Жовтий кавун: опис сорту, особливості посадки, догляду та вирощування



Жовтий кавун є екзотичною культурою для нас. Багато хто помилково вважає, що своїм кольором м’якоть плода зобов’язана ГМО. Однак жовтого відтінку селекціонерам вдалося досягти природним чином. У статті ми розповімо про користь плодів і особливості їх вирощування.

Також рекомендуємо прочитати статтю про ранні сорти кавунів на нашому сайті.

Як з’явилися жовті кавуни

Як з'явилися жовті кавуни опис

Вперше жовтий кавун, або Яносик (як його називають в народі) був зібраний в Середземномор’ї. Це гібрид дикого і культурного кавуна. На сьогоднішній день цей різновид вирощують переважно в південних регіонах.

Зовні ягода дуже схожа на свого червоного побратима — овальна або кругла форма, зелена або смугаста шкірка. Але ось м’якоть істотно різниться — вона жовтувата або навіть помаранчева. Відтінок залежить від кліматичних умов і температури повітря, при якій росла культура.

Вага плоду в особливих випадках може перевищувати 11 кг. Чим спекотніше клімат, тим вище ймовірність зібрати великі жовті кавуни. У холодних регіонах їх вага буде коливатися в межах 1-6 кг.

На сьогоднішній день відомо більше десятка сортів, кожен з яких має свої особливості. Найвідомішими вважаються:

  • Сонячний подарунок — зовні він жовтий, а всередині помаранчевий;
  • Кавбуз — знахідка українських селекціонерів, яким вдалося надати кавуну присмак гарбуза;
  • Гамлет — російські селекціонери вивели плід з лимонним кольором м’якоті і ананасовим присмаком;
  • Голден Грейс — відрізняється м’яким цукровим смаком і стійкістю до морозів;
  • Місячний — має оригінальний смак меду і манго, містить багато фруктози.

Незважаючи на те , що ці сорти вважаються екзотичними, в країнах пострадянського простору вони стрімко набирають популярність. Це пояснюється тривалим терміном зберігання і придатністю до далеких транспортуванням.

Агротехніка вирощування жовтого кавуна

Склад і корисні властивості жовтого кавуна

Якщо кавун має жовтий колір, це не означає, що його хімічний склад буде відрізнятися від плодів з червоною м’якоттю. Культура багата клітковиною, глюкозою і фруктозою, вітамінами А, В, С, Д, антиоксидантами, фолієвою кислотою, залізом, селеном і магнієм. Цей сорт припаде до смаку людям, контролюючим свою вагу, оскільки в одному шматочку міститься всього 30 ккал, 1 г клітковини і 10 г вуглеводів.

Завдяки такому складу культура відрізняється наступними корисними властивостями:

  1. зміцнює організм і насичує його вітамінами;
  2. не шкодить здоров’ю людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту;
  3. корисна для зорової системи;
  4. зміцнює нігті і волосся;
  5. корисна для людей із захворюваннями крові;
  6. бореться з зашлакованноістю організму;
  7. позбавляє організм від холестерину;
  8. корисна для вагітних, оскільки запобігає токсикозу;
  9. прискорює обмінні процеси.


Агротехніка вирощування жовтого кавуна

Для того щоб виростити цей сорт, можна вдатися до одного з декількох способів. Найпопулярнішим вважається вирощування на грядці. Але ви можете спочатку виростити розсаду з насіння, а потім перенести її на ділянку.

Жовтий кавун - кращі сорти і особливості вирощування

Як і інші баштанні культури, жовта ягода любить світло і тепло. Тому необхідно з особливою серйозністю поставитися до вибору місця для посадки культури. Рослина любить вологу, тому поливати його доведеться часто і рясно. Але не варто заливати, інакше плоди можуть полопатися.

Незважаючи на те що батіг тендітна і тонка, вона витримує великі плоди.

Підготовка насіння жовтого кавуна

Придбати насіння можна в будь-якому судовому магазині або на ринку. Перед тим як висаджувати в землю, його необхідно підготувати. Досвідчені садівники рекомендують замочити насіння в гарячій воді на декілька годин. Після цього їх необхідно замочити ще на півтори години в калійному розчині. Після закінчення цього проміжку часу промийте насіння в проточній воді і висушіть.

Агротехніка жовтого кавуна

Посів і догляд за розсадою

Найбільш сприятливим часом для висадки насіння є середина весни. Їх можна висаджувати і в березні, якщо у вас є парник або теплиця. У відкритий грунт насіння садять тільки при плюсовій температурі, коли земля достатньо прогрілася.

