Як зробити корисне желе з обліпихи з гарбузом на зиму в домашніх умовах



Желе з обліпихи — смачне і корисне, його можна приготувати з фруктами, ягодами або, як в цьому рецепті, з гарбузом. Обліпиха — ягода соковита, якщо розім’яти її, то в результаті вийде багато соку і трохи макухи, буквально 1-2 столові ложки з великої склянки ягід. Обліпиховий сік не густий, навіть змішаний з цукром, на желе схожий мало. Якщо довго уварювати, можна, звичайно, домогтися густої консистенції, але в процесі тривалого варіння загубиться частина корисних речовин. Уварене гарбузове пюре додасть желе потрібну густоту, при цьому не доведеться додавати ніякі загусники — в цьому рецепті тільки натуральні продукти і цукор, а желе виходить густим!

Корисне желе з обліпихи - фото.

  • Час приготування: 50 хвилин
  • Кількість: 0.7 л

Інгредієнти для желе з обліпихи з гарбузом на зиму

  • 400 г очищеного гарбуза;
  • 250 мл соку обліпихи;
  • 1 кг цукрового піску;
  • вода.

Спосіб приготування корисного желе з обліпихи та гарбузом на зиму

Стиглий гарбуз з яскраво-оранжевою м’якоттю ретельно миємо, очищаємо від шкірки. Мускатний гарбуз ідеально підходить для цього рецепта желе з обліпихи. Розрізаємо гарбуз навпіл, ложкою вичищаємо насіння з насіннєвий сумкою, м’якоть ріжемо тонкими скибочками або невеликими кубиками.

Спосіб приготування корисного желе з обліпихи з гарбузом на зиму
М’якоть гарбуза ріжемо тонкими скибочками або невеликими кубиками.

На дно сотейника наливаємо трохи води, кладемо нарізаний гарбуз, закриваємо кришкою щільно, ставимо на плиту, розпарює 20-30 хвилин — час залежить від сорту овоча.



рецепт приготування корисного желе з обліпихи з гарбузом
Розпарюємо гарбуз

Поки розпарюється гарбуз, займемося ягодами. Свіжу обліпиху заливаємо холодною водою, промиваємо. Заморожені ягоди залишаємо на півгодини при кімнатній температурі, потім обробляємо також, як свіжі. До речі, є різні сорти обліпихи, деякі кущі оббирають вже після заморозків або спеціально заморожують гілки разом з ягодами, щоб полегшити збір врожаю.

Корисного желе з обліпихи з гарбузом на зиму
Промиваємо обліпиху

Промиті ягоди перекладаємо у високу склянку міксера, подрібнюємо кілька хвилин.  Протираємо ягідне пюре крізь сито, на стеку залишиться макуха — кісточки і шкірка, в миску стече чистий обліпиховий сік.

Читайте також: Корисні властивості цикорію

Макуху не раджу викидати, в своєму роді це цінний продукт. Макуху можна залити рослинною або оливковою олією, залишити на тиждень, потім процідити масло через марлю. Вийде щось схоже на масло обліпихи зі своєрідним ароматом, яке можна використовувати для салатів.

Корисне желе з обліпихи з гарбузом на зиму желе з обліпихи з гарбузомСмачне корисне желе з обліпихи з гарбузом на зиму

Знімаємо з вогню сотейник з разпареним гарбузом, подрібнюємо занурювальним блендером або протираємо через сито.

Як приготувати желе з обліпихи з гарбузом на зиму
Подрібнюємо розпарений гарбуз занурювальним блендером або протираємо через сито

Повертаємо гарбузове пюре в каструлю, додаємо сік обліпихи, насипаємо цукровий пісок, перемішуємо. Уварюємо желе з обліпихи на маленькому вогні 20-25 хвилин після закипання. Будьте уважні, при сильному кипінні маса сильно пихкає і бризкається.

Домашнє желе з облипихи .
Додаємо до гарбузовому пюре сік обліпихи, насипаємо цукровий пісок, перемішуємо і уварюємо желе.

Банки для заготовки ретельно миємо в теплій воді з питною содою, обполіскуємо окропом. Ставимо банки на решітку в духовку, прогріваємо 10 хвилин при 120 градусах Цельсія. Кришки кип’ятимо. Остигнуте желе з обліпихи з гарбузом перекладаємо в сухі банки, закриваємо щільно, прибираємо в прохолодне, темне місце.

Корисне та смачне желе з обіпихи
Остигнуте желе з обліпихи і гарбузом перекладаємо в сухі банки, закриваємо щільно

Це желе можна ароматизувати — додати при варінні 1-2 палички кориці або кілька коробочок кардамону.

Відео: Як зробити джем з обліпихи в домашніх умовах

Ще більше цікавих статей ви можете прочитати на нашому сайті.