються на стадії споживчої зрілості. А призначені для перевезення – на 3-5 днів раніше, коли вони набудуть належного забарвлення, але при цьому залишаючись досить твердими.

Для споживання у свіжому вигляді і для технічної переробки, вишня знімається без плодоніжок. А для перевезень — з плодоніжками. Їх при зніманні потрібно зрізати ножицями на відстані 2/3-1/2 довжини від плоду.

У деяких сортів вишні, після досягнення повної зрілості, плоди можуть тривалий час висіти на гілках, не обсипаючись. Це дозволяє розтягнути період споживання їх у свіжому вигляді.

Як правильно зняти плоди з дерева, щоб вони якомога довше зберегли свої споживчі якості? Слива, тернослива і терен для перевезень і консервування слід знімати за 4-6 днів до настання споживчої зрілості. Робити це треба руками, намагаючись зберегти плодоніжки, не м’яти плоди і не стирати з них воскового нальоту. Для негайного споживання, сушки та інших видів технічної переробки, знімати їх потрібно в повній зрілості. В цьому випадку можна допустити легке струшування плодів на пухку і вирівняну поверхню землі. Ще краще буде, якщо постелити на землю рядно, звідки і збирати плоди в кошики. Сильно трясти дерево не можна, так як поряд зі стиглими плодами можуть падати і незрілі. А якщо в саду урожай різних сортів з розтягнутими термінами дозрівання, то в цьому випадку знімання проводиться через кожні 3-5 днів.

 Збір врожаю: як правильно знімати плоди з дерева

Сортування врожаю фруктів і правильне упаковування плодів

Зняті з дерева яблука і груші перевозять на автомашинах або ресорних розвозках. А на близькій відстані переносять в пакувальні сараї, під навіс. Там їх обережно зсипають або складають по сортам в купи на підстелену стружку, солому. Краще доставляти плоди безпосередньо в кошиках.

Сортування плодів проводиться за якістю, відповідно до встановленого стандарту. Яблука ділять на 4 сорти:

  • вищий (блакитна марка);
  • перший (червона марка);
  • другий (чорна марка);
  • третій.

Груші — на 3 сорти: вищий, перший і другий.

  • При сортуванні фруктів вищої категорії відбираються плоди чисті, типові за формою і забарвленням, з цілою плодоніжкою, без пошкоджень, плям і грибкових хвороб.
  • До першого сорту відносяться плоди менш типові, слабше забарвлені, з незначною сіткою і подряпинами, без ударів і пошкоджень плодожеркою і паршею.
  • До другого сорту відносяться плоди без належного забарвлення, властивогоцьому сорту, з нетиповою, але не потворною формою, з зарубцювавшимися ушкодженнями, зі слабкими натисками (не більше трьох), без пошкоджень шкірки. Допускаються плоди і з незначними ушкодженнями, а також без плодоніжок.
  • До третього сорту відносять всі плоди, які не входять в перші три групи, але за своїми якостями цілком придатні для споживання в свіжому вигляді.

Після сортування врожаю по маркам, проводиться сортування за розмірами (калібрування). У великих садових господарствах це робиться калібрувальними машинами. В більшій мірі на око, після попередньо встановлених за допомогою калібрувальної дошки зразків плодів. Після сортування за якістю і розміром, плоди надходять в упаковку.

Вишню і сливу треба сортувати під час знімання, складаючи неповноцінні плоди в окрему тару. Слива сортується на два товарні сорти.

Для перевезення, вишню і сливу упаковують зазвичай в решета ємністю по 6-8 кг. Більші плоди укладають в решета колами, а дрібні обережно насипають.

Наповнене решето потрібно злегка струснути і верхній шар вирівняти. Правильно укладені плоди повинні бути нарівні з краями решета, а в середині на 2 — 3 см вище. Це необхідно для щільності упаковки.

Відео: Як збирати яблука, груші, сливи восени з дерев

Після правильної упаковки плодів, наповнені решета зв’язуються в паки. Для цього їх ставлять по два поруч на легку дерев’яну раму, покривають аркушем білого паперу або марлею. Зверху накладають загальний щит з тонких дощок. Раму і щит міцно пов’язують мотузкою.

Для перевезення вишні і сливи на невелику відстань, їх упаковують або насипають в широкі кошики ємністю 20-30 кг.

Радимо прочитати: Роботи в саду і на городі в серпні місяці

На цьому наша стаття про збір врожаю у власному саду підійшла до кінця. Сподіваємося, що за допомогою наших порад ви отримаєте гарний врожай. Ще більше корисних порад для свого саду та городу ви можете прочитати на нашому сайті.  Нехай щастить і до нових зустрічей!