Підготуйте ємність, яку на дві третини потрібно заповнити землею. Покладіть насіння, полийте їх теплою водою і засипте сумішшю торфу і піску. Тепер їх потрібно полити невеликою кількістю води. Прикрийте ємність плівкою і дочекайтеся, поки з’являться перші тонкі сходи. Прискорити цей процес можна за допомогою спеціальних ламп для обігріву розсади.

Поливати сходи необхідно через день. Важливо дотримуватися помірності, щоб не залити висхідні паростки. Лийте рідину по краях ємності і акуратно рихліть вологий грунт. Коли на сходах з’являться по три листочка, землю можна удобрювати мінеральними добавками.

Грунт повинний висвітлюватися не менше дванадцяти годин на добу. Якщо на вулиці похмуро, ви можете підставити паростки під звичайну настільну лампу або придбати спеціальний прилад.

Пересаджування в грунт жовтого кавуна

Пересаджування в грунт жовтого кавуна
Посадка кавуна у відкритий грунт

Перед тим як висадити паростки в грунт, потрібно правильно підібрати місце. Підберіть ділянку, яка добре висвітлюється сонцем, а з південного боку у нього немає тіней. Що стосується грунту, то для прискореного зростання потрібно зупинити вибір на піщаних і супіщаних грунтах.

Перед висаджуванням розсади потрібно загартувати грунт. Для цього зменшіть інтенсивність поливу за декілька днів до висадки. Не забудьте про щоденне провітрюванні. Висаджувати потрібно повністю, грунт при цьому повинен бути зволоженим і прогрітим. Будьте обережні, щоб зберегти цілісність коренів і паростків.

Особливості вирощування жовтого кавуна

У перший час після посадки рослини необхідно прикривати на ніч. Таким чином їх можна захистити від перепадів температури. У перші дні саджанці поливають через день, а потім кількість поливів можна скоротити до 1-2 разів на тиждень.

Це рослина не потребує серйозного догляду. Підгодовувати його потрібно як гарбузову культуру. Через тиждень після висадки в грунт розсаду необхідно удобрити селітрою аміаку. Надалі можна підгодовувати кавун суперфосфатом і рідким коров’яком.

Після появи зав’язі рослину удобрюють сумішшю калію і фосфору. Для того щоб виростити великі ягоди, залиште перші вирослі плоди, а за ними прищипните батіг через пару листів.

Збір врожаю жовтого кавуна

Культура росте до середини літа. Щоб дозрілі плоди не згнили, підкладайте під них фанерні листи. Для того щоб м’якоть була цукристої, зменшіть або зовсім припиніть полив. Якщо ви бачите, що плід перестав збільшуватися в розмірах, потрібно почекати два тижні, а потім зібрати врожай. Ще одна ознака зрілості — пожовкла ділянку шкірки при зіткненні з грунтом. Також видає готовність до вживання плоду блиск на шкірці, глухий звук при простукуванні і сухий хвостик.

Зверніть увагу, що плід не зріє після того, як його зірвуть. Не варто відривати стебло, краще його зрізати. Збирайте кавуни акуратно, щоб не зачепити шкірку. Зберігайте ягоди при температурі від 8 до 14 ° C. Важливо дотримати вологість повітря близько 85%.

Відмінності червоного і жовтого кавунів

Відмінності червоного і жовтого кавунів на дачі
Відмінності червоного і жовтого кавунів

Головною відмінністю між червоним і жовтим плодом є відтінок. Що стосується насіння, то в жовтому сорті їх менше або вони взагалі відсутні. Смак у різновидів теж різниться. Жовта відрізняється присмаком манго і інших екзотичних плодів. У червоного кавуна класичний смак без домішок.

Зріють жовті фрукти раніше. Скоринка у них суха і жорстка, тому варення і цукати з цього сорту не роблять, на відміну від червоного. Що стосується вартості, то насіння жовтих ягід дорожче.

Жовтий кавун повинен стати жителем городу у всіх садівників, які хочуть не тільки насолодитися незвичайним смаком, але і отримати користь для здоров’я. До того ж в догляді ця культура проста, тому отримати великі стиглі плоди зможе навіть городник-аматор.

З цього відео ви дізнаєтеся, як правильно вирощувати жовті кавуни

Надіємось,що вам сподобалась наша стаття. Ще більше про город ви зможете дізнатиися на нашому сайті.